.

.

 

.

‘Ik was op landgoed De Klencke helemaal in mijn element’

Wibbina van Ginkel (55) spreekt vol passie over haar rol  als herderin. Stralend vertelt Wibbina van Ginkel met passie over haar rol als herderin tijdens De Toorn van Thuaner. Met haar partner Marco Borkes en een groep gemotiveerde vrijwilligers aan haar zijde, een stok in haar hand en een hoed op haar hoofd bracht de 55-jarige inwoonster van Benneveld van 2 tot en met 8 september de nodige uren door op landgoed De Klencke.

De boekenkast in haar woonboerderij aan de Bennevelderstraat spreekt duidelijke taal over de onderwerpen die de belangstelling hebben van Wibbina: boeken over schapen, natuurgebieden en landschappen. Geen wonder dat Wibbina voor en achter de coulissen van Thuaner helemaal in haar element was.

De eigenaar van Wolwerkplaats Benneveld blikt terug op een bijzondere ervaring:

Met de neus vooraan
“Ruim veertien dagen voordat het muziektheaterspektakel van start ging, kwamen de schapen al aan op het speelveld bij het Oude Tolhuis in Oosterhesselen. De dieren voelden zich direct thuis en stonden geregeld met de neus vooraan om te luisteren naar de repetities op het speelveld. We kregen een route aangewezen, die we met onze schapen, herder Geert en bordercollie River moesten afleggen. De eerste oefensessies waren hilarisch, want de schapen gingen hun eigen gang en vlogen over het veld of doken achter de tenten. Het was fijn dat we tijdens het oefenen onze eigen gang konden gaan. Het was heel ontspannen en daardoor konden we het op onze eigen vertrouwde manier vorm geven. Ik denk dat het daarom ook zo is goed gelukt om de schapen zover te krijgen dat ze elke avond een bepaalde route liepen. Hierdoor was het genieten voor dier en mens!

Ook in donker heel gedwee
Het was voor Wibbina elke keer mooi en spannend als het hek open ging en de schapen met hen meeliepen. ‘De beesten speelden hun rol met verve. Al werd het 's avonds naarmate de voorstelling vorderde best wel een uitdaging, want een herder loopt liever niet in het donker met zijn schapen over de wei. Normaal gesproken ben je dan ook op tijd met de kudde weer thuis, maar bij De Toorn maakten de schapen overuren. Ook in het donker bleven ze heel trouw en gedwee en leverde het gelukkig geen enkel probleem op. Ik heb genoten van de prachtige muziek en het mooie en levendige schouwspel wat elke avond gespeeld werd.’

'Maandag 9 september hebben we  de schapen opgehaald en naar huis gebracht, waarna ze twee dagen in de stal en weiland heerlijk hebben liggen rusten! En voor mezelf: het was een lange en intensieve voorbereiding, het heeft veel tijd gevergd, maar we zouden het zo weer overdoen! Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten!’

Wibbina van Ginkel en Marco Borkes van de Schaapskudde Benneveld hebben genoten van het mooie schouwspel. 'De eerste oefensessies waren hilarisch, want de schapen gingen hun eigen gang en vlogen over het veld....!'

Oes Eig'n Kraantien d.d. 24 september 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel