.

.

 

.

Dood & Begraven

Er zijn bibliotheken vol geschreven over de manieren waarop een cultuur met de dood en de overledenen omgaat. Verslagen van, en studies over, de manier waarop nabestaanden omgingen met de lijkbezorging van hun overleden dierbaren, zijn niet te tellen.

Deze verhalen oefenen vaak een bijzondere aantrekkingskracht uit op de levenden. Het is ons voorland.
   Boudewijn Büch vatte dit treffend samen in zijn gedicht ‘Lente te Coevorden’:
   ‘Wat gij nu zijt, was ik voor dezen Wat ik nu ben, zult gij dra wezen’
Deze gebruiken en tradities zijn door de jaren heen enorm veranderd, hetgeen toe te schrijven is aan culturele, religieuze, maar ook praktische oorzaken. De manier waarop men naar de overledenen keek en hoe de overledenen vervolgens werden behandeld, zegt veel over de heersende cultuur. Naast onze menselijke fascinatie voor de dood, is het ook een onderwerp dat enorm (snel) veranderd en gebruiken die wij tegenwoordig heel normaal achtten, waren honderd jaar geleden misschien wel ondenkbaar. Deze veranderlijkheid maken de dood en de verschillende begrafenisrituelen een enorm interessant onderwerp om te bestuderen en hier zal tijdens de tentoonstelling dan ook veel aandacht aan worden geschonken.

De expositie duurt tot 15 september. Informatie: www.museumcoevorden.nl 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel