.

.

 

.

‘Een gemeente kan niet zonder een Kerkenraad’

De Kerkenraad van de Hervormde Kerk Zweeloo kent de kille cijfers : over twintig jaar is de helft van de kerkgebouwen in ons land geen Kerk meer. Epke Wiersma en Gilbert Mulder willen niet aan dit doemscenario denken. Ze willen er alles aan doen om een kerksluiting in Zweeloo te voorkomen, maar zorgen zijn er wel.

Krimpende kerkenraad
Het is bepaald niet alles goud wat blinkt, erkennen de twee. Zo heeft de Kerk niet alleen te maken met een krimpend ledenbestand, net als veel andere gemeenten, maar ook met een krimpende kerkenraad. Wiersma en Mulder beseffen dat het overeind houden van het godshuis geen eenvoudige opgave zal zijn. Het is niet alleen een kwestie van financiën, maar vooral ook van betrokkenheid.

1 x per 2 weken Kerkdienst? Of samenwerking met andere Kerken?

De centrale vraag tijdens de gemeenteavond op 21 maart a.s. zal zijn of de gemeenschap de bereidheid heeft om mee te helpen. ‘Zo kunnen we samen als Hervormde Gemeente Zweeloo blijven bestaan. Daarvoor hoeft men geen dooplid of belijdend lid te zijn. Betrokkenheid en bereidheid staan voorop. Ook willen we een gesprek voeren over hoe we een aantal zaken zouden kunnen en willen invullen en hoe we daar onze leden en belangstellenden bij kunnen betrekken’, belichten Wiersma en Mulder de onderwerpen. De Kerkenraad legt verder onder meer de volgende opties aan de leden voor: 1 x per 2 weken zondagse Kerkdienst? Of nauwere samenwerking met andere Kerken?

Afscheid aangekondigd
Medio 2012 kozen de leden er samen met het Kerkbestuur voor om als zelfstandige Hervormde Kerk Zweeloo verder door te gaan. ‘Alweer bijna vijf jaar prijzen we ons gelukkig met onze eigen dominee Bernadette de Groot, maar er is de laatste jaren echter ook veel veranderd. Het Kerkbestuur is gekrompen van tien naar zes leden. Daar komt bij dat een aantal leden volgend jaar hun afscheid heeft aangekondigd. Het gevolg hiervan is dat er door een kleine groep mensen nog veel meer gedaan moet worden.’

Niet verder belasten
Om de continuïteit te waarborgen staat voor Epke Wiersma en Gilbert Mulder één ding vast: de Kerkenraad moet versterkt worden. ‘De huidige actieve kerkleden die druk zijn met het overeind houden van de kerkgemeenschap kunnen we absoluut niet verder belasten. Ze kunnen alle taken niet alleen aan. Het huidige bestuur heeft de handen vol aan de lopende zaken en houdt te weinig tijd over voor andere zaken die eveneens belangrijk zijn, zoals pastorale zorg’, schetst Wiersma de situatie. Gilbert Mulder vult aan: ‘De oplossing zouden we kunnen zoeken in een compactere kerkenraad, met daaromheen een flexibele schil van vrijwilligers die voor deeltaken kunnen worden ingezet. Dat zou een prima model zijn. In plaats van een kerkenraad die veel taken op zich neemt, zouden we kleinere werkgroepen in het leven kunnen roepen. Bovendien is meedoen dan een stuk vrijblijvender geworden en hoeft men niet bang te zijn voor een vergadercultuur.’

Meer blik naar buiten
Epke Wiersma en Gilbert Mulder willen ook meer dan tot nog toe de blik naar buiten richten. Waar is de Hervormde Kerk al zichtbaar aanwezig, waar zijn de leden mee bezig, wat gebeurt er verder in het dorp, hoe kunnen we aansluiten bij anderen die zich inzetten voor een dorpsgemeenschap waar mensen naar elkaar omzien?

De gemeenteavond van de Hervormde Kerk Zweeloo op 21 maart a.s. begint om 19.30 uur. Leden en belangstellenden worden van harte uitgenodigd voor deze belangrijke bijeenkomst in het kerkje van Zweeloo.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 12 maart 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel