.

.

 

.

Straat van de maand: De Bremweg in Aalden

De Bremweg: Een rustig straatje, tussen Paasbergstraat en Paardelandsdrift. Vier woningen. Wat oude, dikke eiken…. Je vraagt je af: waar is/was de brem? De oproep in OEK om informatie ‘ van toen’  leverde wat op: twee inwoners met verhalen, en zelfs foto’s. Van hoe het was; inclusief de brem.

De foto’s zijn uit 1949. Aalden had toen zijn bebouwing in wat nu Oud Aalden heet en langs de Aelderstraat. En daarachter…..  niet echt woest en ledig, want er waren wat weitjes, en wat akkers. Maar verder: woeste grond. De Paardelandsdrift een zandweg. De paasbultplek in wat nu de Paasbergstraat heet. Met, in een diepte, de ijsbaan. In de vijftiger jaren kwam in deze hoek de eerste ‘nieuwbouw’ van Aalden, waaronder de woningen aan de Bremweg. Herinneringen uit persoonlijk geheugen opgediept en verteld.

En waar nu de Bremweg is zijn de foto’s indertijd gemaakt.

Op de 1e foto zie je de Albert Dubbelhuis en dochter Bertie, in het schapenweitje. Op die foto is de hei te zien en, zij het in zwart-wit, misschien zelfs wel de brem.

Op foto 2 is de molen te zien. Een mooi oriënteringspunt. En het huis van timmerman Westerhof links en nog net het dak van de boerderij van Westerhof rechts, boven de gerst uit.
Weitjes, akkertjes, bomen, hei, én brem, goudgeel in het geheugen opgeslagen!

Verhalen werden gedeeld: over hoe er gespeeld kon worden. De ogen gingen schitteren, herinneringen kwamen boven. Ook aan de brem, die er nu niet meer te vinden is, maar die voortleeft in de naam van de straat.

Oes Eig'€™n Kraantien d.d. 13 juni 2018.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel