Artikel
De Spil: het is vijf voor twaalf!

Achtergrondreportage

Het gaat niet goed met dorpshuis De Spil in Zweeloo, zo meldde deze website vorige week al. De bezettingsgraad is te laag, de inkomsten blijven achter en er moet zelfs gevreesd worden voor het voortbestaan van het dorpshuis. Om een goed beeld te krijgen van de werkelijke situatie belde de redactie even met voorzitter Bob Duste van De Spil. Hoe hoog is de nood feitelijk?

Bob Duste: “Het is niet zo dat we bij wijze van spreken over een week failliet zijn. Wanneer er geen gekke dingen gebeuren, denk aan onverwacht groot onderhoud, dan kunnen we het nog wel enkele jaren volhouden. Maar mocht dit wel gebeuren, en die kans is er wel degelijk bij een gedateerd gebouw als De Spil, dan is het al gauw over en sluiten. Er is totaal geen geld voor dergelijke uitgaven, laat staan voor nieuwe investeringen in bijvoorbeeld het opleuken van het interieur. Het is duidelijk dat het zo niet langer kan, we kunnen niet ieder jaar met tekorten draaien”.

De exploitatie, daar draait het dus allemaal om. De Spil moet het al zo’n 10 jaar zonder enige vorm van subsidie doen, is daarom vooral aangewezen op huurinkomsten en donateurs. En daar wringt de schoen, met name de huurinkomsten worden ieder jaar lager. Verenigingen, die jarenlang vaste gebruiker waren van de Spil, verkassen plotseling naar andere locaties. En niet-gebruikers, het woord zegt het al, weten de weg naar De Spil, vaak onbewust, niet te vinden. Of willen de weg niet vinden.

Bob Duste: “Het dorpshuis staat midden in Zweeloo en toch wordt er weinig gebruik van gemaakt. Dat is toch raar! Twee jaar geleden hebben we alle verenigingen, stichtingen en groepen in de voormalige gemeente Zweeloo een brief geschreven waarin we de mogelijkheden van De Spil als ontmoetings- oefen- en vergaderruimte hebben aangegeven. Zegge en schrijve twee reacties hebben we gekregen. Waarvan er eentje ook nog neerkwam op zoiets als willen jullie ons nooit meer lastig vallen........... Je kunt je dan ook afvragen of je het gebouw nog wel een dorpshuis mag noemen. Is het nog wel een gebouw van de dorpen, voelen de inwoners zich nog wel verantwoordelijk voor De Spil? Ik heb zo mijn twijfels. Daarnaast hebben we ook nog te maken met het gegeven dat de activiteiten van de Stichting Welzijn 2000 in het gebouw momenteel bijna nul zijn. Er wordt vrijwel geen cursus of training meer gegeven. Gelukkig hebben we de komende 4 jaren nog wel een huurovereenkomst met Welzijn 2000”.

Draagvlak onder de bevolking. Daar gaat het dus om voor het bestuur van De Spil. Bob Duste: “Wat betreft het aantal donateurs zou je zeggen dat het draagvlak er wel is. Dat aantal blijft verrassend stabiel, neemt zelfs iets toe. Toch gaan we de komende tijd naar potentiële gebruikers toe. Gaan we het draagvlak inventariseren. Zo zijn we onlangs bij Dorpsbelangen Sweel geweest. Waarom maken jullie geen gebruik van De Spil, was onze concrete vraag”.

En als dit allemaal niet lukt, is onze vraag. Wat dan? Bob Duste: “Wanneer we De Spil niet overeind kunnen houden voor de Zweeler gemeenschap, dan zullen we het gebouw moeten teruggeven aan de Hervormde Kerk. Indertijd, in 1960, heeft de kerk de gebouwen voor een symbolisch bedrag geschonken aan de toenmalige Stichting Sociaal kultureel Werk Zweeloo (SKW). In de schenkingsakte is destijds een passage opgenomen dat in voorkomende situaties de kerk de gebouwen voor een bedrag van 1750 gulden kan terugnemen. Zover is het nu nog niet. Maar het is wel vijf voor twaalf”

 

Reacties  

 
#2 2010-04-05 10:23
De WVA loopt steeds vaker tegen problemen op door o.a. gebrek aan ruimte. Ook activiteiten kunnen niet plaatsvinden op de normale jaarlijkse data terwijl die activiteiten in de vakanties plaatsvinden en al in oktober van het voorgaande jaar bekend zijn. En als je niet terecht kunt op je gewone plek dan kijk je inderdaad om je heen naar andere mogelijkheden. Dit probleem doet zich al een behoorlijk aantal jaren voor. En helaas is er geen verbetering in gekomen. De WVA is er voor de kinderen, maar kan zich niet verder ontplooien door de beperkingen waar ze tegen aan lopen.
Quoting
 
 
#1 2010-04-04 12:00
Ik weet het is makkelijk commentaar geven vanaf de zijlijn, maar is er ook overwogen met vertegenwoordig ers van verenigingen om de tafel te gaan, alle opties openleggen, en bereid zijn vaste patronen te doorbreken met elkaar? Verder zijn er vast meerdere dorps/gemeenschapscen tra elders die deze problemen ook hebben gehad, maar er uit zijn gekomen. ga daar eens buurten.
Quoting
 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto