Artikel
‘De cirkel is rond’ voor Yvonne Brill
Komende zaterdag presentatie 150ste boek kinderboekenschrijfster uit Aalden. Met ‘De cirkel is rond’ neemt jeugdliteratuurschrijfster Yvonne Brill bijna afscheid van haar publiek. In deze verhalenbundel komen haar meest geliefde karakters voor een laatste keer voor het voetlicht en voor een laatste tot leven in een typisch Yvonne Brill verhaal. Soms herschreven uit het verleden, maar ook met nieuwe verhalen. Ze heeft nu liefst 150 boeken op haar naam staan: ‘Dit is een droom voor mij die uitkomt."

De 76-jarige Aaldenaar is onder meer bekend van de Bianca-boeken, een kinderboekenreeks over het paardenmeisje Bianca en haar vriendinnen.

In het 150ste boek (voor kinderen van 9 tot 99 jaar) van Yvonne Brill komen tal van haar oude hoofdpersonen terug, zoals Miki de sledehond en Miriam het zeemeerminnetje. Verder zullen Kabouter Wijsneus en Marc en Maaike voor de laatste keer hun opwachting maken. Het zijn verhalen waar iedereen zich in kan vinden, een echt ouderwets kijk- en voorleesboek. Yvonne schrijft niet alleen, ze illustreert haar boeken ook. De prenten voor dit 150ste boek stelt zij ter beschikking aan het Jeugdcultuurfonds 

‘De cirkel is rond’ is voor alle leeftijden, maar ook de groep die in hun jeugd de boeken van Yvonne Brill las zal door het boek teruggevoerd worden om te genieten van de vertelkunst van Yvonne. Voor nieuwe lezers is het een prachtige kennismaking met de werelden die de bevlogen schrijfster zo treffend weet neer te zetten.

Jos Brink

De carrière van Brill begon zo'n vijftig jaar geleden. "In 1963 schreef ik op 21-jarige leeftijd een serie sprookjes. Die zijn toen op de grammofoonplaat gezet door Jos Brink. En ik begon met verhalen over Miriam het Zeemeerminnetje en Miki de Sledehond." Bang dat ze na de mijlpaal van het honderdvijftigste boek in een zwart gat valt, is ze niet. "Nee, hoor. Ik geef lezingen en ben bezig met een project over laaggeletterdheid. Zolang ik op de been blijf, ga ik door."

‘De cirkel is rond’, een (hernieuwde) kennismaking met de geliefde karakters uit de boeken van Yvonne Brill. Het boek wordt zaterdag tijdens een officiële bijeenkomst gepresenteerd in het Atrium van RTV Drenthe in Assen.

Mijlpaal voor Yvonne Brill: ze schreef 150 (!) boeken

Toeval bestaat niet! – Yvonne heeft ook zitting in Coop-klantenpanel

Yvonne Brill is niet alleen jeugdboekenschrijfster en illustrator, maar ook al jaren trouw lid van het Coop-klantenpanel in Aalden.

‘Coop Weggen is voor mij meer dan een dorpswinkel; het is een centrum waar je gehoor vindt. Voor sponsoring of voor een hart onder de riem. Toen mij een paar jaar geleden werd gevraagd plaats te nemen in het Coop-klantenpanel, moest ik even nadenken…... Panellid zijn ligt behoorlijk ver buiten mijn interessewereld, maar als supermarktondernemer Gezinus Weggen je iets vraagt, zeg je niet snel ‘nee’’.

Dat woord ‘nee’ kennen ze ook niet bij de Coop in Aalden. Alleen mijn leeftijd…….behoorlijk gepensioneerd en alleenstaand. Ik heb ‘ja’ gezegd en weet inmiddels dat ook ik een steentje kan bijdragen, bijvoorbeeld rondom de verkoop van kleinere porties voor alleenstaanden. Onze vergaderingen gaan over het reilen en zeilen in onze Coop, over het dorp, acties, het stategeld. Drie keer per jaar komen we bijeen en ik vind het ontzettend leuk om mee te denken.

En nu zit ik aan MIJN keukentafel een column te schrijven voor het voorjaarsnummer van ons COOP-tijdschrift ‘Aan de keukentafel’. Die keukentafel die zo belangrijk voor mij is, waar al mijn verhalen voor mijn boeken zijn ontstaan. Zo ook mijn 150ste kinderboek, want schrijven is ook iets was ik nog altijd met heel veel plezier doe. Ik sta nog volop in het leven.’

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 april 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’

In 2020/2021 viert Theater Hofpoort (Coevorden) haar 10e seizoen. N.a.v. dit jubileum organiseert Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’. De tentoonstelling is een ode aan Cultureel Coevorden. De ...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Première Ede Staal Anders

Muziek Ede Staal in mix van orgelimprovisatie, zang en tekst. Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld is erin geslaagd de muziek van Ede Staal naar Emmen te halen en wel op Zondag 25 ...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder

Oud-Aalden en molen geliefkoosd domein 'Plein Air’ Schildersdag

De jaarlijkse 'Plein Air' Schildersdag' van Tourist Info Punt alden (TIP) vond dit jaar plaats op en rond de Brink in Oud Aalden en bij de Jantina Helling...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto