Artikel
Unieke internationale kans Owen Schinkel

21-jarige Meppenaar in ban van Bluegrass, Old Time & Country muziek

Komende maandag vertrekt Owen Schinkel naar de Amerikaanse staat Tennessee. De 21-jarige Meppenaar begint in de stad Johnson Cityeen vier jaar durende universitaire studie in Bluegrass, Old Time & Country muziek. “Ik heb van de universiteit in Johnson City een studiebeurs gekregen en dat is best wel bijzonder. Ik moest daarvoor een online auditie doen. Voor zover ik weet heeft er nog nooit een Nederlander een studiebeurs gekregen voor deze opleiding.”

Na het eerste studiejaar maakt Owen de balans op. “Als het goed bevalt wil ik de hele studie van vier jaar in Amerika wel afmaken. Dan kan ik in Nederland ook les gaan geven en misschien wel beroepsmuzikant worden". Hoe is het Amerikaans avontuur ontstaan?Aan het Drenthe College heb ik twee niveau-4 opleidingen afgerond: één opleiding in de sector Handel en één opleiding in de Techniek. Dat is een mooie combinatie en die best aantrekkelijk is op de arbeidsmarkt. Ik wil echter eerst nog wat van de wereld zien….!”

Voordat de singer/songwriter-hype uitbarstte speelde Owen al gitaar en via wat omwegen werd dat een resonatorgitaar (een dobro), die je liggend bespeelt met vingerplectrums. “Met een soort metalen schuifje glij je over de snaren zodat je noten kunt maken. Dat geeft een heel specifiek geluid.”

Wat is Bluegrass muziek?Dat was de muziek van immigranten in die naar de bergstreken in het oosten van Verenigde Staten vertrokken om een nieuw bestaan op te bouwen. Het is muziek met veel Ierse en Schotse achtergronden, waarin de heimwee naar hun thuisland en het harde leven in de bergen te horen is. Het heeft een jazzachtige structuur: één instrument speelt een solo, terwijl alle andere de begeleiding vervullen. De solo gaat vervolgens van het ene instrument naar het andere. Het zijn allemaal snaarinstrumenten zoals gitaar, bas, mandoline, banjo en viool. Ook de zang van Bluegrass muziek is bijzonder. De zang is vaak twee-, drie- of vierstemmige, met prachtige harmonieën, en dan niet zoals een achtergrondkoortje, maar ook meer als een instrument, waarbij de stemmen versmelten tot één geheel. Ik vind het geweldige muziek. Zoek op internet maar eens naar de Bluegrass band ‘’Blue Highway……………………!’

Wat zal je straks het meeste missen? Om te beginnen mijn ouders natuurlijk. En mijn vrienden, hoewel die inmiddels ook overal en nergens studeren, zien wij elkaar nog regelmatig. Het kaarten bij Twientiesveen en mountainbiken rondom de Kibbelkoele zal ik ook gaan missen. Ook vind ik het jammer dat ik niet meer mee kan spelen bij Toneka, de toneelvereniging van Meppen. Ze spelen dit keer een erg leuk stuk. Veder mocht ik het afgelopen jaar meedoen bij het Openluchtspel in Aalden; dat was ook een super leuke ervaring! Niet te vergeten de kleine én hechte groep Bluegrassliefhebbers, die verspreid zitten door het hele land en die overal, als het maar even kan, samen komen om muziek te maken. Deze mensen zal ik ook zeker gaan missen, maar gelukkig is er nog Facebook en Skype!”

Bijschrift foto: Owen Schinkel is onderhand al heel bedreven met zijn dobro. “Dit instrument heeft net als een 'gewone' gitaar wel snaren, maar daarmee houdt de gelijkenis wel op”, vertelt de 21-jarige inwoner van Meppen, die komende maandag voor een vierjarige universitaire studie naar de Amerikaanse staat Tennessee vertrekt.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 3 januari 2017.

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Drentse Seniorendag nieuwe stijl!

De 5e Editie van de Drentse Seniorendag gaat in de herkansing! Vorig jaar werd de Drentse Seniorendag op het laatste moment afgeblazen i.v.m. tropische temperaturen. Ook eerdere edities hebben te mak...

vrijdag, 21 februari 2020

Lees verder

Harrie Hartemink geniet na van spectaculair verjaardagsfeest

Harrie Hartemink mocht afgelopen week alweer 35 kaarsjes uitblazen. De bewoner van Woongroep Zweeloo kan terugblikken op een onvergetelijk verjaardagspartijtje. Tot zijn grote verrassing werd hij opgehaald door een colonne van&nbs...

dinsdag, 18 februari 2020

Lees verder

Wezuperbrug krijgt nieuwe brug

Op donderdag 27 februari voorlichtingsbijeenkomst in dorpshuis. Donderdagavond zullen vertegenwoordigers van de gemeente Coevorden een presentatie verzorgen over de aan te leggen nieuwe brug over het Ora...

dinsdag, 18 februari 2020

Lees verder
Willekeurige foto