.

.

 

.

Bibliotheek dicht? Wethouder loopt spitsroeden!

De bibliotheek in Aalden moet blijven! Dat hebben de kinderen van de Schutse en de Anwende gisteren (maandag 3/11) luid en duidelijk kenbaar gemaakt aan Jeroen Huizing (CDA), wethouder jeugd en onderwijs. Er gaat bezuinigd worden op de bibliotheken en het plan is om 4 van de 6 te sluiten. Coevorden en Sleen blijven open, maar Dalen, Oosterhesselen, Schoonoord en Aalden gaan dicht. De gemeenteraad vergadert hier vanavond (dinsdag 4/11) over.

De wethouder werd jl. maandag op de stoep voor de Aelder Meent ontvangen door de staf, leerlingen en hun ouders om daarna met begeleiding van Dick de Jeu (hoofd van de Anwende) tussen de kinderen door zijn weg te zoeken naar de bibliotheek. De leerlingen scandeerden dat “de bieb moet blijven”, er waren spandoeken en er was pers en TV (RTV Drenthe). En toen met z’n allen de bieb in waar Dick de Jeu een korte inleiding gaf. Hij wees erop dat de huisvesting van de scholen, de bibliotheek en een peuterspeelzaal pas in 1999 in gebruik werd genomen. Een prachtig gebouw met een grote bibliotheek waar de leerlingen, de ouderen van de Korenhof én de mensen van het AZC gebruik van maken. De bibliotheek opheffen is kapitaalvernietiging, zei Dick. Dat velen het met hem eens zijn blijkt uit de 800 handtekeningen die zijn opgehaald door de leerlingen. Twee leerlingen, Britt Timmerman en Bo Dijkink, boden de handtekeningen aan en wezen er op dat het onverantwoord is om kinderen helemaal naar Sleen te laten fietsen voor de bibliotheek. En dan nog iets: “lezen is gewoon leuk!” Dat alle kinderen het met hen eens zijn bleek direct. Alle meegebrachte boeken en spandoeken gingen omhoog en opnieuw werd de wethouder te verstaan gegeven dat “de bieb moet blijven”.

 

En toen was het woord aan de wethouder. Hij haakte direct aan bij wat er gezegd is, “lezen is leuk”. Helemaal eens. Maar voor de gemeente is bezuinigen onvermijdelijk. Het beschikbare geld moet verdeeld worden. En daarover wordt morgen (4/11) in de gemeenteraad gesproken. Hij beloofde de handtekeningen mee te nemen naar die vergadering. Voor hem is het ook belangrijk dat kinderen moeten kunnen blijven lezen. “Als de bieb niet kan blijven vanwege de bezuinigingen dan zal er toch iets geregeld worden om boeken te lenen voor de lezers, de leerlingen en de ouderen, hier in Aalden”.

 

Dick de Jeu had het laatste woord namens de scholen en de leerlingen. Hij dankte de wethouder voor zijn komst en toegezegde inspanningen, maar niet zonder nog een keer te herhalen dat iedereen hier van mening is dat “de bieb moet blijven”.

 

Bijschrift foto: Maar liefst 800 protesthandtekeningen mocht wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden afgelopen maandag in ontvangst nemen (foto Monique Jonkman-Koolen).

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel