.

.

 

.

‘Slipjacht Zweeloo is een prachtig festijn waar van alles is te zien!’

Komende woensdag klinken de historische woorden: de meute is er…! Komende woensdag (16 januari 2019) staat er in Zweeloo en omstreken weer een slipjacht op het programma. 'We willen de slipjacht graag in ere houden, want het is een pracht festijn.

Schitterend om te zien hoe ruiters, paarden en de meute honden een mooi en tegelijk pittig parcours dwars door de landerijen trotseren. Niet alleen voor de deelnemers, maar zeker ook voor de toeschouwers is het een spektakelstuk van formaat’, zo zegt Joop Timmer namens het organiserende Jachtcomité Zweeloo.

Timmer is blij dat de slipjacht in Zweeloo een vaste plaats op de kalender van de jubilerende 100-jarige Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging heeft gekregen. ‘Vroeger werd er gezegd: “de meute is er!” en moest je maken dat je op de fiets of in de auto bij het café kwam om een glimp van het prachtige schouwspel van paarden en honden op te vangen. Die tijd ligt een beetje achter ons, want tegenwoordig wordt er bewust voor gekozen om de Slipjacht op lokaal niveau aan te kondigen.’

Rijk verleden
De slipjacht is een traditie met een rijk verleden. Het is het kleurrijk toneel van rode jasjes, briesende paarden en een grote groep gedreven jachthonden. Het woord “jacht” geeft volgens Timmer echter een vertekend beeld. ‘Bij deze vorm van paardensport wordt er niet daadwerkelijk op wild gejaagd, maar volgen de honden een getrokken spoor. Een sliptrekker heeft vooraf een spoor getrokken met een zogeheten slip, een stuk stof dat doordrenkt is met vossenurine. Het is aan de honden om dat spoor te vinden en de ruiters te leiden naar de prooi. Als beloning voor hun speurwerk krijgen de honden een koeienpens.’

Veiligheid toeschouwers
De slipjacht bestaat uit drie runs van elk zes kilometer lengte. Een run is een stuk van het parcours waar de honden het spoor gevonden hebben en het dan met grote snelheid bejagen. Hoe luider de honden blaffen, hoe beter de geur die ze opvangen. Iedere run bevat  een aantal hotspots. ‘Dit kunnen brede sloten zijn die overwonnen moeten worden of een avontuurlijke sprong door een houtwal. Voor ieders veiligheid vragen we de toeschouwers niet tussen de ruiters te gaan fietsen en auto’s niet langs de route te parkeren. Er zijn meerdere plekken waar je het schouwspel mooi kunt overzien en er is voldoende tijd om een veilig plekje te vinden.’

Startpunt is de brink in Zweeloo
De route van de slipjacht  is een dag van te voren veiliggesteld door het Jachtcomité van Zweeloo vergezeld door enkele leden van de vereniging. Het jachtcomitié Zweeloo bestaat naast Timmer uit Rudi Kuipers, Rikus Ruinemans en Willem Nijhoving.

Startpunt is de brink in Zweeloo. Na de traditionele 'stirrup cup', een welkomstdrankje dat te paard wordt genuttigd, start de slipjacht (48 honden en 36 ruiters) om 13.00 uur bij de brink van Zweeloo. ‘Maar we werken met levende have dus een kwartiertje uitstel is mogelijk. De Jacht zal geopend worden door jachthoornblazers. De eerste run start op de Sweeler es richting Noord Sleen.’ Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run. De eerste stop staat gepland ter hoogte van het bruggetje bij de Beerweg.

De laatste run eindigt bij de Jantina Hellingmolen en start in de buurt van de locatie van het Paasvuur van Meppen. Vervolgens gaat de meute naar verwachting rond 16.00 uur over de Aelderstraat terug naar bistro Tante Sweel. ‘We zouden het heel leuk vinden als publiek langs de Aelderstraat de Jacht weer binnenhaalt. Een erehaag is misschien een groot woord, maar in Engeland is het traditie. Bovendien is het ook een heel mooi tafereel.’

Bijschrift foto:Het opvallende contrast tussen de natuur, de traditioneel geklede ruiters en de keurig opgetuigde paarden spreekt tijdens de slipjacht tot de verbeelding. Het jachtcomité Zweeloo wil dit historisch erfgoed dan ook graag levend houden en daarom staat het evenement op woensdag 16 januari a.s. opnieuw op het programma. (Archieffoto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 januari 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel