.

.

 

.

Nicole Dirksen uit Aalden studeert in Bloemfontein

Om u even een idee te geven, Bloemfontein is een stad in Zuid-Afrika op drie-en-een-half uur rijden (ca 400 km) ten zuiden van Johannesburg. In deze stad, de vroegere hoofdstad van Oranje Vrijstaat, studeert Nicole sinds begin februari dit jaar voor een periode van vijf maanden Public Administration aan de University of the Free State. Als derdejaars student bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen betekent studeren in Bloemfontein voor Nicole (21) niet alleen een avontuur in een bijzonder land, maar vooral ook de mogelijkheid buiten Europa te studeren. Noord-Afrika kende ze al een beetje en Zuid-Afrika had grote aantrekkingskracht. Waarom? “Dit is echt een hele andere wereld dan Europa en Zuid-Afrika is ook een land dat deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis.” Nicole heeft gelijk, denkt u maar aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie waarvoor Jan van Riebeeck in 1652 een bevoorradingsstation stichtte op Kaap de Goede Hoop en alles wat daaruit is voortgekomen. Plus, toeristisch gezien, Zuid-Afrika heeft een prachtig landschap, een rijke natuur, fascinerende wilde dieren en een kustlijn van honderden kilometers.

De universiteit in Bloemfontein bestaat nog niet zo lang, sinds begin vorige eeuw, maar heeft wel aantrekkingskracht op studenten uit de hele wereld. Die wonen voor een groot deel op de campus, net als Nicole. De huisvesting is prima, Nicole heeft een eigen kamer en alles is bereikbaar op hooguit vijf minuten lopen. De manier van lesgeven lijkt veel op die van de Nederlandse universiteiten, maar de studenten zijn anders, veel mondiger dan die in Nijmegen. De studiebelasting valt mee, vier dagen in de week niet meer dan drie uur college per dag, dus genoeg ruimte om te studeren, feest te vieren met medestudenten en het land te leren kennen. De Zuid-Afrikanen, zijn ontzettend vriendelijk en dat geldt ook voor haar Zuid-Afrikaanse medestudenten. Veel Afrikaners (de blanken), vinden het leuk om met Nederlanders contact te hebben, omdat onze taal verwant is en iedereen wel een familielid in Nederland heeft.

Ondanks dat Nicole nog niet zo lang in Zuid-Afrika is heeft ze al een goed beeld van het land en de mensen gekregen. Als voorbeeld noemt zij Kaapstad. Een prachtige stad door de ligging aan zee aan de voet van de Tafelberg, veel mooie historische huizen, een prachtige haven met dure jachten, Italiaanse restaurants en Belgisch bier. Maar Kaapstad heeft ook uitgestrekte sloppenwijken, waar de arme zwarte bevolking woont in kleine huisjes van plastic platen, zonder elektriciteit of stromend water. De tegenstelling tussen arm en rijk is groot en goed zichtbaar. Armoede is vooral een probleem voor de zwarte bevolking met criminaliteit als gevolg. De grond, voor de landbouw, is doorgaans eigendom van de blanken. Daar werken de zwarten, als ze geluk hebben. Velen hebben geen werk en dus niets aan geld om van te leven. Nelson Mandela heeft veel voor het land betekend, maar de problemen zijn nog niet voorbij. Corruptie is daar één van. De blanke bevolking is haar machtspositie kwijt en het beleid van de regering is positieve discriminatie om de zwarte bevolking meer kans op werk en inkomen te geven. Deze ontwikkeling is voor veel blanken een reden om te vertrekken. Een verlies voor Zuid-Afrika aan goed opgeleide mensen, dat nog niet wordt goedgemaakt door het onderwijs aan jonge zwarten. Het gevolg is frustratie bij de zwarte bevolking omdat de werkgelegenheid nauwelijks toeneemt. En de boeren, blanke nazaten van de voortrekkers, moeten met lede ogen aanzien hoe hun land verarmt. Dit is een complex probleem, waarover nog veel meer valt te vertellen, maar de ruimte op deze bladzijde ontbreekt.

 

Voor Nicole is Zuid-Afrika een leerzame ervaring, qua studie maar vooral ook als mens. Dit vergeet ze haar leven lang niet meer. Nog ruim één maand te gaan in Bloemfontein en een verslag schrijven over wat zij in Zuid-Afrika heeft geleerd. Nicole succes met de studie en namens de lezers, veel dank voor het delen van je indrukken.

Nog ruim een maand te gaan in Zuid-Afrika voor Nicole Dirksen uit Aalden (eigen foto).

Bron: Oes Eig’n Kraantien 3 juni 2015

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel