.

.

 

.

Stijgende lijn in financiële positie gemeente Coevorden

De financiële situatie van de gemeente Coevorden is in de eerste negen  maanden van dit jaar verbeterd ten opzichte van de verwachtingen die bij de begroting voor 2014 geraamd waren. De tweede Bestuursrapportage, die in de afgelopen week door het college is vastgesteld, laat een overschot van 902.000 euro zien. 

Het overschot van 902.000 euro  wordt toegevoegd aan de algemene reserve

omdat dit de financiële positie van de gemeente versterkt en het weerstandsvermogen vergroot. Het college is  tevreden over de actuele ontwikkeling van het resultaat, maar wil wel waken voor teveel optimisme. In dit resultaat is nog geen rekening gehouden met de afwaardering van gronden. Dit gebeurt  één keer per jaar  bij het opstellen van de jaarrekening. Het uiteindelijke resultaat dat ten goede komt aan de algemene reserve kan hierdoor nog  wijzigen.

< Het positieve resultaat is te danken aan meerdere factoren. In de takendiscussie zijn keuzes gemaakt die dit jaar al zorgen voor een besparing. Daarnaast wordt het overschot veroorzaakt door een beter budgetbeheer als gevolg van een gezamenlijke bewustwording en betere sturing. Ten slotte is in Coevorden merkbaar dat de lokale economie zich weer herstelt: zo zijn de inkomsten uit het verlenen van bouwvergunningen en de toeristenbelasting gestegen.

Effecten

Het positieve saldo wordt voor het grootste deel veroorzaakt door overschotten op het programma Economie en Werk. Lagere uitvoeringskosten uitkeringsverstrekking, de subsidiebijdrage aan de Emco-groep valt gunstiger uit en minder gebruik van de Doe Mee-pas en collectieve ziektekostenverzekering leveren  incidentele meevallers op.

De toeristenbelasting 2013 en 2014 levert 265.000 euro meer op dan begroot. De negatieve effecten worden veroorzaakt door de afronding van projecten als Binnenvree en het Centrumplan. 

 

De tweede bestuursrapportage wordt door de raad behandeld tijdens de Politieke Markt van dinsdag 21 oktober en vastgesteld op  4 november.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel