.

.

 

.

Uitvaartvereniging trots op vernieuwde aula

Uitvaartvereniging De Laatste Eer Zweeloo e.o. (DLE) vierde afgelopen week haar eeuwfeest. Honderd jaar geleden, in 1918, werd de vereniging opgericht, al heette ze toen nog toepasselijk de “Lijkwagenvereniging“. Anno 2018 is de vereniging nog steeds hartstikke vitaal. Of om de woorden van voorzitter Anke Holman (50) te citeren: “Voor een 100-jarige zijn we nog heel flexibel.”

Prachtig gerenoveerde aula
Het eeuwfeest werd afgelopen week gevierd met een gevarieerd feestprogramma, waarvan de opening van de gerenoveerde aula het hoogtepunt was. Nu klinkt het woordje “vieren” wellicht wat dubbel, immers een uitvaartvereniging associeer je al snel met verdriet. Maar in het geval van de prachtig vernieuwde aula dekt het woordje “vieren” wel degelijk de lading. Gebouwd in 1985 en voor het laatst opgeknapt in 2007, voldeed het gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd. En wat is er dan mooier om in het jubileumjaar een volledig gerenoveerde aula te kunnen presenteren. “Het kost wat, maar dan heb je ook wat”, vertelt een trotse en enthousiaste penningmeester Jans Pronk (67).

De eer van de officiële openingshandeling was overigens weggelegd voor Albert Kuipers, al 38 jaar uitvaartleider bij de uitvaartvereniging. Met zijn bekende gedragen manier van spreken vroeg Albert de bezoekers hem te volgen om de deuren van de vernieuwde aula te openen. “Meestal hebt u mij moeten volgen met verdriet, nu mag u mij volgen met vreugde.”

Metamorfose grote zaal
En achter die geopende deuren konden de ruim 200 bezoekers met eigen ogen zien dat de renovatie meer dan geslaagd was. Met als absolute blikvanger de totale metamorfose van de grote zaal. Naar een ontwerp van het Emmer bedrijf IDuMMdesign is de zaal omgetoverd in een sfeervolle ruimte met veel licht en ruimte, rustgevende (lichtgroene) kleuren en prachtige sfeerlampen. Tel daarbij op het nieuwe interieur (ook met veel groen en wit) en het verhoogde plafond, en u hebt een beeld van de complete make-over van de aula. De enthousiaste reacties van de bezoekers waren veelzeggend: “Het is nog mooier dan in de folder.” (

Namens de medewerkers hadden Mieke Oldewening en Hannie Dobben nog een cadeau voor het bestuur: een schilderij van de Aalderstroom van de Zweeler schilder Bert Robben. “Wij zijn supertrots op de aula én op het bestuur, die dit alles mogelijk heeft gemaakt.”

Anzeggen
Als onderdeel van het feestprogramma gaf Harm Jan Lesschen uit Oosterhesselen donderdagavond een leuke lezing over uitvaarten door de eeuwen heen. Wat onder andere bleef hangen was dat we in Sweel eigenlijk niet moeten praten over een begraafplaats, maar over een kerkhof: een hof om de kerk. En het gedicht “Anzeggen” van Erik Harteveld, waarin hij beschrijft hoe hij samen met zijn broertje het overlijden van zijn moeder moet “anzeggen”, maakte indruk. “As wij het vieftig maol vertelt, is oes mam een aander.”

Saamhorigheid
“Wij vieren ons 100-jarig bestaan, maar we vieren ook de saamhorigheid van de Zweeler gemeenschap”, benadrukt voorzitter Anke Holman. “Dankzij deze saamhorigheid kunnen wij als Zweeler uitvaartvereniging bestaan, is het nooit geen probleem om medewerkers te krijgen (zelfs niet in het bestuur) of een beroep te doen op vrijwilligers. Wellicht zit “het elkaar helpen” in de identiteit van de Zweelers, zeg het maar. Ik ben er in ieder geval heel trots op.”

Bijschrift foto: Het bestuur van uitvaartvereniging "De Laatste Eer Zweeloo e.o." kan trots zijn op de volledig gemoderniseerde aula. Op de foto Anke Holman (voorzitter), Jans Pronk (secretaris / penningmeester), Klazien ten Berge, Irma Oldengarm en Jan Willem Lubberts (leden), Albert Kuipers (uitvaartleider) en Mieke Oldewening (aulabeheer). (Foto: Hans Jansen) Bijschrift fotoUitvaartleider Albert Kuipers en aulabeheerster Mieke Oldewening zijn al vele jaren nauw betrokken bij de uitvaartvereniging in Zweeloo. Bij sterven en uitvaartverzorging moet er in korte tijd veel geregeld worden. Samen met de groep betrokken medewerkers zorgen Albert en Mieke voor een eerbiedwaardig verloop, (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'€™n Kraantien d.d. 6 juni 2018.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel