.

.

 

.

Straat van de maand: de Hoofdstraat in Zweeloo

Een straat waarin plezierig wonen én ondernemen hand in hand gaat! Was deze straat een jaar of tien geleden onder de loep gelegd, dan was dit waarschijnlijk een heel ander verhaalgeworden. De Hoofdstraat is qua inrichting niet zoveel veranderd, maar kreeg de afgelopen jaren wel veel nieuwe bewoners.

Wie denkt dat de straat hierdoor minder gezellig is geworden, heeft het mis. Nog altijd wordt er in de zomer een buurtbarbecue georganiseerd en in de winter een nieuwjaarsbijeenkomst. En ook daarnaast weet men elkaar wel te vinden.

Maar wie zijn dan die nieuwe bewoners? OEK maakte kennis met een aantal nieuwelingen. Het eerst gingen we langs bij Jos en Danielle van Veen, die samen met zoon Bram sinds juli 2017 op nummer 26b wonen. ‘We woonden eerst aan de Bosakker in Aalden, maar zochten een huis met wat meer privacy en wooncomfort. We waren meteen verliefd op dit huis vooral door de mooie tuin en het vrije uitzicht dat we hebben.’

Ideaal voor dagbesteding
Ook Albert en Geja Hilbrands - op nummer 14 - zijn blij met hun woning en de ruime tuin waar ze sinds september vorig jaar introkken. Ze kenden het huis goed voor ze het kochten. Ze kwamen wel eens over de vloer bij de vorige bewoners (Jan en Margje Warmolts), die Albert kende van de toneelvereniging. Een ideaal huis voor de dagbesteding die ze er wilden beginnen. Geja vertelt: ‘Er hoefde weinig aan te gebeuren. Twee kamers worden nu verbouwd maar beneden hebben we alleen maar wat gesausd.’

Van Dubai naar Hoofdstraat
Naast Garage Germs – in hetzelfde pand - woont Marileen van Ulden met haar twee dochters, Cato en Saartje. Ze komen uit Dordrecht, maar wonen sinds 2013 bij ons in het dorp. Marileen is vooral blij met de vrijheid die haar kinderen hier hebben. ‘Ze kunnen hier zelf op de fiets naar het voetbalveld. Dat zou in Dordrecht niet kunnen.’

De vrijheid die kinderen hebben in een dorp als Zweeloo was ook voor Hans en Petra Kleinman reden om hier tien jaar geleden neer te strijken. Daarvoor woonden ze in het Midden-Oosten, in Dubai. Ze vonden hun droomhuis in het voormalige politiebureau van Zweeloo. Juist de kleine details aan het huis waaruit de geschiedenis van het pand blijkt, trok hen beide aan.

Nieuw jasje gestoken
Dat geldt trouwens voor veel bewoners van de Hoofdstraat die OEK aansprak. Maar goed ook, want er staan nogal wat monumentale panden langs deze doorgaande weg. Wat verder opvalt aan de Hoofdstraat is natuurlijk de grote bedrijvigheid van de straat. Naast het woonhuis van Albert en Geja kunt u aan de Hoofdstraat 12 voor meubels terecht bij Mint Plaza Prinsen BV en in hetzelfde pand kunt u zich bij de dames van Ester’s Haarmode laten knippen. Iets verderop – op nummer 8 - is Coatect-PCN BV in een prachtig nieuw jasje gestoken. Coatect-PCN BV is een onafhankelijk verftechnisch adviesbureau. En wie een boom wil vellen kan uiteraard Joop Timmer bellen en heb je een orgineel cadeau nodig? Ga dan eens langs bij het Atelier El' Papel. En natuurlijk kunnen we Tante Sweel met daarin De Kunstherberg en op nummer 17 Garage Germs niet vergeten.

De garage is waarschijnlijk het meest stabiele punt in de straat. Al 42 jaar biedt Garage Germs zijn diensten aan. De familie Germs uit Valthermond nam de zaak destijds over van Ab Weerman, een specialist in auto’s, brommers en fietsen.

Maar meer bekend zijn de verhalen over het pand van de bistro Tante Sweel waar decennia lang café Been gevestigd was. In de tijd van de paardentram was dit een belangrijke pleisterplaats. Bas en Annemarie Buchner namen het etablissement in 2008 over van Piet en Trijnie Been.

Wel en wee…..maar hier wil je nooit meer weg….!

We kunnen nog wel even doorgaan over het wel en wee van de Hoofdstraat. Wie weet bijvoorbeeld nog dat je vroeger langs het sportpark ‘t Alterbarg via de Hoofdstraat Zweeloo binnenreed? Pas in 1975 werd Zweeloo aangesloten op de Frieslandroute, deN381. En wist u ook dat de Hoofdstraat eerst rechtstreeks Aalden inliep? De Kruisstraat was een afslag van de Hoofdstraat.

De Hoofdstraat is met de recht de toegangspoort tot het dorp. Als je Zweeloo binnenrijdt merk je direct… dit is dé Hoofdstraat. Prachtig rietgedekte woonboerderijen, monumentale panden, mooie horeca, veel bedrijvigheid en een kunstzinnige sfeer. Hier wil je nooit meer weg…… !

Foto’s: Monique Jonkman - Koolen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 september 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel