.

.

 

.

45ste expositie van Het Zweeler Palet

Het Zweeler Palet organiseert van 14 oktober tot en met 6 november in de kerk van Zweeloo, aan De Wheem 10, een expositie van de kunstenaars Dick Post uit Exloërveen, Rianne Kooijman uit Peize enTineke Meinema uit Gieten.

Tineke Meinema, opgegroeid in Noord-Drenthe, waarvan de grondlagen de potklei boden voor de eerste keramische experimenten. De klei bleef fascineren, verdrong het eerder gekozen beroep. Autodidactische vorming, ondersteund door cursussen, stages en symposia in Nederland en Denemarken leidden tot een start van een eigen atelier en galerie te Nietap. Gedurende vijf jaren daarna in de Provence in Frankrijk ontwikkelden zich, onder nieuwe omstandigheden, nieuwe vormen in atelier en galerie. Terug op Drentse bodem, in 2010, is Tineke gestart met een atelier/galerie in Gieten op de Hondsrug. Zij werkt met steengoedklei, gebrand op 1240 graden in een elektrische oven en gebruikt de draaischijf met platen klei voor constructies. Haar inspiraties zijn: de natuur, de maatschappij en de archeologie. Tineke werkt vrij en in opdracht.

Dick Post uit Exloërveen maakt zandpanelen. Dick omschrijft zijn werk als volgt: “ergens moet het funderen beginnen, daar waar de lijnen van een geologisch leven naar verwijzen. De aarde sluit zich aan bij de tijd d.w.z. we aarden de historische tijd. Voor mij als mens is dit een verloren zaak omdat de tijd geen rekenschap geeft van mijn persoonlijke opvattingen. Wat er overblijft is het zoeken naar archaïsche tekens verborgen in akkers van zand. Speelveldjes voor na de dood. Zoeken zonder te vinden; een handgemeen met de tijd.” Dick maakt gebruik van aarde, zand en oker om een fundering van de tijd te vinden en ordent plaats en tijd naar een persoonlijk beeld.

Rianne Kooijman uit Peize maakt aquarellen, acrylschilderijen en zeefdrukken. Geboren in Wassenaar, opgeleid bij ABK Artibus in Utrecht en bij ABK Minerva in Groningen. Studies in diverse technieken in ateliers van beeldende kunstenaars. Zij maakt impressionistische aquarellen van het Wad, de Noordelijke provincies en natuurgebieden en werkt graag buiten, ter plaatse, in weer en wind. Zij voelt dan de sfeer van dat moment het beste. Vooral op het Wad is dat belangrijk, waar zij de stilte van de vroege ochtend en het mooie soms overweldigende avondlicht het beste voelt. Dit jaar heeft zij vanaf de boot geschilderd in Friesland en Groningen en nu de Onlanden in Drenthe zo mooi zijn geworden is dit voor haar ook een inspirerende schilderplek.Haar acrylschilderijen maakt zij vaak voor een thematentoonstelling. Die kunnen heel verschillend van uitvoering zijn, soms wordt het een kleurrijk geabstraheerd schilderij, ook kan een verstild en realistisch werk beter bij het onderwerp passen. Dan werkt zij in haar atelier. Het laatste jaar heeft Rianne naast haar grote werk ook op klein formaat van 12 x 12 cm in acryl landschappen gemaakt. Het was voor haar de uitdaging om daarin ook de weidsheid van het landschap weer te geven. Zeefdrukken heeft zij gemaakt n.a.v. haar interesse in andere culturen, die zij tijdens reizen heeft mogen zien en is tegen gekomen.

De opening van deze expositie vindt  plaats op vrijdagavond 14 oktober a.s. om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur.U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de de overige dagen van de expositie.

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel