Artikel
Halloween: gezellig griezelen

Weer zo’n Amerikaans feest wat door sommigen wordt gevierd… Dat is wat veel mensen denken. Nu is het zo dat Halloween een van oorsprong Keltische/Iers gebruik is. Omdat het feest ook in Nederland steeds uitbundiger wordt gevierd hierbij wat uitleg.

Een klein stukje geschiedenis
De term die tegenwoordig voor 31 oktober gebruikt wordt is een verbastering van All Hallows Evening. Als je ooit een Ier hebt horen praten weet je dat die veel letters inslikken; E’en dus.

Allerheiligen (1 november), de Nederlandse naam voor deze dag is een Christelijk feest, maar de Keltische oorsprong van het feest is al veel ouder. Halloween was het Keltische ‘oudjaar’ en zij geloofden dat op die avond de geesten terugkwamen van degenen die dat jaar waren gestorven. Door voedsel voor de deuren te leggen wilden ze de geesten gunstig stemmen en om hen af te schrikken werden maskers gedragen.

Toen de Europese gebruiken mee gingen naar ‘de Nieuwe Wereld’ (Amerika) begonnen arme immigranten het voedsel dat uitgestald stond te stelen. Waarschijnlijk ontstond hierdoor het gebruik van ‘Trick or Treat’.

Trick or Treat

Halloween is na verloop van tijd verworden tot een kinderfeest, waarbij zij in groepjes verkleed langs de deuren gaan en om ‘voedsel’ bedelen (snoep het liefst). De deelnemende huizen zijn te herkennen aan zichtbare Halloween versiering. Maar ook volwassen pakken steeds vaker de gelegenheid om zich eens lekker uit te dossen in griezelige kostuums. Het schijnt dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking ondertussen meedoet met de hype.

Alle winkels doen in elk geval goed mee, gezien het grote assortiment griezelspullen.

Commercieel of gezellig?

Je kunt natuurlijk debatteren over de vraag of het aan de commercie te danken is dat we zo gretig meedoen. Maar zeg nu zelf… Bijna iedereen houdt er toch van om het huis te versieren? We hebben afgelopen zomer met zijn allen nog genoten van het Zuidenveld! Het is hoog tijd om opnieuw los te gaan… ;-)

Voor kerstmis is het nog lang geen tijd en de dagen zijn al wel zo lang donker. Hoe leuk is het dan om eens flink uit te pakken. In huize RoSti (een samenvoeging van onze achternamen) wordt in elk geval al weken druk geklust om straks flink te kunnen uitpakken!

Dia de los Muertos
Wij combineren het zelfs met de vrolijke noot van ‘Dia de los Muertos’ (dag van de doden/Allerzielen); het Mexicaans/Spaanse feest wat op 2 november wordt gevierd. Op deze dag worden graven van dierbaren bezocht en offert men hen voedsel en drank. Als je de Disney film ‘Coco’ hebt gezien weet je precies waar dit over gaat.

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust een kijkje aan de Weersmaten, de versieringen worden binnenkort uitgestald.

Trick or treat!

Door Claudia Stinne 

Oes Eig'n Kraantien d.d. 29 oktober 2019

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Sweelpop en grandcafé LiBo slaan handen ineen

Het Oud & Nieuw feest zal dit jaar nieuw leven ingeblazen worden. Dit jaar zal het namelijk plaatsvinden bij grandcafé LiBo. Wij hopen samen met jullie, bij deze prachtige nieuwe loc...

dinsdag, 3 december 2019

Lees verder

Theater Hofpoort

O’Dreams – Broken. Er is iets stuk bij O’DREAMS. En dan hebben we het niet alleen over de gebroken schouder van Ed, maar ook over de onderlinge verhoudingen, het liefdesleven van...

dinsdag, 3 december 2019

Lees verder

Objecten gezocht voor tentoonstelling 75 jaar vrijheid

Vanaf 11 april 2020 organiseert het Stedelijk Museum Coevorden een tentoonstelling rond de herdenking van 75 jaar vrijheid. Het museum zal diverse objecten met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog laten zie...

dinsdag, 3 december 2019

Lees verder
Willekeurige foto