.

.

 

.

Jaap Hahn en Mans Roebertsen vijftig en veertig jaar muzikant

Ze noemen zichzelf weleens “de oude garde” van BOM. Dit vanwege hun leeftijd en hun lange dienstjaren bij de Zweeler muziekvereniging. Wie echter denkt dat Jaap Hahn (69) en Mans Roebertsen (59) rustig op hun lauweren rusten, heeft het goed mis. Daarvoor is hun liefde voor de muziek en “hun” BOM te groot. Ze omschrijven het zelf als een diep “BOM-gevoel”, een gevoel wat niet goed uit te leggen is, maar dat alle leden van BOM zullen herkennen.

Natuurlijk denken ze nog wel eens met weemoed terug aan de gloriejaren van het korps. Toen er nog tot op het bijna hoogste landelijk niveau gespeeld werd. De jaren van de vele concoursen, concerten, huldigingen en marsen. Toen er nog een drumband was en het korps wel zo’n 65 muzikanten telde. Maar ach, geven ze toe, dat hoge niveau gaf ook wel de nodige druk en een mars goed lopen was vaak best wel moeilijk en zwaar. Terugkijken heeft geen zin, benadrukken Jaap en Mans. Het huidig korps is weliswaar bijna de helft kleiner, maar heeft ook een goed niveau én heeft zeker met de jeugd toekomst. De uitdaging is wel om deze jeugdleden te behouden. “Wat dat betreft is het jammer dat er hier in de buurt wel zo’n zeven tot acht goede muzikanten rondlopen, die geen lid meer zijn van BOM”, verzuchten beiden. “Het zou mooi zijn als die nog eens bij BOM terugkeren.”

Onlangs kregen Jaap en Mans tot hun beider verrassing een gouden speld van de KNMO voor respectievelijk hun 50 en 40-jarig lidmaatschap van een muziekvereniging. Allebei waren ze zo’n 10 jaar toen ze hun eerste muzieklessen kregen. Jaap bij “Excelsior” in Wapserveen op de bugel en Mans in Wachtum bij “Ons Genoegen” op de hoorn.

Vierentwintig jaar waren ze toen bij BOM kwamen. Eerst nog op de bugel (naast Hendrik Hoekman, een “monstermuzikant” volgens Jaap) en de hoorn, maar later op het instrument waar ze nu nog steeds op spelen: de grote bastuba en de bariton. Jaap al weer ca. 15 jaar als opvolger van Albert Abbing en bij Mans zal het zo’n 20 jaar zijn.

Het spelen op een bastuba is, afgezien van het gewicht (ongeveer 16 kilo), best zwaar, vertelt Jaap. Het kost veel lucht om zo’n enorm instrument te bespelen, hoewel het blazen op zich wel weer meevalt. Want, zo doceren beide, hoe kleiner het mondstuk zoals bijvoorbeeld bij de trompet, hoe zwaarder het is om te blazen. Weer wat geleerd!

Uiteraard kunnen beiden noten lezen, “anders kun je niet blazen.” Maar, moet Jaap toegeven, soms speelt hij ook wel een beetje op gevoel of heeft hij even het enthousiaste drumwerk van Reint Kuijer nodig om weer in de juiste maat en het juiste ritme te komen.

De repetities hebben ze in al die jaren zelden overgeslagen. Want daar leer je het, benadrukken beide heren. Daar leer je beter individueel en gezamenlijk spelen. Bovendien is het ook nog eens een gezellige avond (iedere week op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur), die ze nog niet kunnen missen. Zoals de hele vereniging trouwens een gezellige club is, vertellen Jaap en Mans enthousiast. “Met op dit moment, heel belangrijk, een hele goede dirigent in de persoon van Gert Webbing” benadrukken beiden keer op keer.

Hoe lang ze nog doorgaan, vragen we ten slotte aan beide muzikanten. “Zo lang mogelijk”, is het duidelijke antwoord. Want het gaat immers om “hun” BOM en bovendien, “het is goed voor de longen.”

De gouden jubilarissen van BOM. V.l.n.r. Jaap Hahn met de bastuba en Mans Roebertsen met de bariton (foto Monique Jonkman-Koolen).

Bron: Oes Eig’n Kraantien 8 juli 2015

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel