Artikel
Leerlingen De Anwende 'Veilig-op-weg'
Hoog in de cabine van een vrachtwagen zitten en goed luisteren naar wat de vrachtwagenchauffeur te vertellen heeft. Dat is veel leuker dan in een schoollokaal de lessen volgen.

De leerlingen van groep 7 en 8 van o.b.s. De Anwende werden afgelopen week voorgelicht over de gevaren die fietsers in het verkeer door vrachtwagens en grote landbouwmachines lopen. Rode draad was de dode hoek. Verantwoordelijk voor de theorie en praktijk was Harry Elzer van Veilig Verkeer Nederland (afd. Coevorden) en verkeerschool DIBO uit Emmen. Elzer en een rijinstructeur van DIBO vertelden over gevaarlijke situaties in het verkeer, vooral op kruispunten en rotondes. Daarna mochten de kinderen bij toerbeurt plaats nemen in de cabine van de vrachtwagen die langs het schoolplein voor De Anwende stond opgesteld. Zo konden ze zelf ervaren wat een vrachtwagenchauffeur in het verkeer wel en niet ziet. De dode hoek werd daarbij vanuit diverse invalshoeken besproken.

 

Het verkeersveiligheidsproject "Veilig-op-weg, dode hoek" heeft als doel scholieren uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs bewust te maken van de gevaren van de "Dode Hoek". Het project is met name gericht op de groep leerlingen, die na dit schooljaar naar het voorgezet onderwijs gaan en veelal met de fiets onderweg zijn. Ernstige ongevallen tussen vrachtauto's en fietsers, hebben volgens Harry Elzer geleerd hier extra aandacht voor te vragen.

Elzer en een rij-instructeur van DIBO hielden de kinderen voor dat contact met de chauffeur het allerbelangrijkste is. "En dat maak je door een hand op te steken. Dan ziet hij jou vanaf zijn hoge zitplaats. Ga ook nooit naast een vrachtwagen fietsen, als die rechts- of linksaf moet slaan maar blijf er achter en houdt afstand'', zo was hun advies. Leerlingen stapten na de uitleg voorzichtig doch glunderend uit de cabine. "Ik kon maar vijf meter voor mij uitkijken en ik zag ook de dode hoek. Ja, als je daar fietst, kan de chauffeur je écht niet zien. Daar ga ik op letten". "Nu weten dat we een hand op moeten steken om contact te maken", zo luidde het commentaar van de leerlingen van De Anwende. Ze vonden het een bijzonder leerzaam project.

Bijschrift foto: De scholieren van o.b.s. De Anwende konden afgelopen week met eigen ogen ervaren wat vrachtwagenchauffeurs wel en niet zien. (Eigen foto)

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto