.

.

 

.

De deuren sluiten: Auto Mekkes is uitgesleuteld

Ruim 40 jaar was Auto Mekkes een begrip in Noord Nederland en ver daar buiten. Henk en Dini Mekkes stoppen er nu mee. “Een beetje zeer doet het wel.” Auto Mekkes: bedrijf van naam en faam.
Het grote plein bij Auto Mekkes oogt deze middag als een schoolplein in vakantietijd: leeg en stil. Maar waar een schoolplein na de vakanties weer een bron van levendigheid is, blijft het parkeerterrein bij Auto Mekkes voortaan autoloos. En dat doet best een beetje zeer, vertelt Henk ons ergens halverwege het gesprek dat we met hem hadden.

Het is niet dat hij spijt heeft van de beslissing om te stoppen. Dat zeker niet, hij staat er nog steeds met volle overtuiging achter. Wat zeer doet, begrijpen we, is de aanblik van dat grote lege terrein en het besef dat er na 40 “topjaren” echt een eind is gekomen aan Auto Mekkes in Aalden. Een bedrijf van naam en faam en een begrip in Noord Nederland, een “titel”waarop Henk, niet wars van wat aandacht en publiciteit, terecht trots is.

Nadenken
Het gesprek met Henk verloopt als verwacht: dan weer met de snelheid van sportwagen uit de BMW-serie, dan weer bedachtzaam en zorgvuldig formulerend. Zoals de antwoorden op onze vragen over het waarom van het stoppen. Antwoorden die simpel gezegd neerkomen op het hebben van idealen, die vaak niet uitkomen zoals je het graag ziet en recente trieste gebeurtenissen in de familiaire sfeer. Uiteindelijk samenkomend in de vraag die je jezelf stelt: wat wil ik nu nog écht met mijn leven?

Henk: “Wat het eerste betreft, idealen moet je hebben, maar besef dat ze in de praktijk vaak anders uitpakken. Over de voortzetting van het bedrijf had ik ook mijn favoriete gedachten en ideeën. Helaas laat de werkelijkheid zien dat er geen opvolger en koper is. En als je dan ook nog wordt geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen in de familie, dan kom je op een punt dat je gaat nadenken over het leven en jezelf de vraag stelt hoe je de toekomst verder gaat invullen”

De juiste keuze
Natuurlijk zijn Henk (67) en zijn vrouw Dini (65) bij de beslissing om te stoppen met het bedrijf niet over één nacht ijs gegaan. Maar zowel rationeel als gevoelsmatig was het de enige juiste keuze, benadrukt Henk. Financieel hebben ze hun zaakjes goed voor elkaar. Maar wat voor beiden de doorslag gaf, was het besef dat hun gezondheid het nu nog toelaat om samen leuke dingen te doen. Henk: “We kunnen het nu nog doen. En zonder de verplichting om zes dagen in de week van  ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bij de garage te zijn.” Het is duidelijk, Henk ziet zeker niet op tegen een “garageloze” toekomst. “We verheugen ons er beiden ontzettend op. En ik kan iedereen beloven: achter de geraniums zitten is niks voor ons.”

Veranderingen in de branche
Het waren veertig mooie jaren, horen we van Henk. Maar hij zag en ziet ook de veranderingen. Waar voorheen vooral het directe en persoonlijke contact met de klant gebruikelijk was, is dat nu door het internet veel onpersoonlijker geworden. En dat was/is voor Henk, een zakenman met een vlotte babbel, best wel wennen. Henk: “Klanten kijken nu op de website, doen veelal een (veel) lager bod dan gevraagd en wachten jouw reactie rustig af. Door het internet komen de kopers nu uit het hele land, wat als nadeel heeft dat onderhoudsbeurten en APK-keuringen niet meer bij jouw garage plaatsvinden. Wat mij betreft een zorgelijke ontwikkeling.”

Wat er met het huidige terrein en de garage gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

(Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig’n Kraantien d.d. 14 november 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel