.

.

 

.

Piet en Grietina van der Haak gaan terug naar de Groninger 'roots'

Na ruim een kwart eeuw keren Piet en Grietina van der Haak het dorp Zweeloo de rug toe. Het verlangen om terug te keren naar Groningen speelde al langer. Ooit spraken Piet en Grietina af dat ze weer zouden verhuizen naar Groningen. Dat moment nadert nu met rasse schreden: eind januari verlaten ze Zweeloo en kiezen welbewust voor stad en ommeland.

Piet en Grietina dragen een prachtig groot en comfortabel huis ~ aan een straat vol geschiedenis ~ over aan de nieuwe bewoners Jan-Willem en Monica. In Groningen nemen ze hun intrek in een woning aan de Eckhartstraat, gelegen in een betrekkelijk jonge groene buitenwijk in de richting van Zuidhorn/Reitdiep.

Zuidenveld-tentoonstelling
In de sfeervolle woning aan de Burg. Tonkensstraat blikken we terug op de afgelopen 25 jaar. ‘Een mooie periode!’, stellen Piet en Grietina unaniem vast. ‘Met heel veel plezier hebben we hier gewoond. In deze straat woont een hechte groep mensen uit allerlei geledingen. Dat aspect maakte het wonen hier ook zo aangenaam! Onze komst viel destijds samen met de voorbereidingen van de Zuidenveld-tentoonstelling, wat we met beide handen hebben aangegrepen om wederzijds kennis te maken met de gemeenschap en gewoontes.’

Dichter bij het stadsleven
De aanstaande verhuizing naar Groningen voelt voor Piet en Grietina een beetje als ....terug naar de roots. ‘Ik ben in Groningen opgegroeid en Piet kwam er met grote regelmaat om ‘te stappen’. We zitten straks dichter bij het stadsleven. Het is meer het gevoel hebben op de fiets naar de Grote Markt te kunnen op zaterdag, al zal je het misschien niet iedere week doen. Of eenvoudig een concert per fiets bezoeken in theater Oosterpoort.’Ongetwijfeld zullen beide zich in no time thuis en op hun gemak voelen in Groningen. De Groninger historie, taal, mentaliteit en humor is hun immers bepaald niet onbekend.

Dagmar en Marc
Het feit dat dochter Dagmar en zoon Marc al weer enige jaren in Groningen wonen heeft de verhuizing niet in de hand gewerkt. ‘Het is echter wel fijn als je de kinderen in de nabijheid hebt, en relatief eenvoudig kunt afspreken voor een koffie in de stad, maar dat deden we nu ook al.’

Dubbelgevoel
Het afscheid nadert en het woonhuis gaat binnenkort over in andere handen. Een huis dat Piet en Grietina eigenhandig volledig verbouwd, gerenoveerd en energiezuinig hebben gemaakt. Met een dubbelgevoel en toch ook een vleugje weemoed nemen ze dan ook afscheid van dit mooie domein, dat aan vrijwel alle moderne eisen van deze tijd voldoet. Dankzij de bevlogenheid van Piet en diens absolute vakkennis is hij erin geslaagd het hoogst haalbare uit een pand te halen: wooncomfort en bijna energieneutraal.’

In het dagelijks leven is Grietina werkzaam als ICT-adviseur binnen Interzorg Noord-Nederland. Piet blijft in deze regio als vakman bereikbaar voor renovaties, installaties zoals (Pellet-)Cv-ketel, zinkdakgoten, spoelen cv-leidingen, vloerverwarming en advies. 

Grietina was destijds de grote animator achter de website www.zweeloo-digitaal.nl en heeft vele jaren als beheerder een belangrijke bijdrage aan de site geleverd. Ondanks de verhuizing blijft ze een trouw bezoeker van de site. ‘Absoluut! We vertrekken uit Zweeloo, maar blijven uiteraard wel geïnteresseerd in het wel en wee van het dorpsleven.’

Bijschrift foto:Voor Piet en Grietina van der Haak gaat er niets boven Groningen. In het reuzenrad genieten ze van het mooie uitzicht op hun nieuwe woonomgeving.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 12 december 2017.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel