.

.

 

.

De Gazelle voelt zich de koning te rijk

Van een trouwe lezeres van deze rubriek kregen we begin deze zomer een prachtig boek over de geschiedenis van de Gazelle. In haar boek Eeuw in versnelling schetst schrijfster Marian Rijk de geschiedenis van Gazelle als grootste fietsfabrikant van het land, met daaraan gekoppeld de geschiedenis van de familie Kölling-Breukink, die de fabriek tot in de jaren ’70 heeft geleid.

U zult begrijpen dat wij dit 300 pagina’s tellende familieverhaal met gloeiende wangen hebben gelezen. En u zult ook begrijpen dat ons zelfbewustzijn sindsdien enorm gegroeid is. Want wist u dat we ons Koninklijk mogen noemen: Koninklijke Gazelle. En wist u dat de Gazelle symbool staat voor snelheid, rankheid en schoonheid. En dat Hennie Kuiper in 1975 wereldkampioen werd op een Gazelle. Zomaar drie willekeurige weetjes, die ons op (weer) een zonnige oktobermiddag op ons rondje Gazelle met trots vergezellen.

Wir müssen weiter
Op de brink in Sweel staat de “Holländische Bauer” van Max Liebermann ons al op zijn paneel op te wachten. Zo te zien heeft hij wel zin in een praatje, aber leider, wir müssen weiter. In De Wheem denken we even een erfenis van het kunstproject Dorpsgezichten op het erf van Epke Wiersma te zien. Epke helpt ons snel uit de droom: het is zijn houten camper carport, inclusief zonnepanelen. Even verderop staat het 800 jaar oude kerkje van Sweel in de steigers. Herstelwerkzaamheden aan het dak begrijpen we. De muziek vanaf de steigers is deze middag alles behalve kerkelijk, we menen de stem van wijlen Prince te herkennen. Voorbij de kerk fietsen we langs de Prinses van Zweeloo de Stroeten in.

Rikrakkerige schepen
Het zandpad brengt ons al snel bij een glazen paneel van de Dichtersroute met hierop een gedicht van de Drentse schrijfster Jannie Boerema, “Prinses van Zweeloo” getiteld. We lezen iets over een Prins Pegasus, die oet vaoren giet in rikrakkerige schepen toen der nog zee in Drenthe was. Eerlijk gezegd ontgaat ons het verband met de Prinses een beetje. Of moeten we de poëtische tekst misschien zien als een middeleeuwse versie van Romeo en Julia?

We steken de weg naar Benneveld over richting Oud Aalden. Bij de entree van Oud Aalden laten we ons verrassen door het fraaie kunstwerk “Blik op de Es”. Bij de familie Kropveld kijken we met bewondering naar een mooie oldtimer vrachtwagen. We hebben eigenlijk niets met auto’s, maar dit exemplaar, een Scania Super, is best wel fraai. We schatten de jaren ’70.

Een boos baardmannetje bij de Mepper Hooilanden
Aan De Brinken in Meppen spoort een Drentse vlag ons aan om honing en stoofperen te kopen. Sorry, beste verkopers, het is komkommertijd, we slaan deze keer even over.

We maken een zijsprongetje naar Twientiesveen, de ijsbaan van Meppen. Normaal zo’n 1 ha groot, is het vennetje nu niet meer dan een plasje water. ’t Is de droogte van de afgelopen tijd, horen we als uitleg. En het komt wel weer goed, de pomp doet straks zijn werk wel.

De tijd zal leren of het ooit nog weer goed komt met de Mepper Hooilanden. Nog maar een jaar geleden noemden wij dit het mooiste plekkie van Drenthe. De realiteit van vandaag is een waterplas ter grootte van een emmertje water. Zonder ganzen, wilde eenden, zilverreigers, aalscholvers of wat dan ook. Van een somber kijkend baardmannetje, lees vogelliefhebber, horen we dat de drooglegging alles te maken heeft met de herinrichting van het beekdal van de Geeserstroom door het Waterschap. “Dit is diep triest en zou niet mogen gebeuren”, verzucht ons baardmannetje. “Dat ze ons dit stukje natuurschoon zomaar afpakken. Wie bedenkt zoiets, leg dat eens uit in een voor ieder begrijpelijke taal.”

Onder de indruk van het verdriet en de woede van de vogelliefhebber fietsen we richting de thuisbasis. Op de schuur van Mepperstr. no. 18 lezen we een oproep voor beheervrijwilligers op Landgoed De Klencke. Iedereen is welkom, mits in lichamelijk goede conditie!

Tekst bij foto: Natuurliefhebbers bestempelden de Mepper Hooilanden tot voor kort als ‘allermooiste plekje van Drenthe’. Ze gingen welhaast uit hun dak van het landschap en de prachtige wolkenluchten. Het natuurgebied was een eldorado voor vogels. Diezelfde natuurliefhebbers gaan nu uit hun dak vanwege het feit dat dit allermooiste plekje van Drenthe door herinrichting van de Geeserstroom is drooggelegd. (Foto : Ina Brinks)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 30 oktober 2018

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel