Artikel
Jan Warmolts ridder in de Orde van Oranje Nassau

Jan Warmolts is woensdagavond benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester tijdens een bijeenkomst in de Hervormde Kerk van Zweeloo. Even daarvoor was mede op zijn initiatief in de nabijheid van het Zweeler kerkje een fraai informatiepaneel over de Prinses van Zweeloo onthuld.

De 70-jarige inwoner van Zweeloo was volslagen verrast toen hij na afloop van een lezing van prof. W.A. van Es over historische opgravingen bij Zweeloo, plots het middelpunt van de belangstelling werd. De hoge koninklijke onderscheiding is Warmolts toegekend vanwege zijn bijzondere inzet en langdurige inspanningen voor de samenleving, de toeristische ontwikkeling en in het bijzonder het stimuleren van cultuur-historische activiteiten in Zweeloo.

Jan Warmolts zet zich al tientallen jaren in voor de cultuur en geschiedenis van Drenthe, met name Zweeloo. Hij heeft een onstuitbaar enthousiasme en nam bij tal van festiviteiten in de Zweeler gemeenschap het voortouw. Warmolts is gids, auteur van een aantal boeken over Zweeloo, mede-organisator van kunsttentoonstellingen en schrijver van fiets- en wandelroutes. Fietsen en wandelen zijn grote hobby's van Warmolts, maar zijn grootste passie ligt toch vooral op het cultureel-historische vlak. Dat kan ook bijna niet anders met een prachtig gebied in zijn achtertuin. Hij laat geen moment onbenut om zijn dorp te promoten. Warmolts kan urenlang aanstekelijk vertellen over de charme van zijn geboortedorp. 'Het mooiste plekje rond Zweeloo is moeilijk aan te geven, er zijn er zoveel. Niet voor niets hadden meer dan honderd kunstschilders dat ook al ontdekt.' Warmolts wijst naar de plek waar Max Liebermann en Vincent van Gogh tijdens hun bezoek aan Zweeloo hun eerste sporen hebben achtergelaten in de vorm van schetsen en schilderijen. Ook het 13e eeuws kerkje van Zweeloo en de flora en fauna en het brinkdorp Oud-Aalden noemt hij parels aan een ketting, maar iedere parel heeft volgens Warmolts een apart verhaal en karakter.

Bijschrift foto: Jan Warmolts (70) uit Zweeloo is woensdagavond benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

Reacties  

 
#3 Wim Koning 2018-01-07 17:54
Goedendag,
Ik zou graag meer informatie hebben over de onderduikers in de Tweede Wereldoorlog in Zweeloo. Kunt u mij aan het emailadres van Jan Warmolts helpen?
Bij voorbaat mijn dank,
Wim Koning
Quoting
 
 
#2 2010-04-22 08:02
Jan,

Je hebt deze onderscheiding meer dan verdient!!!!
Je bent een geweldige promoter van ons dorp en omgeving.
Quoting
 
 
#1 2010-04-21 22:25
Jan,
ook namens de website zweeloo-digitaal.nl, Gefeliciteerd met deze bijzondere, en verdiende eervolle Koninklijke Onderscheiding.
Quoting
 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Theater Hofpoort

Toneelgroep Het Volk – De bezoeking.  In een ziekenhuis liggen twee patiënten op leeftijd: weduwnaar Harderwijk en de gescheiden heer Roest. De twee hebben een aparte kamer, omdat ze niet te ...

vrijdag, 21 februari 2020

Lees verder

Headliners van Sweelpop 2020

Snelle & Diggy Dex op Sweelpop 2020! Afgelopen januari stonden Snelle en Diggy Dex 12 keer in een uitverkocht Ahoy bij de Vrienden van Amstel live. Deze zomer zullen ze erv...

vrijdag, 21 februari 2020

Lees verder

Dorpswandeling door Zweeloo en Aalden

Op woensdag 26 februari organiseert Tourist Info Zweeloo een cultuurhistorische wandeling door het schilderachtige Zweeloo en Aalden. Een gids vertelt over de geschiedenis van beide dorpen. De wandeling gaat langs de oud...

dinsdag, 18 februari 2020

Lees verder
Willekeurige foto