.

.

 

.

De Gazelle: eikenprocessierupsen en paarden vermomd als zebra

Pas op! Eikenprocesssierups. Het is niet één, twee of drie twee keer dat de Gazelle gewaarschuwd wordt. Nee, de rood-witte waarschuwingslinten zijn deze middag vrijwel overal. Alsof het leger van de eikenprocessierups frontaal de aanval op de Zweeler bomen heeft ingezet. En ook nog uitermate goed gecamoufleerd ook.

Hoe goed we ook naar boven kijken, het nare beestje laat zich niet zien, laat staan voelen. Het kan natuurlijk ook zijn, bedenken we, dat de waarschuwing op de linten gericht is aan het beestje zelf. Zoiets van: Pas op! Waag het niet om in deze boom te kruipen. En ja, dan laat je het als eikenprocessierups natuurlijk wel.

Weet wat je eet!

Bij de volkstuintjes in Sweel is het rustig. “Weet wat je eet!” luidt de gezonde boodschap op het bord bij de ingang. En dat voor slechts € 10,00 per 100 m² per jaar! Het schelpenpad langs het zwembad brengt ons naar ’t Alterbargpad. Het bruggetje verderop over de Aalderstroom trakteert ons op een mooi groen uitzicht op het pand van Food Basics en het omringende stroomdal. We wanen ons even in een heus landschapsschilderij.

Zebradekens: ze werken echt!
Door de nieuwbouw van Aalden fietsen we naar de Paardelandsdrift. Met de vele paarden en pony’s doet de straat haar naam volle eer aan. Nu we het toch over paarden hebben. Paarden met zwart-witte dekens welteverstaan. We zien ze deze middag regelmatig. “Hebben die soms een streepje voor”, vraag de Gazelle zich aarzelend af. Dat zoeken we op, beloven we hem. Op internet lezen we bij thuiskomst: Zebradekens werken echt! Paarden met een “zebra” deken hebben minder last van steekvliegen, horzels en dazen. Het strepenpatroon verstoort blijkbaar een “gecontroleerde landing” van deze vervelende beestjes. Tjonge jonge, zo leer je nog eens wat: een paard die soms een zebra moet zijn.

Aan het eind van de Paardelandsdrift slaan we rechtsaf richting het fietspad naar Orvelte. De graffiti uitingen op de wanden onder het viaduct zijn talrijk en kleurrijk, maar totaal onbegrijpelijk. Wat we nog wel kunnen opmaken uit de wirwar van krabbels, belooft overigens niet veel goeds voor Witteveen en de politie.

Langs de Holsdiek naar Smalhoorn
Behoudens de eerste 500 meter is het fietspad naar Orvelte niet bepaald boeiend. Bij de ingang van het dorp biedt een stalletje in de berm verse bloemen te koop aan. Wel betalen is het dringende verzoek: “Deze bloemen zijn niet duur, maar ze zijn niet gratis.”

In Orvelte valt ons het grote aantal te koop staande huizen op. Café Warmolts met zijn “Almelosche Bieren” is helaas gesloten. Dorstig verlaten we hert dorp en fietsen de Holsdiek op richting Smalhoorn. Pardon, zult u zeggen. Smalhoorn? Nooit van gehoord. Geen schande, wij ook niet, moeten we bekennen. In Wezuperbrug horen we van Jantje Meijerink dat Smalhoorn een buurtschap is met slechts zes huizen bij het Oranjekanaal Z.Z. Weer wat geleerd!

Maar even weer terug naar de Holsdiek. Toch wel het hoogtepunt deze middag. Anderhalve kilometer lang worden we hier getrakteerd op een ware bloemenpracht in de berm. Hulde voor de initiatiefnemer(s), wie dat ook mag of mogen zijn. Hier worden we echt blij van.

Onze aandacht wordt nog getrokken door een bordje in de berm van Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Oorsprong Oude Vaart”, lezen we. Geen idee waar dit op slaat, moeten we wederom bekennen. Wellicht kan iemand de redactie van OEK tekst en uiteg geven.

Het laatste stuk naar huis is niet echt spannend. We hadden graag wat meer willen vertellen, maar in Wezuperbrug en Wezup is het deze middag erg rustig. Zelfs in de Kalverstraat!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 30 juli 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel