.

.

 

.

Meer mensen voor het blok zetten….!

Meer mensen voor het blok zetten. Dat is in letterlijke zin het dringende verzoek van de nog vijf beoefenaars van het  blokgooispel, die wekelijks op de Brink in Oud-Aalden actief zijn met hun sport.

Blokgooien is net als klootschieten een eeuwenoude Drentse traditionele volkssport, die behoort tot de cultuurhistorie van Drenthe  en inmiddels de status van immaterieel erfgoed heeft verkregen.

Het benodigde materiaal om dit spel te kunnen spelen was en is nog steeds ruimschoots beschikbaar, een blok hout, een veldkei en wat muntjes. Geen dure trainingspakken, schoenen en spelattributen zijn nodig om een middag met andere liefhebbers in de buitenlucht te genieten.

Het zou toch heel triest zijn als deze volkssport niet meer zou worden bedreven in onze contreien! Voor een lekker lopend spel zijn er bij voorkeur minimaal zes spelers nodig. Meer mag ook. Nu er momenteel nog maar 5 mannen actief zijn, is dat op de grens. Er zijn weleens omstandigheden waardoor er iemand verhinderd is en dan wordt het wel wat krap en moet er door de anderen meer gelopen worden. Goed ter been zijn en kunnen bukken zijn dan ook wel voorwaarden om het spelletje te kunnen spelen. Een goede lichaamsbeheersing is ook een voordeel. De veldkei moet nou eenmaal goed geplaatst worden.

Na dit gelezen te hebben zijn er uiteraard senioren, zowel heren als dames, die wel in zijn om met deze tak van traditionele volkssport bezig te gaan. Het enige waar u naar op zoek moet is een zo rond mogelijke veldkei. Of ga eerst eens kijken bij de heren, die iedere dondermiddag van 13.30 tot 15.30 uur het spel spelen op de brink in Oud-Aalden. Wilt u meer informatie, of meteen opgeven neem dan contact op met Geert Holties 0591-371267of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijschrift foto:Het huidige blokgooiteam met v.l.n.r. Geert Holties (Zweeloo), Rieks Hegen (Aalden), Hendrik Oldenhuizing (Aalden) en Tinus ten Berge (Exloo). Rieks Kroeze uit Aalden ontbreekt op de foto

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel