Artikel
Openbare AED geplaatst aan De Wheem in Zweeloo

Tussen de ruim 120 jaar oude smederij van Lucas Masselink en de woonboerderij van de familie Vaessen aan De Wheem in Zweeloo hangt sinds kort een AED. De (draagbare) AED wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand en hangt duidelijk herkenbaar aan de schuur bij de familie Vaessen (De Wheem 6).

De aanschaf is volledig mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het dorpsbudget Zweeloo 2019. Bestuurslid Alex Klingenberg van Dorpsbelangen Sweel is blij met deze recente aanwinst voor Zweeloo. “Het geeft een stukje extra veiligheid. Niet alleen voor de buurt en het dorp, maar ook voor onder meer toeristen en fietsers die hier langskomen.”

Overlevingskansen
Initiatiefnemer voor de komst van de AED is Gitta Vaessen (64). Ruim twee jaar geleden ondervond Gitta van heel dichtbij hoe belangrijk een AED kan zijn toen haar man Henk op Ameland door een hartstilstand werd getroffen. “Dankzij kordaat ingrijpen van kundige personen met een AED is het gelukkig goed met hem afgelopen.”

Natuurlijk heeft deze persoonlijke ervaring bijgedragen aan haar initiatief, vertelt Gitta. Toch wil ze ten zeerste benadrukken dat het niet om haar gaat, maar om de (hart)veiligheid van de buurt, het dorp. Zeg maar de gemeenschap. Gitta: “Bij een hartstilstand telt elke minuut. Hoe sneller een AED wordt ingezet, hoe groter de kans op overleven. De aanwezigheid van een AED dichtbij kan daadwerkelijk het verschil maken tussen leven en dood. Ik voel me bijna vereerd dat deze AED bij ons aan de schuur mag hangen.”

De AED is 24 uur per dag, 7 dagen in de week vrij toegankelijk, dus zonder code of slot.

HartslagNU
De AED aan De Wheem is, zoals vrijwel alle AED’s, aangesloten bij het HartslagNu netwerk. HartslagNu is het landelijke platform voor burgerhulpverlening bij een hartstilstand.

In het kort: de allereerste actie bij een vermoeden van een hartstilstand is altijd: zo snel mogelijk 112 (laten) bellen. De Meldkamer Noord Nederland stuurt vervolgens een ambulance op weg en roept tegelijk burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij verlenen de eerste acute hulp. Het doel is om de reanimatie te laten starten binnen 6 minuten, totdat het ambulancepersoneel het overneemt. De overlevingskans is namelijk het grootste wanneer binnen zes minuten de juiste hulp is gestart.

Uitgebreide informatie over de werking van het reanimatie oproepsysteem van HartslagNu is te vinden op de website https://hartslagnu.nl en https://hartveiligdrenthe.nl.

Voldoende burgerhulpverleners, van cruciaal belang
Zoals gezegd kan een AED in de buurt levensreddend zijn. Maar….een AED aan de muur hangen is niet voldoende. Het is daarnaast van cruciaal belang dat er voldoende mensen zijn die een AED kunnen bedienen en die zich aangesloten hebben bij het HartslagNu netwerk. Hoe meer, des te beter. U weet wel waarom……. juist, die eerste 6 minuten!

De boodschap is in ieder geval helder: kunt u reanimeren? Bent u bijvoorbeeld BHV’er, lid van de EHBO of Rode Kruis of bent u werkzaam in de zorg? Aarzel niet en meld u aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Nogmaals, hoe meer vrijwilligers, des te veiliger de buurt.

En mocht u nog niet kunnen reanimeren: overweeg dan eens een cursus te volgen.

Navraag bij Karin Kuipers van de EHBO, afd. Zweeloo, leert dat begin 2020 de herhalingscursus EHBO wordt gestart waarin begrepen de onderdelen reanimatie en AED. Over een aparte cursus Reanimatie en AED moet nog binnen het bestuur overlegd worden.

Initiatiefnemer voor de komst van de AED aan De Wheem in Zweeloo is Gitta Vaessen. Op de foto wordt Gitta geflankeerd door de bestuursleden Alex Klingenberg en Maartje de Boer van Dorpsbelangen Sweel. (© Jansje Brands)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 22 oktober 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Jannie van der Weide neemt afscheid van ‘haar’ basisschool

“Werken in het onderwijs betekent eigenlijk dat je nooit klaar bent” Na 43 jaar nam juf Jannie van der Weide afgelopen week in stijl afscheid van ‘haar’ basisschool De Anwende. “Ik ben...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder

Katspad in Meppen staat blank door gesprongen waterleiding

Aan het Katspad in Meppen is zaterdagmiddag een waterleiding spontaan geknapt. De straat is daardoor onder water komen te sta...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder

Geslaagd, de vlag kan uit!

Renate Pol (16) zet haar zinnen op baan als revalid...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder
Willekeurige foto