.

.

 

.

'Wijkagent zorgt voor veiligheid en leefbaarheid'

Het eerste aanspreekpunt voor leefbaarheid en veiligheid in de wijken en de dorpen van de gemeente Coevorden. Het oor en het oog van de politie op plaatsen waar de problemen ontstaan. Kort en bondig is dat het voornaamste takenpakket van de wijkagenten. Zij vormen de eerste schakel in de veiligheid en een leefbare samenleving. Op deze website een nadere kennismaking met het werk van de wijkagenten in de gemeente Coevorden. En in het bijzonder met Hans Bonhof, onder meer verantwoordelijk voor de regio Zweeloo.

 

De Politiewet vermeldt plechtig dat de politie-taak tweeledig is: rechtshandhaving en hulpverlening. Om dat doel zo optimaal mogelijk te bereiken is de wijkagent een onmisbare schakel. De wijkagenten concentreren zich op wat er lokaal gebeurt en werken dicht bij de mensen. Uitgangspunt is dat de wijkagent de spil van de wijk is. Zij kennen hun wijk en de wijk kent hen.' Het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid is overigens niet alleen een verantwoordelijkheid van de politie. Daarom werkt men nauw samen met tal van organisaties. De wijkagent kent de instanties en instellingen in de dorpen en kan de inwoners met hen in contact brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan de gemeente Coevorden, scholen, buurtwerkers, horeca, en zorg- en hulpverlenende instanties.'

De wijkagent heeft een grote preventieve taak. 'Met name ook als het gaat om zijn bemiddelingsrol en het verzamelen van informatie bij zogenaamde broeinesten of brandhaarden. De wijkagent maakt eens per maand via een vast format een overzicht van de situatie in de diverse wijken. Mocht daartoe aanleiding zijn dan kunnen in samenspraak met diverse instanties nadere acties genomen worden.'

Hans Bonhof is al vele jaren werkzaam als wijkagent. 'Een bijdrage leveren aan een veilige leefomgeving door op te treden waar het nodig is of door problemen te voorkomen én vooral aanspreekpunt zijn voor de bevolking. Dat is waar het ons als wijkagenten om gaat. We overleggen met collega's uit het politieteam, met burgers en belangenorganisaties over een gezamenlijke aanpak van problemen. Zo is de wijkagent bijvoorbeeld betrokken bij onder meer jeugd- en jongerenprojecten en werkt hij samen met burgers en diverse instanties aan de verbetering van de veiligheid in het dorp en de wijken. Maar we treden waar nodig ook op. We bestrijden samen met collega’s uit ons politieteam de kleine criminaliteit en pakken wetsovertreders aan', zo schetst Bonhof de werkwijze.

'Als wijkagent', zo vertelt Bonhof, 'staan we dicht bij de bevolking, zodat men ons direct kan aanspreken. We proberen te weten wat er leeft in de buurt. En kunnen op grond van deze informatie, problemen in de wijk aanpakken en waar mogelijk voorkomen. Maar ook correctieve acties, zoals het waarschuwen en bekeuren van mensen die zich niet aan de regels willen houden. Daarnaast hoort ook het organiseren van verkeerscontroles tot het takenpakket.'

Belangrijk is dat ook de inwoners zelf opkomen voor een veilige woonomgeving. 'Binnen de politie kwalificeren we dat ook wel de sociale zelfredzaamheid. In goed overleg pakken de bewoners samen met bijvoorbeeld hun buren, de wijkraad, de school en de gemeente problemen aan. Soms gaat dat niet goed of heeft men advies nodig van de politie. Als wijkagent kunnen we óók dan uiteraard altijd de helpende hand bieden.' De wijkagenten in de gemeente Coevorden zijn als volgt te bereiken: telefonisch via het nummer 0900 – 8844 of op afspraak op het politiebureau.

De hoofdtaken van de wijkagent:

  • Levert een bijdrage aan het leefbaar maken van het dorp.
  • Benadert jeugd- en jongerengroepen, brengt ze in kaart en treedt er zonodig tegen op.
  • Waarschuwt en bekeurt mensen die zich niet aan de regels willen houden.
  • Organiseert verkeerscontroles op plaatsen waar veel ongelukken gebeuren of waar verkeersdeelnemers overlast veroorzaken. Dat doet hij samen met zijn collega’s van het wijkteam.
  • Kent de instanties en instellingen in de dorpen en kan u in contact brengen met hen. Denk aan scholen, buurtwerkers, horeca, gemeente, maatschappelijk werk, zorg- en hulpverlenende instanties, etc.

Eigen rol inwoners
Belangrijk is dat ook de inwoners zelf opkomen voor een veilige woonomgeving. 'We noemen dat ook wel sociale zelfredzaamheid. In goed overleg pakken de bewoners samen met bijvoorbeeld hun buren, de wijkraad, de school en de gemeente problemen aan. Soms gaat dat niet goed of heeft men advies nodig van de politie. Als wijkagent kunnen we óók dan uiteraard altijd de helpende hand bieden.'

Wijkagent Bonhof is als volgt te bereiken: telefonisch via het nummer 0900 – 8844 of op afspraak op het politiebureau of bij de mensen thuis. Voor meer informatie kunt u ook de website www.politie.nl/drenthe raadplegen.

Bijschrift foto : Hans Bonhof (r) is als wijkagent onder meer actief in de voormalige gemeente Zweeloo.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel