.

.

 

.

23 jaar Zweelermarkt was één groot feest voor Jantje Meijerink

Ze zijn onmisbaar, worden ook wel stille krachten genoemd. Vrijwilligers, die het bijna vanzelfsprekend vinden om zich belangeloos in te zetten. De ene keer zijn ze duidelijk zichtbaar, soms of misschien wel vaak, zijn ze op de achtergrond werkzaam. Als stille krachten.

Jantje Meijerink (63) uit Wezuperbrug is zo’n stille kracht. Maar liefst 23 jaar was ze als bestuurslid betrokken bij de Zweelermarkt, ruim 20 jaar was ze bezorger voor Tafeltje Dekje (“jammer dat deze maaltijdservice weggevallen is, een stuk sociale controle is hierdoor verdwenen”) en tenslotte was ze ook nog jarenlang jurylid voor de Zuidenveld Achtkamp. Allemaal activiteiten waarvoor het woordje “was” van toepassing is. Afgelopen winter nam ze afscheid als bestuurslid van de Zweelermarkt, Tafeltje Dekje is, zoals gezegd, inmiddels als voorziening beëindigd en de Zuidenveld Achtkamp dreigt, als we de krantenberichten moeten geloven, vanaf dit jaar ook te verdwijnen. Actief is ze nu nog wel in de Korenhof, wat inhoudt dat ze wekelijks haar steentje bijdraagt aan de gezamenlijke broodmaaltijd in de Korenhof (de “broodgroep”).

Waarom ze dit allemaal doet en deed? Het antwoord van Jantje is duidelijk: “ik stel me graag dienstbaar op, ik wil overal wel mee helpen. Met elkaar iets doen voor een ander of voor de gemeenschap, het maakt niet uit klein of groot, dat voelt fijn en dankbaar.”

 

Ze weet nu al dat ze het zal missen, zegt Jantje. Drieëntwintig jaar Zweelermarkt is ten slotte niet niks. De gezelligheid van die drie dagen Zweelermarkt, de contacten met de optredende dansers en koren, de bedrijvigheid op de deel bij de familie Frensen, het zijn zomaar wat zaken, die ze straks in juli bij de komende Zweelermarkt zeker zal missen. En toch heeft ze eind vorig jaar bewust besloten om te stoppen als bestuurslid. Samen met Roelof Lanting overigens, die eveneens de Zweelermarkt 23 jaar trouw is geweest.

Jantje over haar afscheid: “De jeugd heeft de toekomst, ook bij de Zweelermarkt-commissie. Het is een goede zaak dat het huidig bestuur al grotendeels bestaat uit jonge, enthousiaste en gedreven mensen. Na 23 jaar is het dan niet moeilijk meer afscheid te nemen, dan weet je dat je vertrekt bij een “goed team”. Ook een ervaring van de Zweelermarkt van vorig jaar, toen ze als 62-jarige om half een s’ nachts nog pilsjes zat uit te schenken aan een overwegend jeugdig publiek, maakte haar beslissing wat gemakkelijker. “Hier ben ik toch echt te oud voor”, dacht ik die avond.

 

Het waren 23 gigantisch leuke jaren, benadrukt Jantje keer op keer. Die verder de beslissing om de feesttent in eigen beheer te houden, vorig jaar voor het eerst, het beste besluit sinds jaren noemt: “de feesttent is nu echt weer een feesttent, niet alleen ‘s avonds maar ook overdag. En met allerlei nieuwe activiteiten, zoals straks alweer de 3e editie van de Miss Sweel verkiezing, maar ook de terugkeer van het NK Kloep’m, bloeit de Zweelermarkt als nooit tevoren.” Kortom, ze neemt met een gerust hart afscheid van de Zweelermarkt-commissie. En mochten ze nog handen tekort komen, dan wil ze best nog wel wat helpen, maar wel aan de zijlijn en .. niet ’s avonds laat.

foto jantje

Jantje Meijerink: “met elkaar iets doen voor een ander of voor de gemeenschap is dankbaar werk” (foto Ruud Janse).

Bron: Oes Eig’n Kraantien 6 mei 2015

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

                                

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel