Artikel
Het verhaal van Henri & Manon en uiteindelijk ook Lizzy & Jack

In vijf jaren Down Under en Up here en Down Under en Up here…. Gezellig aan de tafel zittend in hun woning aan de Valsakker lijken Henri Popken en Manon Vijfschagt  een ‘standaard paar’: huisje, boompje in de tuin, beestje (te logeren) en twee kinderen. Maar vanaf 2014 is er wel heel wat gebeurd voordat het tot dit idyllische plaatje kwam.

Backpacken in Australië
Henri en Manon gingen in 2014 backpacken in Australië. De oostkust werd verkend van Sydney tot Cairns, reizend met de Greyhound bussen. Daar kwamen broer Harm Jan en buurjongen Jelle Jan Kroes om sfeer te proeven. Zij gingen terug, Henri en Manon vlogen naar Sydney en kwamen uiteindelijk op een boerderij in de buurt van Melbourne. Dit melkveebedrijf van eigenaren Jason en Nicole bood hen volop werk. Gevraagd naar hun agrarische achtergrond kon Henri naar eer en geweten vertellen dat hij van een boerderij kwam - dat het vee daar al langere tijd niet meer was kwam even niet ter sprake……. De portemonnee kon weer gevuld worden. En bovendien geeft 88 dagen werken op een agrarisch bedrijf het recht op een 2e jaar visum. Op deze boerderij zijn ze een half jaar gebleven. Waarna verkenning van The Outback volgde, én de terugreis naar Nederland toch werd aanvaard.

En ze gingen opnieuw…..!
Inmiddels 2015: Wonen in Hooghalen. Henri werkend in de bouw, Manon op kantoor bij AB Oost, agrarische dienstverlening. Alles op orde. Wel nog steeds contact met Jason en Nicole, die een beetje ‘verre familie’ waren geworden. En die op een gegeven moment aanboden de tickets te betalen als Manon en Henri terug wilden komen om één van hun boerderijen te gaan runnen. En ze gingen…..!

Verlengde visum
Zo werd het januari 2017 en begonnen zij hun leven op de boerderij. Hun verlengde visum was nog geldig. Koeienboeren, maar op een andere manier dan in Nederland. Henri en Manon vertellen er uitgebreid over. Over de 40 ‘weilanden’ waarin het land was verdeeld. En over de man die elke maandag middels een soort ‘rotatiebalk’ de grashoogte kwam meten waarna er advies gegeven werd op welk ‘landje’ de koeien geweid gingen worden. En hoe er ‘bewaterd’ moest worden; letterlijk onder water zetten van een stuk land, middels dijkjes en waterinlaat vanuit een meer. Hoe de kalveren verzorgd werden. Hoe er gewerkt wordt met inzet van backpackers. Enzovoort enzovoort.

Met Jason en Nicole was er een goede band. “De mannen” hadden donderdags hun uitgaansavond, maar ook in Australië geldt het gezegde: “ ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent…”. De procedures voor een verblijfsvergunning werden in werking gezet. 

‘De trek naar de ‘eigen familie’ werd steeds sterker’’

Lizzy
En toen bleek Manon zwanger en werd in oktober 2017 Lizzy geboren. Manons ouders waren in die periode bij haar. En Jason en Nicole waren ook ‘grootouders’ voor Lizzy. Zij zagen Henri en Manon als opvolgers en hadden niets liever gezien dan dat de jonge familie zou blijven.

Maar de trek naar de ‘eigen familie’ werd sterker, ondanks dat het werken op de boerderij mét Lizzy er bij prima ging. Na twee weken was Manon al weer aan de slag. En Lizzy ging mee, in kinderwagen en later loopstoeltje. Manon zegt schertsend: “Lizzy’s voedingstijden waren aangepast aan de voertijden van de dieren.”

Foto: Koeienboeren, maar dan op een andere manier dan in Nederland

Beslissing om terug te keren
Hart en hoofd, verstand en gevoel; er kwam een proces op gang dat uiteindelijk leidde tot de beslissing naar Nederland terug te gaan. En zo kwamen zij eerst tijdelijk te wonen bij de Popkens aan het Klooster. En nu huren zij een woning aan de Valsakker. Henri werkt weer in de bouw; hij werd al benaderd voordat ze weer terug waren.

Jack
Manon is net begonnen aan opnieuw werken bij ABEOS (zoals dat inmiddels heet), na haar zwangerschapsverlof…….want inmiddels is de familie verrijkt met Jack. “En die wordt anders groot gebracht dan Lizzy,” lachen Henri en Manon, “bij Lizzy was het boerderijwerk leidend in de aandacht die ze kreeg (die kreeg ze overigens genoeg, hoor) bij Jack staan we, als ‘burgers’ bij de eerste de beste kreet klaar.” Nu we weer in Drenthe wonen hebben de kinderen beide families binnen handbereik, en omgekeerd. En dat was iets wat in Australië toch gemist werd. Al blijven Jason en Nicole wel grootouders op afstand.

Foto: Henri en Manon met dochtertje Lizzy en zoontje Jack (Foto: Gerda Looije)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 28 mei 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Van ver naar Zweeloo: Martine en Gertjan Ponstein

Van Mokum naar Sweel: Martine en Gertjan Ponstein. Heimwee naar het Westen hebben ze beiden niet.  “Als je voorbij Hilversum bent ruik je de kerosinelucht van Schiphol al,” zegt Gertjan Pon...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Berichtgeving Dorpsbelangen Aalden over stemmen dorpsbudget

In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft Dorpsbelangen Aalden  besloten om het op papier stemmen op aanvragen uit het dorpsbudget - dat gepland stond op 4 april a.s. bij...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Coronacrisis zet ook streep door paasvuren

Jeugdsoos Zweeloo schuift plannen voor groots paasvuur noodgedwongen een jaar op. Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, gaan de paasvuren in Drenthe dit jaar niet door. Dat heeft het Reg...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder
Willekeurige foto