Artikel
Groot onderhoud aan wandelroute Aalden Rondomme
Dankzij bijdrage 'Coevorden Verbindt' en inzet vrijwilligers. Het zal de fervente wandelaars uit de regio niet zijn ontgaan: de wandelroute Aalden Rondomme heeft een flinke onderhoudsbeurt gekregen. 

Dankzij de inzet van de enthousiaste groep vrijwilligers ‘groenbeheer’ en een aanzienlijke bijdrage uit het gemeentelijk project 'Coevorden Verbindt' kon stichting Aalden Rondomme het groot onderhoud aan de wandelroute uitvoeren. De stichting is organisator van de Nieuwjaarsloop, maar vooral de hoeder van de wandelroute.

Mooie plekjes
Al weer veertien jaar geleden kwam tuin- en landschapsontwerper Wilfried Reuvers met het idee om de vele mooie plekjes en paadjes gangbaar te maken voor het wandelend publiek. Vorig jaar werd het bestaande wandelpad vanaf de paasbult naar de stapstenen voorzien van de nieuwe halfverharding, waardoor er een meer uniforme uitstraling van de padenstructuur te zien is. Dat betekent wandelen over verharde paden die goed begaanbaar zijn, ook voor wandelaars die niet zo goed ter been zijn.

Maaien
Het onderhoud wordt door de vrijwilligersgroep uitgevoerd op basis van zogeheten verarming: dus maaien en afvoeren om zodoende minder gras te krijgen en meer bloemen. 'Dit vergt nogal wat van onze vrijwilligers, want gewoon maaien en laten liggen is natuurlijk het eenvoudigste. We hebben daarom ook geïnvesteerd in specifieke machines. Een  nieuwe vingerbalkmaaier en elektrische bosmaaier zullen hopelijk het werk verlichten’, zegt voorzitter Wilfried Reuvers van stichting Aalden Rondomme.

 

Wat staat er nog meer op het onderhoudsprogramma?
Vorig najaar zijn de palen, routebordjes en de zitbanken vervangen en de komende periode wordt ook de poel met stapstenen opgeknapt. ’De poel wordt uitgegraven en de stapstenen worden weer in beeld gebracht. Verder wordt de voorde voorzien van drijvende balken om te voorkomen dat de poel weer vol stroomt. De vrijwilligers voorzien de overige paden van nieuwe laag halfverharding. We gaan ook proberen op en langs de route nog meer te doen aan biodiversiteit .We plaatsen nestkasten en er komen takkenrillen langs de paden. Zo creëren we ook mooie stekjes voor vogels om te broeden.’

Klaas de Jong en Herman Heijnen maken met veel enthousiasme deel uit van de groenploeg van Aalden Rondomme.

Nieuwe lichting vrijwilligers
Het maakt volgens Wilfried genoegzaam duidelijk dat er nog veel moet gebeuren. ‘Gelukkig hebben we een aantal enthousiaste vrijwilligers, maar de groep dunt uit. Een nieuwe lichting vrijwilligers voor het groenbeheer is dus van harte welkom. Per maand werken we gemiddeld één keer op de vaste woensdagochtend (van 9.00 tot 12.00 uur). Soms maanden niet en dan weer twee woensdagen achter elkaar. Het is een leuke en gezellige ploeg. Dus wie tijd en zin heeft om af en toe lekker in de natuur te werken is van harte welkom. Ook al is het maar een paar keer per jaar: alle ondersteuning is welkom.'

Deel budget aangewend voor Nieuwjaarsloop 
In het kader van Coevorden Verbindt is er ook budget vrijgekomen om de Nieuwjaarsloop te ondersteunen. De organisatie van het hardloopevenement – op de tweede zaterdag van januari - heeft nu wat meer armslag gekregen en materiaal aangeschaft, die normaal gesproken elk jaar gehuurd moest worden.

Vrijwilligers zijn druk in touw met onderhoudswerkzaamheden en de renovatie van de populaire wandelroute 'Aalden Rondomme'.
Op de foto v.l.n.r. Tonko Engelsman, Johannes van der Spoel, Jan Vrijlandt, Jan Mensinga, Gerrit Lahuis, Henk Mekkes en Jan Ziengs.
Op de foto ontbreken Riekus Ruinemans en Derk Ziengs.

 Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 oktober 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Bommelding

Af en toe bereiken ons berichten dat inwoners teleurgesteld zijn dat onze muziekvereniging B.O.M. geen serenade heeft gebracht bij bijvoorbeeld een 60 jarig huwelijksfeest. In het verleden kregen wij een lijst m...

dinsdag, 14 januari 2020

Lees verder

Nestkastjes opgeblazen door vuurwerk

Afgelopen november zijn er in het kader van de Natuurwerkdag door vrijwilligers een tiental nestkastjes geplaatst langs het wandelpad nabij de Oostermaten richting de stapstenen in de Aelderstroom. De nestkastjes zijn in...

dinsdag, 7 januari 2020

Lees verder

Carbidschieten blijft een mooie traditie

Te midden van de weilanden in de Zweeler dorpen staan partytenten, een flink aantal bierkratten en daarvoor stellages met melkbussen. Het bier vindt gretig aftrek. Er was volop muziek en de sfeer w...

dinsdag, 7 januari 2020

Lees verder
Willekeurige foto