Artikel
Energietransitie is als een appelboom vol lekkere appels

‘In dorp Zweeloo mag er nog wel een tandje bij, als het gaat om energiebesparing’. “Zie het als het hebben van een appelboom vol met lekkere appels. Pluk eerst de makkelijke appels onderaan de boom en kijk daarna pas naar de appels bovenin.”

Met deze treffende beeldspraak werd afgelopen woensdag misschien wel het best de kern van de slotbijeenkomst van de actie “Speur de Energieslurper van Zweeloo” samengevat.

De beeldspraak kwam van Nico Westerhuis, een van de bezoekers van de bijeenkomst.

Nico wilde er maar mee zeggen: “Loop vooral niet te hard van stapel bij het verduurzamen van je woning. Begin met relatief gemakkelijk te realiseren maatregelen, zowel praktisch als financieel, en kijk vervolgens naar eventueel te nemen vervolgstappen.”

Stichting Energietransitie van A tot Z
De woorden van Nico pasten naadloos in de presentatie van Anita Speelman, aanwezig namens de organiserende stichting Energietransitie van A tot Z uit Aalden. De jonge stichting heeft als doel om de inwoners van de voormalige gemeente Zweeloo voorlichting te geven over energietransitie en hun te begeleiden op de lange weg naar een energiezuinige en in een later stadium zelfs aardgasvrije en energieneutrale woning.

De groene ambities van de gemeente Coevorden liegen er niet om: in 2040, dus over ruim 20 jaar, moeten alle woningen en gebouwen in de gemeente energieneutraal zijn. Dat zal, en dat is nog eufemistisch uitgedrukt, niet zonder slag of stoot gaan. Het vergt voor de meeste inwoners niet alleen een andere manier van denken over energie, maar ook weloverwogen keuzes bij het verduurzamen van de eigen woning.

De stichting Energietransitie van A tot Z is, zoals eerder vermeld, in het leven geroepen om de inwoners van de voormalige gemeente Zweeloo te helpen tijdens deze spannende route naar energieneutraal wonen. Daartoe heeft de stichting een integrale aanpak ontwikkeld, waarin zowel de woning als het gedrag van de bewoners wordt meegenomen. Workshops zijn een belangrijk onderdeel binnen deze aanpak. Voor alles geldt hierbij het motto “stap voor stap”. Juist ja, net zoals Nico Westerhuis het in het begin ook al verwoordde.

Binnenkort krijgt u in OEK meer informatie over tijdstip en inhoud van de workshops.

Er is nogal wat winst te behalen in Zweeloo
In de maanden maart en april konden inwoners van het dorp Zweeloo deelnemen aan de actie “Speur de Energieslurper”, een initiatief van de Hanzehogeschool Groningen. Tijdens deze actie konden de inwoners gratis een koffer met energieverbruiksmeters (stekkers) lenen en het verbruik van verschillende huishoudelijke apparaten meten. Uiteindelijk deden 28 deelnemers mee aan de actie. Ze waardeerden de actie met een rapportcijfer 7,3.

Afgelopen woensdag werden de resultaten door 2 medewerkers van de Hanzehogeschool gepresenteerd. Om maar direct met de deur in huis te vallen: in het dorp Zweeloo mag er nog wel een tandje bij, als het gaat om energiebesparing. Het aardgasverbruik per woning is in Zweeloo maar liefst 60% hoger dan het landelijk gemiddelde (2.350 m3 tegen 1.470 m3). Voor het stroomverbruik valt het cijfer beter uit: 25% hoger (3.760 kWh tegen 3.000 kWh). Wat gelukkig stemt is dat 64% van de deelnemers voornemens heeft om werk te maken van het verduurzamen van de woning (isoleren, zonnepanelen, verbetering cv-installatie).

En verder leerden we….
Dat de combinatie van koel- en vrieskast in een gemiddeld huishouden de meeste stroom verbruikt. Samen verbruiken ze € 140 per jaar. Tip: is die 2e vriezer of koelkast echt nodig? Op plek 2 staat de verlichting (€ 112 per jaar). Tip: overweeg bij vervanging eens het gebruik van LED-lampen. Op plek 3 zien we de computer, incl. randapparatuur (€ 73 per jaar).

De wasdroger en de wasmachine staan opvallend laag in het lijstje. De wasdroger op plek 7 (gemiddeld € 56 per jaar) en de wasmachine vinden we pas terug op plek 8 (€ 32 per jaar).

Tenslotte: waar het makkelijkst op bespaard kan worden in huis, is het sluipverbruik. Veel apparaten gebruiken nog al wat stroom, zelfs als ze niet gebruikt worden. Slaapverbruik kost al gauw zo’n € 100 per jaar. Tip: trek eenvoudigweg de stekker uit het stopcontact.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 21 mei 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Van ver naar Zweeloo: Martine en Gertjan Ponstein

Van Mokum naar Sweel: Martine en Gertjan Ponstein. Heimwee naar het Westen hebben ze beiden niet.  “Als je voorbij Hilversum bent ruik je de kerosinelucht van Schiphol al,” zegt Gertjan Pon...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Berichtgeving Dorpsbelangen Aalden over stemmen dorpsbudget

In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft Dorpsbelangen Aalden  besloten om het op papier stemmen op aanvragen uit het dorpsbudget - dat gepland stond op 4 april a.s. bij...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Coronacrisis zet ook streep door paasvuren

Jeugdsoos Zweeloo schuift plannen voor groots paasvuur noodgedwongen een jaar op. Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, gaan de paasvuren in Drenthe dit jaar niet door. Dat heeft het Reg...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder
Willekeurige foto