Artikel
De Gazelle is ontwaakt

“Kent u die uitdrukking?”, zou dominee Gremdaat vragen, “even een zetje nodig hebben.” Aan de dominee moesten we denken toen het ongeduld van onze redactiecoördinator over het uitblijven van de Gazelle toenam.

We merkten het aan de veranderende woordkeuze in zijn wekelijks overzicht van komende onderwerpen (c’est le ton qui fait la musique). Was het eerst nog “de lentekriebels van de Gazelle”, sinds kort is de tekst prikkelend gewijzigd in “de Gazelle krijgt de lentekriebels, maar kijkt ook naar de weersvoorspelling.....”

Het klopt inderdaad dat de Gazelle een mooi weer fietser is: een lekker zonnetje en het liefst geen wind. Helaas is deze combinatie in dit voorjaar geen vanzelfsprekendheid. Dus ja, het subtiele zetje van onze redactiecoördinator is terecht: we moeten weer eens op pad. En laat het nu net 1 mei zijn, juist ja, de dag van de arbeid. Geen betere dag voor goede daden. Makkers, ontwaakt!

Broodje beefburger
Op de brink in Zweeloo kijkt “Die Junge Mutter mit Kind” ons vanaf haar paneel verwonderd na met een blik van: goh, leeft de Gazelle ook nog?

Langs het fris gemaaide Zuidenveldterrein aan het Eswegje fietsen we stil en gedachteloos naar de Stroeten. Het is er rustig, bijna vredig met als imposant decor de grazende Schotse Hooglanders. Onwillekeurig gaan onze gedachten teug naar een zomermarkt van enige jaren terug in Orvelte waar we mochten genieten van een heerlijke beefburger van het Drents Landschap. We zien de groene reclame nog voor ons: “Heerlijk natuurvlees van….. Schotse Hooglanders”. Via de Doolhoofweg, de naam blijft intrigeren, komen we in Benneveld. Aan de Bennevelderstraat hebben timmerlui en rietdekkers het druk. Hollandse meezingers gloriëren op de achtergrond.

Riekje, Hennie en Roelof
Terug naar Sweel slaan we linksaf naar de Hormaatsdijk. De Koemaatsdijk over de es van Aalden is bijna voor ons alleen. Halverwege de Westermarsendijk maken we een praatje met een kwieke wandelaarster. Ze vertelt dat ze met haar man al bijna 30 jaar in Oud Aalden woont, te weten in de monumentale boerderij van de gezusters Euving en hun enige broer Roelof, alle drie ongetrouwd en inmiddels al geruime tijd overleden. Mooie herinneringen heeft ze aan Riekje, Hennie en Roelof. Het rolletje pepermunt dat ze van Riekje meekregen voor onderweg, de Nieuwjaarsborrel in de vorm van een paar stukjes mandarijn in een dekseltje, de gewoonte van het sprokkelen van stukjes hout op het oude erf, de markante verschijning van Roelof. Die in onze jeugd trouwens de bijnaam Roef Elleboog had, vanwege de opvallende wijze waarop hij op zijn transportfiets zat. Het zijn zomaar wat grappige en bijna vertederende herinneringen aan een tijd van nog niet eens zo heel lang geleden.

Oh ja, onze kwieke wandelaarster maakt ons nog attent op de pracht van de Gelderse roos. Nu nog niet, maar eind mei/begin juni is deze struik op zijn mooist, horen we van haar.

“Wie döt mij wat
Het net geploegde akkerland langs het fietspad naar Meppen lijkt eindeloos. Halverwege worden we, lichtzinnig als we zijn door een “wie döt mij wat” gevoel, bijna omver gereden door een elektrische fietser. “Ik wou u niet aan het schrikken maken”, roept de snelle dame ons nog geruststellend toe.

‘Een ijsje bij Nonas…….lekker!’
In Meppen weerstaan we de verleiding van een ijsje bij Nonas, de nieuwe ijssalon aan de Brinken 9. Een paar huizen verderop vragen we aan Metinus Wesseling hoe het met zijn gezondheid gaat na het hartinfarct van december 2018. Het gaat goed, vertelt Metinus. Halve dagen werkt hij al weer. Nu is hij druk in de weer met het schoonmaken van de grindbakken rond zijn huis. Niet het mooiste werk, maar het moet nu eenmaal gebeuren.

En ja, de familie Wesseling heeft al een ijsje bij Nonas mogen proeven. Conclusie: lekker!

Met Einte Euving van De Kockstraat 2 nemen we nog even als een soort Waldorf en Statler de toestand in de wereld door. “Maak er maar een mooi stukkie van”, roept Einte ons na.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 21 mei 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Drentse Seniorendag nieuwe stijl!

De 5e Editie van de Drentse Seniorendag gaat in de herkansing! Vorig jaar werd de Drentse Seniorendag op het laatste moment afgeblazen i.v.m. tropische temperaturen. Ook eerdere edities hebben te mak...

vrijdag, 21 februari 2020

Lees verder

Harrie Hartemink geniet na van spectaculair verjaardagsfeest

Harrie Hartemink mocht afgelopen week alweer 35 kaarsjes uitblazen. De bewoner van Woongroep Zweeloo kan terugblikken op een onvergetelijk verjaardagspartijtje. Tot zijn grote verrassing werd hij opgehaald door een colonne van&nbs...

dinsdag, 18 februari 2020

Lees verder

Wezuperbrug krijgt nieuwe brug

Op donderdag 27 februari voorlichtingsbijeenkomst in dorpshuis. Donderdagavond zullen vertegenwoordigers van de gemeente Coevorden een presentatie verzorgen over de aan te leggen nieuwe brug over het Ora...

dinsdag, 18 februari 2020

Lees verder
Willekeurige foto