.

.

 

.

Rembrandt en zijn tijd

Rembrandtpresentatie in Kunstenaarsherberg Zweeloo. In het Rembrandtjaar gaat onze grootste schilder het kunstenaarsdorp Zweeloo niet voorbij, hoe kan het ook anders? Hebben we dan niet allang alles over Rembrandt gehoord?

Ja, we weten al veel over hem, maar dat geeft ons nou juist de mogelijkheid om met z’n allen de verbeelding te laten spreken en de schilder voor ons te zien. We zien hem lopen, met zijn handen diep in de zakken, langs de grachten van het 17eeeuwse Amsterdam, over de markten waar de schepen van de VOC alle mogelijke exotische goederen hadden aangevoerd, mee neuriënd met de melodietjes van de talloze carillons van de stad.

We zien hem in discussie met kunsthandelaren en opdrachtgevers en kriegelig reageren op de zwierige idealiserende kunst uit het zuiden, waar Rubens de toon had gezet. Rembrandt was geboren in Leiden, maar werd een rasechte Amsterdammer, met beide benen stevig op de grond, met een afkeer van wat hij poespas moet hebben genoemd.
Hij was geen gemakkelijk heerschap, maar dwong respect af door zijn werk. Ook toen hij financieel aan de grond raakte kreeg hij nog belangrijke opdrachten. In die laatste jaren hebben wij het gevoel dat hij heel dicht bij ons staat. Dat je hem bijna kunt aanraken als hij zich terugtrekt in een klein atelier, met het licht als zijn grootste inspiratiebron. Je zit naast hem. Je ziet de lichtval en de schaduwen. Ademloos kijk je toe hoe hij het licht ‘pakt’ in zijn schilderijen. Na afloop ruik je bijna de verf aan je vingers. Een feestje in Zweeloo!


Zondag 13 oktober a.s. boeiende presentatie Jan Timmerman
Zó gaat Jan Timmerman, kunsthistoricus, verbonden aan de Stichting Hollandse Academie voor Cultuurgeschiedenis  te Amsterdam, ons zondagmiddag 13 oktober bijpraten over Rembrandt. In de kunstenaarsherberg te Zweeloo, onderdeel van  Bistro Tante Sweel. Na afloop van de presentatie in woord en beeld, is er gelegenheid om met elkaar aan te
schuiven voor een speciale maaltijd (facultatief!), waarvoor men zich tijdig moet opgeven.
Entree Presentatie: € 7,50 p.p. incl. 1 bon voor kopje koffie of thee. Reserveren niet nodig. Aanvang: 15:00 uur. Inloop: vanaf 14:30 uur. Locatie: Kunstenaarsherberg te Zweeloo. Adres: Hoofdstraat 15 te Zweeloo. Facultatief: Speciale maaltijd in de Bistro. Kosten hiervan: € 21,50 p.p. Men gelieve zich hiervoor tijdig en rechtstreeks aan te melden bij ‘Tante Sweel’.  Contactgegevens: E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: 0591 – 37 1959.

Zelfportret Rembrandt (ets), leunend op een stenen muur.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 1 oktober 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel