.

.

 

.

Afghaans gezin mag in Aalden blijven

‘Dit gezin wordt echt omarmd door de lokale gemeenschap’. Het Afghaanse gezin Khodadadi uit Aalden mag in Nederland blijven. Het uitgeprocedeerde gezin werd met uitzetting bedreigd, maar afgelopen vrijdag kwam er na zeven jaar van onzekerheid, twijfel en angst dan eindelijk het verlossende bericht van staatssecretaris Harbers van departement Justitie en Veiligheid: “Wij zijn genegen een verblijfsvergunning te verstrekken aan het Afghaanse gezin Khodadadi”.

Ontzettend blij
Gilbert Mulder heeft zich samen met vele dorpsgenoten en instanties de afgelopen jaren sterk gemaakt om het gezin in Aalden te houden. ‘We zijn ontzettend blij met dit positieve bericht. Het gezin heeft jarenlang onder grote spanning geleefd: procedures werden gewonnen, maar ook weer verloren. En dan vlak voor de zomervakantie dan toch dit fantastische bericht. Mooier kan niet!’, zegt een glunderende Mulder.

Vastberadenheid
Dit alles mede en vooral dankzij de vastberadenheid van de advocaat van de familie én burgemeester Bert Bouwmeester. Hij liet van zich horen en schreef een brief aan de staatssecretaris waarin hij betoogde dat het gezin in Nederland thuishoort. De brief van de burgemeester werd in volle omvang door velen uit het dorp gesteund: "Het gezin wordt echt omarmd door de lokale gemeenschap. Het toont aan dat een klein dorp groot kan zijn", staat er onder meer in de brief te lezen.

Ondenkbaar
Uitzetting van het gezin Khodadadi was volgens Mulder ondenkbaar. ‘Het gezin liep bij terugkeer naar Afghanistan het grote risico wederom ontheemd te raken vanwege het aanhoudende geweld. Ook een reeks andere factoren speelde een rol.  Zo mogen meisjes van 12 jaar en ouder in Afghanistan vrijwel helemaal niet meer naar school. Uithuwelijken is heel normaal en dan nog maar niet te denken aan alle andere bedreigingen.

Volop meedoen
Gilbert Mulder is trots op de wijze hoe de Zweeler gemeenschap het gezin in de voorbije jaren heeft gesteund, maar ook hoe het gezin zich in de voor hen zo stressvolle jaren zelf heeft gemanifesteerd. ‘Contact maken met de dorpsbewoners hebben ze nooit als lastig ervaren. Ze hebben moeten vechten om een bestaan in Nederland op te kunnen bouwen, maar hoe zwaar dat ook was: Aalden sluiten ze voor altijd in hun hart. Ze hebben veel vrienden gemaakt en die hebben op allerlei manieren hun sympathie voor dit hechte gezin getoond. Op deze wijze konden ze volop meedoen op school en het verenigingsleven.'

Wie kent het gezin niet....!
Dat ‘meedoen’ is meer dan gelukt, want wie kent Siamoui (moeder), Aziz (vader), Parisa, Parsa en Sina nu niet. Op school, op ’t Alterbarg bij v.v. Sweel, in het zwembad en op streetdance bij gymvereniging Dalen.

Parisa, bijna 12 jaar, gaat komend schooljaar naar de Boermarkeweg en gaat in de selectie Streetdance van de gymvereniging Dalen haar veelzijdig talent laten zien.

Parsa, 9 jaar, heeft afgelopen zaterdag zijn zwemdiploma-A gehaald en gaat in het nieuwe schooljaar naar groep 6 van o.b.s. De Anwende en de drie-jarige Sina staat aan het begin van zijn periode op de basisschool.

Zorgeloze toekomst
Voor het gezin breekt er nu een periode van inburgering aan, maar Gilbert Mulder is vol vertrouwen dat dit gaat slagen. Sterker: het gezin is al ingeburgerd!  Een zorgeloze toekomst is binnen handbereik: met uitzicht op werk, studie voor de kinderen én vooral een leven zonder de angst om zomaar teruggestuurd te kunnen worden naar een door oorlog en geweld verscheurd land.

Bijschrift foto: Het in Aalden woonachtige gezin Khodadadi mag in ons land blijven. Na jarenlange strijd heeft het Afghaanse gezin een verblijfsvergunning gekregen. Parisa, Parsa en Sina kunnen samen met moeder Siamoui en vader Aziz hun geluk niet op. Dat geldt ook voor Gilbert Mulder, die zich met vele dorpsgenoten heeft ingespannen om het gezin in Aalden te houden. Voor Parsa was het overigens dubbelfeest, want hij behaalde zaterdagmiddag ook zijn zwemdiplma A. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 juli 2018

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel