Artikel
56ste expositie van Het Zweeler Palet

Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 11 oktober tot en met 3 november a.s. in het kerkje van Zweeloo. Tijdens de 56e editie zijn er schilderijen te zien van Loes van Dijk uit Echten en beeldhouwwerk van Henk van den Breemen uit Zuidwolde.

Schilderijen van Loes van Dijk
Het werk van Loes van Dijk kenmerkt zich door een grote diversiteit. Zowel qua discipline en techniek als in benadering en onderwerp. Ruim twintig jaar geleden is zij semiprofessioneel gestart met voornamelijk realistisch werk in olieverf en grafiek. De laatste vijf jaar is er een duidelijke verandering te zien. Een enkele keer komt er nog een realistisch stilleven van de ezel. Echter de voorstellingen worden steeds gestileerder tot abstract.  De warme kleuren, herhaling, ritme en details zorgen daarentegen voor een herkenbare eenheid, die in de etsen en geschilderde werken terug te vinden is.

De gebruikte technieken variëren van etsen, olieverf tot acrylverf waarbij steeds weer naar mogelijkheden gezocht wordt om gedetailleerd te werken. De terugkerende vormen of onderwerpen zorgen voor ritme en een versterkend effect, waarnaar Loes steeds op zoek is. Vaak is de natuur de inspiratiebron, veelal tot uiting gebracht in organische vormen, uitgewerkt in minutieuze details op klein formaat. Zowel de etsen als de abstracte werken zijn vaak in lagen uitgewerkt, waardoor diepte in het werk ontstaat. Het gedekte, warme kleurgebruik zorgt voor een dromerige sfeer.

Henk van den Breemen exposeert beeldhouwwerk
Na zijn vervroegde pensionering was Henk eindelijk in de gelegenheid om zich creatief te uiten. Hij is gaan beeldhouwen. Na aanvankelijk een paar jaar in zachte steensoorten zoals speksteen, serpentijn en albast, gewerkt te hebben heeft hij twee cursussen hakken in harde steen gevolgd. Voor het overige is hij autodidact.   

Vanaf die tijd is Henk gaan werken in hardere steensoorten zoals Marmer, Belgisch Hardsteen en Diabaz. De weerstand bij het bewerken van dit tientallen miljoenen jaren oude materiaal spreekt hem erg aan. Hakken is grotendeels ambachtelijk werk. Raspen, schuren en polijsten is geduldwerk. De beelden die Henk maakt zijn abstract of semi-abstract. De lijnvoering is belangrijk, die bepaalt de uiteindelijke vorm van het beeld.

Zijn beelden zijn niet geëngageerd en hoeven geen emotie op te roepen. Henk streeft  er naar dat ze een zekere rust uitstralen. Na vijf jaar ervaring opdoen vond hij de kwaliteit van zijn beelden zodanig dat hij deze aan anderen durfde te tonen. Sinds die tijd exposeert Henk 3 a 4 keer per jaar in een galerie of beeldentuin. Dit heeft er mede toe geleid dat hij gevraagd is als lid van de Sociëteit van Drentse Kunstenaars. Sinds 2015 is hij begeleider van de 'Speksteengroep” in Toon Hermans Huis Drenthe.

 

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 oktober 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Cursisten kunstschilder Bert Robben exposeren

In KunstenaarsHerberg Zweeloo (Hoofdstraat 15) is vanaf zaterdag 16 november een tentoonstelling ingericht met werken van twee cursistengroepen van kunstschilder Bert Robben uit Zweeloo. Twaalf amateur-schilders tonen hun zeer gevarieerde wer...

dinsdag, 12 november 2019

Lees verder

‘Samenwerking verkennen met Oosterhesselen of Aalden….of nog een tijd zo doorgaan?’

Gemeenteavond Hervormde Kerk Zweeloo op donderdag 14 november a.s. moet duidelijkheid geven over toekomst. ‘Gaan we nu samenwerking verkennen met Oosterhesselen of Aalden, of kunnen we nog een tijd zo doo...

dinsdag, 12 november 2019

Lees verder

Voorlezen, Zingen & Spelen

Het begint met lezen. Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn lat...

dinsdag, 12 november 2019

Lees verder
Willekeurige foto