.

.

 

.

Taal of Toal

Als niet-autochtoon moet je vooral geen Drents proberen te praten. Je maakt je eerder belachelijk dan dat mensen het op prijs stellen. Ik betrap me erop dat ik toch een aantal Drentse woorden aan het overnemen ben, niet bewust maar het gebeurt gewoon. Verstaan gaat ook steeds beter.

Het woord “vernemen” vind ik prachtig; het omvat veel meer dan het Nederlandse “horen”. Van horen tot “ervaren” en alles wat er tussenin zit. Prachtig. 

Vanzelf neem je over woorden als “tuun” in plaats van “tuin”, verkleinwoorden op – ies. Ook het omdraaien van hebben en zijn vind ik opvallend en het overkomt mij ook al….: “Ik ben dat niet nodig”.

Tenslotte: “rekening houden met “wordt “rekenschap houden met”. Omvat ook weer meer dan “rekening houden”. Je legt verantwoording af!

Enfin, volgens mij begin ik langzamerhand een halve Drent te worden….Heerlijk!

Hans Terbach

Oes Eig'n Kraantien d.d. 29 januari 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel