.

.

 

.

Tweede lustrum Artelier Aelder Hooghe

Artelier Aelder Hooghe vierde in juni het tweede lustrumfeest. Voor de redactie van Zweeloo Digitaal alle reden om een kijkje te nemen in het sfeervolle atelier.

Joke Holwarda, edelsmid / beeldend kunstenaar van beroep, heeft aan de Koemarsendrift in Oud-Aalden de beschikking over een fraai atelier annex kunstwinkel. Met uitzicht op de brink en de es van Oud-Aalden. Een domein vol inspiratiebronnen.

 

Joke heeft haar opleiding gevolgd bij de edelsmeden/ beeldend kunstenaars Coen Mulder en Mirjam Twaalfhoven, Maria Hees, Ineke van Wengerden en Gerard van Dam. Nog steeds volgt ze verschillende cursussen en masterclasses bij de beeldend kunstenaars/ docenten en Frans Megens en Dick Spruyt. In haar atelier Artelier Aelder Hooghe worden op ambachtelijke wijze exclusieve sieraden uit verschillende materialen vervaardigd. Zij werkt onder anderen met goud, zilver, brons, hout, steen en vele andere materialen. Ook geeft zij op creatieve wijze vorm aan wandpanelen en bijzondere kunstvoorwerpen. De “High Jinks” (geintjes), zijn ook een speels ontwerp en bedoeld als een multifunctioneel object of als speeltje. Indien je het object steeds op een andere manier oppakt en weer neerzet creëer je een andere vorm. Speciaal voor de Scheenekunstroute 2009 heeft ze een nieuwe serie buitenobjecten ontworpen van RVS en messing.

Meestal werkt Joke in opdracht en dat geeft voor zowel de opdrachtgever als voor haarzelf een extra dimensie en een persoonlijke benadering aan het ontwerp. Momenteel werkt ze veel met het thema “opnieuw mooi” hierbij worden oude en eventueel kapotte sieraden opnieuw vormgegeven tot een eigentijds sieraad. De prachtige authentieke ornamenten blijven hierbij bewaard. Naast deze opdrachten maakt Joke ook unieke sieraden. Niet alleen voor de vrouw, zoals ringen, colliers, broches horloges in de vorm van een armband, maar ze fabriceert ook voor de man prachtige manchetknoppen en ringen. De sieraden worden vervaardigd uit edelsteen, zilver, goud, brons, glas en koper, rubber en kunststof maar ook met natuurelementen als kiezels, en glas. Veelal eenvoudige geraffineerde sieraden met een bijzondere uitstraling. Joke maakt ook kunst als decorstukken op tafels en in vitrines. Naast het vervaardigen van sieraden voor de mens heeft Joke ook variabele kunstobjecten voor de tuin ontworpen. Deze zijn wederom uniek en te bewonderen bij het Artelier. En er worden regelmatig workshops gehouden.

Joke is één van de grondleggers van het project “Kunst Schrijft Geschiedenis". Een vijfjarig project, – dat loopt van 7 september 2007 tot 7 september 2012- waarin verhalen van kunstwerken én plaatselijke gebeurtenissen rondom de kunstwerken worden vastgelegd, zodat ze getuigen van een periode in een mensenleven. Het project startte in 2007 in Aalden, waarop de brink van Oud-Aalden een groot kunstwerk werd geplaatst. Tevens werden er negen kleinere kopieën vervaardigd die, op ongeveer vijftig kilometer vanaf Aalden, in andere dorpen en steden zijn geplaatst. Deze kopieën worden steeds na een half jaar doorgegeven aan een andere tijdelijke beheerder. Deze tijdelijke beheerders werken mee aan het project. Belangstellenden zorgen voor nieuws en actualiteiten zowel plaatselijk als rondom het kunstwerk door middel van verhalen, foto’s en video. Aalden zal het centrum zijn gedurende het hele project; hier kan men ook informatie verkrijgen. Verder kan men via een weblog en tevens op een openbare computer ter plekke, de gebeurtenissen volgen. Tijdens het project wordt alle informatie van de vastgelegde beelden en de verhalen van de diverse locaties uitgewerkt en samen gevat in het boek "Kunst Schreef Geschiedenis".

Trots is Joke ook op de wandelroute Aalden Rondomme, die in haar eigen achtertuin is gesitueerd. “Een prachtige, met paaltjes aangegeven, wandelroute rondom de dorpen Aalden en Zweeloo. De route is geheel ontworpen en aangelegd door de inwoners van Aalden. Over de Aelderstroom zijn hiervoor speciaal voetgangersbruggetjes aangelegd. Het riviertje dat al in de ijstijd is ontstaan, is ter plaatse verbreed en van stapstenen voorzien in het ondiepe gedeelte Tevens zijn er picknicktafels geplaatst. Ook zijn er enkele, tot rusten uitnodigende, zitbanken geplaatst langs deze bijzonder mooie route. Tijdens de wandeling zult u zelf ontdekken waarom er nog steeds kunstenaars naar het schilderachtige Zweeloo komen. Tegenover het TIP-kantoor in Zweeloo (Hoofdstraat 8 ) kunt u de Aalden Rondomme en / of de Dichtersroute starten.

Ook bij de totstandkoming van de Dichtersroute was de kunstenaar uit Oud-Aalden nauw betrokken. 'Dit is eveneens een met paaltjes aangegeven route. Een twintigtal Drentse of in Drenthe woonachtige dichters hebben langs de mooie en bijzondere locaties aan de route een gedicht gemaakt. De gedichten zijn langs de route geplaatst en uitgevoerd op glazen panelen, waardoor tijdens het lezen van het gedicht tevens de plek, waarover het gedicht gaat, in beeld is. Deze unieke wandelroute loopt gedeeltelijk samen met de Aalden Rondomme-route.'

Naast het tentoonstellen en verkopen van haar eigen creaties, biedt Joke ook ruimte aan andere kunstenaars om te exposeren in haar Artelier. Joke heeft ook meegedaan aan het ontwerpen van de stadspenning van Coevorden, de zgn.Ereburgerpenning. Voor meer info: www.artelieraelderhooghe.nl


Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel