.

.

 

.

Binnenstadsondernemers en eigenaren kiezen voor BIZ

Ondernemers en eigenaren van leegstaande panden in de binnenstad van Coevorden mochten de afgelopen weken stemmen voor invoering van een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) in de binnenstad van Coevorden en op het EDS-plein. Maandag 3 december volgde de uitslag: een ruime meerderheid heeft vóór de BIZ gestemd, waardoor invoering per 1 januari 2019 een feit is.

 

 

Een BIZ is een manier om als ondernemers en eigenaren in een gebied, zoals een winkelgebied of op een bedrijventerrein, gezamenlijk financiële middelen op te halen, om te besteden aan gezamenlijk activiteiten en projecten in dat gebied. Denk daarbij aan evenementen, marketing en promotie, aankleding, veiligheid, trainingen, een professionele uitvoeringsorganisatie, monitoring, etc.

De basis van een BIZ-bijdrage ligt in de WOZ-waarde van een commercieel pand. Op basis daarvan betalen gebruikers (zoals winkeliers, horeca of kantoren), of eigenaren indien het pand leegstaat, een jaarlijks bedrag via de gemeentelijke heffingen (uitgangspunt: de sterkste schouders betalen het meest). De gemeente stort dit bedrag vervolgens in een stichting, die op basis van een jaarplan het geld aan projecten en activiteiten besteedt. In Coevorden is dit de stichting Centrummanagement Coevorden. Een BIZ wordt over het algemeen ingezet voor een periode van 5 jaar. Het initiatief en de uitvoering ligt volledig bij ondernemers; de gemeente faciliteert slechts.

In Coevorden zijn de jaarplannen de afgelopen periode uitgebreid gepresenteerd. Er wordt vanaf 2019 onder andere ingezet op een goed activiteiten- en evenementenprogramma, aankleding van de winkelstraten (bijv. met hanging baskets), een promotie- en marketingaanpak, inzet van een centrummanager en een programma van workshops en trainingen over gastvrijheid in de winkel. Ook wordt er nauw samengewerkt met de gemeente in de Toekomstvisie Binnenstad, waarin onder andere gewerkt wordt aan de herinrichting van Markt en winkelstraten, een compacter winkelgebied en beter gebruik van de Weeshuisweide.

Maandagochtend bracht de notaris dus het verlossende woord over de stemronde: met een opkomstpercentage van 60% en maar liefst 84% vóórstemmers, bleek dat er ruim voldoende steun is voor invoering van de BIZ. Dat gaat dus ook gebeuren per 1 januari 2019. Dit in navolging van de bedrijventerreinen in Coevorden, waar in 2018 een BIZ al is ingevoerd.

De positieve uitslag voelt voor het Centrummanagement als een enorme steun in de rug van de ondernemers en eigenaren in de binnenstad. Met de invoering van de BIZ kan, met een stevig en stabiel budget, de komende 5 jaar doorgewerkt worden aan een aantrekkelijk, leefbaar en economisch sterke binnenstad van Coevorden.

Meer weten over de BIZ? Kijk op stadcoevorden.nl/BIZ

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel