.

.

 

.

Belevingsonderzoek in Zweeler dorpen

'Hoe denken inwoners over hun dorp en hoe zien ze de toekomst van hun woonomgeving?'

De komende maanden start in de voormalige gemeente Zweeloo een onderzoek naar de beleving van het leven en wonen in de dorpen. De enquête gaat medio juni in alle dorpen van start, behalve in Wezup, die al reeds met een eigen onderzoek ‘Dorp en Landbouw’ waren gestart. Het project wordt uitgevoerd door de lokale belangenverenigingen en de Deelgebiedcommissie II, met steun van de Vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD).

 

Ydo Gort van De Lange Möpper legt uit dat het belevingsonderzoek onder meer inzicht moet geven in de waardering van de bewoners voor hun dorp. 'De enquête moet voor een belangrijk deel antwoord geven op vragen hoe bewoners in de Zweeler dorpen denken over hun eigen dorpsgebied en hoe ze de toekomst van hun woonomgeving zien.'

Het is volgens Gort van groot belang dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. 'Op die manier ontstaat er een goed en breed gedragen beeld van wat de bewoners graag willen in hun dorp en wat ze vinden van hun leefomgeving. We willen helder in kaart brengen wat de knelpunten en verbeterpunten in de dorpen zijn.'

De belangengroeperingen willen graag meer grip krijgen op wat er leeft in de dorpen en zodoende een stevige basis leggen voor de rol die zij vervullen als gesprekspartner met de gemeente en andere partijen. 'Als belangenverenigingen kunnen we dan krachtiger optreden naar de gemeente. Met een goed onderbouwd verhaal kunnen we de belangen van de dorpsbewoners beter behartigen. Het overleg met de gemeente Coevorden zal beter verlopen als er een agenda ligt die vanuit de dorpen zelf komt.' Ydo Gort onderstreept dat het daarom van wezenlijk belang is dat de inwoners deelnemen aan het belevingsonderzoek. De resultaten van het onderzoek worden op een dorpsavond, in ieder dorp, gepresenteerd en bediscussieerd met de bewoners. 'Enerzijds is dit voor de bevestiging van de analyse en anderzijds voor het verdiepen van de geconstateerde verbeterpunten. Dorpsoverstijgende thema’s worden gedeeld met de Deelgebiedcommissie voor analyse en planvorming.'

Na uitvoering van het belevingsonderzoek zullen de dorpen zelf bepalen hoe zij verder gaan. 'Op basis van de verkregen informatie zullen we, met enige begeleiding, in staat zijn om onze eigen agenda voor de toekomst te bepalen.' Ook de gemeente Coevorden en Woonservice Westerbork kijken met belangstelling uit naar de resultaten en hebben dit dorpsonderzoek in de dorpen financieel mogelijk gemaakt. (Bron: Coevorden HuisAanHuis)

Bijschrift foto: Binnenkort start een onderzoek naar de beleving van het leven en wonen in de Zweeler dorpen. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel