.

.

 

.

De Straat van de Maand: de Paasbergstraat

Geen enkele straat in de oude gemeente Zweeloo heeft bij de schrijver van dit stukje zo tot de verbeelding gesproken als de Paasbergstraat in Aalden. Met name in zijn jeugdjaren was er bewondering en een lichte fascinatie voor de (in zijn ogen) prachtige huizen in deze groene straat. Fascinatie bijvoorbeeld voor het tussen de bomen verscholen rietgedekte “landhuis” van toenmalig burgemeester Hugo Greebe (burgemeester in Zweeloo van 1949 tot 1980). En bewondering voor het huisje er tegenover, met het schattige naambordje “Grietje” op de muur. Maar echt tot de verbeelding spraken toch de indrukwekkende bungalows in deze straat. Prachtige woningen waarin in zijn ogen toch wel heel bijzondere en rijke mensen moesten wonen. Voeg daarbij het vele groen in deze straat en het verklaart een beetje het gevoel van een “gegoede buurt” bij uw AHA-medewerker in zijn jeugdjaren.

Tegenwoordig, zo’n 45 jaar later, is het beeld van de Paasbergstraat niet veel veranderd. Nog steeds is het een vriendelijke straat met veel groen. Aan de kant van de Volmolenstraat zien we zelfs een klein brinkje, met daaromheen mooie huizen. En zelfs met een bankje om van de buurt te genieten. De indrukwekkende bungalows staan er nog steeds, sommige ietwat verbouwd en soms is er aangebouwd. Is er dan helemaal niets veranderd? Jawel, bij het huis van “burgemeester Greebe” zien we een grote schuur in aanbouw en het aantal bomen is er, zo lijkt het, behoorlijk verminderd. Eerlijk gezegd een beeld waaraan je wel moet wennen! De letters “Grietje” zijn er ook niet meer. Die zijn nu in het bezit van Grietje Westerhof, “Grietje” was immers haar opoe. Resumerend blijft de Paasbergstraat een buurtje waarvan uw AHA-medewerker nog altijd denkt: “daar zou ik nog wel eens willen wonen.”

 

Even terug in de tijd. De Paasbergstraat heeft haar naam in mei 1958 gekregen. Via Oes Eig´n Kraantien had het toenmalig college de bevolking gevraagd met suggesties te komen voor de straatnaamgeving in het uitbreidingsplan Aalden 2. Er kwamen van de zijde van de bevolking een vrij groot aantal namen binnen waaronder de Paasbergstraat (een idee van de bewoners van het toenmalig adres B57 in Aalden). Een logische naam overigens, immers in deze buurt branden tot 1958 altijd de paasvuren van het dorp Aalden.

 

Terug naar het heden. Een praatje met enkele bewoners laat een leuke, rustige straat zien. De straat is wel “jonger” geworden, zeggen Maris (88) en Aaf (86) Renting. “Toen wij hier 21 jaar geleden kwamen, waren de bewoners veelal al wat op leeftijd. Nu hebben we hier in de straat gelukkig ook gezinnen met kleine kinderen. Dat maakt het wel een stuk levendiger.”

Hetzelfde horen we van Henk (69) en Diny (68) Kuilman, die al 35 jaar met veel plezier in deze straat wonen. En hetzelfde geldt voor Cees (80) en Lientje (80) Scheper, die van de huidige bewoners het langst in de Paasbergstraat wonen (al vanaf 1961).

Bijschrift foto: De Paasbergstraat, gezien vanaf de Meester Benninkstraat (foto Monique Jonkman-Koolen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel