Artikel
Meppen krijgt natuurbegraafplaats

22 hectare bos bestemd voor het begraven in natuur. Vlakbij Meppen ligt het bos de Mepperdennen. In dit bos wordt medio volgend jaar een natuurbegraafplaats ingericht. Vorige week besliste de gemeenteraad over de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Het plan kon bij alle raadsfracties op een groot draagvlak rekenen.

Natuurbegraven is een duurzame en natuurlijke manier van begraven, het belang van de natuur staat voorop. Op een natuurbegraafplaats zijn alleen duurzame materialen toegestaan die eenvoudig door de natuur kunnen worden opgenomen. Een kist is gemaakt van hout of karton zonder schadelijke lijm- of verfstoffen en heeft geen metalen onderdelen. Het is ook mogelijk om in een rieten mand begraven te worden. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ook voor een lijkwade.

Grafmarkering
De gedachte achter natuurbegraven is dat het graf opgaat in de natuur. De enige grafmarkering is een houten boomschijf met eenvoudige inscriptie. Op een graf vind je dus ook geen bloemen of andere grafgiften. Individuele graven worden niet onderhouden, maar er vindt natuurlijk wel natuurbeheer plaats om het bos gezond en vitaal te houden.

Eeuwigdurend grafrecht
Een ander belangrijk aspect van natuurbegraven is dat er sprake is van eeuwigdurend grafrecht. Een graf wordt nooit geruimd. Een eeuwigdurend grafrecht voorkomt ook dat het bos ooit gebruikt kan worden voor andere doeleinden, het blijft voor altijd een natuurgebied. De opbrengsten van de natuurbegraafplaats komen voor een belangrijk deel ten goede aan het natuurbeheer in het gebied.

22 hectare voor begraven in natuur
Natuurbegraafplaats Mepperdennen is een initiatief van Landgoed Heidehof in Eext. Op dat landgoed is sinds 2012 al natuurbegraafplaats Hillig Meer gevestigd, met 33 hectare nu nog de grootste natuurbegraafplaats van ons land. De natuurbegraafplaats in Meppen wordt minder groot. Ongeveer 22 hectare bos wordt bestemd voor het begraven in de natuur.

Familie Nijhoving
Landgoed Heidehof heeft het bos overgenomen van de familie Nijhoving. Het gaat om een nog vrij jong bosperceel aan de Zwarte Hurenweg, waar volgens het plan ruimte komt voor enkele honderden graven per hectare. De plannen voor de natuurbegraafplaats zijn al in een vroeg stadium met de familie besproken. Helaas mocht Geert Nijhoving het niet meer meemaken, hij overleed in april dit jaar. Ina Nijhoving voelt zich erg verbonden met het bos en het plan voor de natuurbegraafplaats. Het is een mooie bestemming voor het gebied dat nog niet eens zo lang geleden in gebruik was als landbouwgebied.

Vanaf 2020
Vanaf 2020 wordt het mogelijk om in de Mepperdennen een plek uit te kiezen op de natuurbegraafplaats. Veel mensen doen dat al bij leven. Ze vinden het prettig dat ze zelf hun plek kunnen uitzoeken en alles zelf vooraf kunnen regelen. Daarmee ontzorgen ze hun nabestaanden.

Ontvangstruimte
Aan de Zwarte Hurenweg wordt een klein gebouw geplaatst. Hierin is ruimte voor de medewerkers van de natuurbegraafplaats en voor praktische zaken als toiletten en een ontvangstruimte. Voor een afscheidsceremonie zijn bezoekers aangewezen op een openlucht boskapel in een open plek in het bos. Midden in de natuur.

Bijschrift foto: Aan de Zwarte Hurenweg in Meppen wordt ruim 22 hectare bos bestemd voor het begraven in de natuur.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 2 juli 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Roelof Hegen neemt afscheid van ‘zijn’ kaartclub De Jachthut

Ook met 90 jaar kan je opnieuw met pensioen gaan! Roelof Hegen heeft vrijdagmiddag afscheid genomen van kaartclub De Jachthut. De 90-jarige Aaldenaar, een van de oprichters van de club, vindt h...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Handwerkcafé

Breit of haakt u ook graag en vindt u het leuk om ervaringen en patroontjes uit te wisselen? Of wilt u graag (beter) leren breien of haken? Dan is het han...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Marsstukken: Een parel in beschermd landschap

Sommige inwoners uit ons dorp zijn dermate verknocht aan hun huis en straat dat ze al ruim 45 jaar in hetzelfde huis wonen. Dat geldt ook voor Jan en Rika Kruimin...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto