.

.

 

.

Straat van de maand: Schouw

‘Het is en blijft een stil, vriendelijk straatje’. We gaan deze maand weer terug naar de nieuwbouw van Aalden, de nieuwbouw achter de Aelder Meent welteverstaan. Terug naar de buurt waar de straten zijn vernoemd naar boerderijruimtes als de Deel, Hilde, Opkamer, Baander en … Schouw.

Mooie oude benamingen, waarvan de betekenis en functie voor de meesten wel bekend zal zijn. Iets wat zeker geldt voor één van de meest essentiële plaatsen in de boerderij: de schouw. Onder de schouw werd immers het hele jaar gekookt en in de winter was het de plek waar het lekker warm was. Niet zelden diende de (luxe) schouw als pronkstuk in de boerderij.

Of de straat ook hét pronkstuk van de Aalder nieuwbouw is, laten we even in het midden. Feit is wel dat de straat vriendelijk, breed en redelijk groen oogt. En stil, heel stil, merkten we toen we er even gingen kijken. Niet onlogisch natuurlijk voor een doodlopende straat met maar zes huizen en een lengte van, pak hem beet, zo’n 100 meter. Hoe je er komt? Dat is niet ingewikkeld, voorbij de Aelder Meent tweede straat links. Links in de straat staan de zes huizen, rechts zien we een brede groenstrook met aan het eind een mooi open uitzicht naar het Nooitgedacht en Landal Aelderholt.

Piet en Jantje Kolthof
Ruim 15 jaar wonen Piet (75) en Jantje (74) Kolthof (Eefting) inmiddels aan de Schouw en daarmee zijn ze ook de langst wonende bewoners van de straat. Vanaf het begin van de staat feitelijk. En inderdaad, het is een stille straat, horen we. Soms zelfs verschrikkelijk stil, maar eigenlijk is het ook wel een “lekkere” straat, benadrukken ze. Waar naoberschap vanzelfsprekend is. “We overlopen elkaar niet, maar we zijn er voor elkaar als het nodig is.”

De 2 twee-onder-een-kap woningen in de straat zijn ideaal, vertellen Piet en Jantje. “De slaapkamer beneden en geen grote tuin, kortom levensloopbestendig. Wat wil je op onze leeftijd nog meer? We houden het hier nog wel een poosje vol.”

Reizen en de volkstuin. Ziehier de twee grote hobby’s van de familie Kolthof. Zo’n vier maanden zijn ze elk jaar met de camper op pad in Europa. Heerlijk vinden ze het. En die volkstuin dan? Dat is een goede manier om je energie hier in Aalden kwijt te kunnen, lacht Piet. “En natuurlijk een plek om gezellig een beetie (veul) met elkaar te praoten.” 

Zijn er verder nog opzienbare zaken te vertellen over de Schouw, vragen we aan Piet en Jantje. Immers, zij wonen er het langst en zouden het dus moeten weten. Maar helaas, we komen niet verder dan wat we al weten: het is en blijft een stil, vriendelijk straatje.

Foto: Monique Jonkman-Koolen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 16 april 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel