.

.

 

.

Het liefdewerk van verpleegkundige Irma Mulder voor Stichting Bootvluchteling

In de media kun je lezen over en kijken naar de vluchtelingenkampen op Lesbos, het Griekse eiland bij de Turkse kust. Een eiland vól vluchtelingen, die volledig afhankelijk zijn. Van overheden. Van hulpverleningsorganisaties.

In oktober 2019 zond EO Metterdaad een serie uit over de kampen op Lesbos. Een eindredacteur leidde de uitzendingen als volgt in: “Aan de uiterste rand van Europa worden mensen opgevangen bijna zonder voorzieningen op het gebied van gezondheid, onderwijs en psychosociale hulp. Slechts enkele hulpverleningsorganisaties bieden een beetje soelaas. Er zijn nu meer vluchtelingen op het eiland dan tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2015/2016. Het verschil is dat het toen nog doorstroomde, maar inmiddels zitten de vluchtelingen muurvast.

Zwaar overbelast
Gemiddeld zit een vluchteling nu 2,5 jaar vast op het eiland. De vluchtelingen bestaan vooral uit vrouwen en kinderen uit conflictgebieden. Er is een groot gebrek aan medische en psychische zorg. Zowel het burgerziekenhuis op het eiland als de kliniek van Stichting Bootvluchteling in het kamp is zwaar overbelast.”

Kamp Moria
Vele vrijwilligers dragen op vele vlakken hun steentje bij. Maar er is een grote vraag naar professionele medische zorg. Daarom zet Stichting Bootvluchteling sinds 2015 gekwalificeerde medici in. Elke dag staat er een team van artsen en verpleegkundigen, op vrijwillige basis, klaar om vluchtelingen medische zorg te bieden. Op dit moment draaien de medici elke dag avonddiensten van 16:00 – 23:00 uur vanuit de kliniek in Kamp Moria. Overdag is de Griekse overheid voor medische hulp verantwoordelijk.

Tot zover de voorinformatie, uitlopend op het beeld van professionele medische mensen. Die op Lesbos gaan helpen, als vrijwilliger. Op eigen kosten, in eigen tijd. Eén van die mensen is Irma Mulder; verpleegkundige, echtgenote, moeder, met al jarenlang feeling voor mensen uit minder welvarende landen die hulp nodig hebben.

Irma heeft in haar jonge jaren verscheidenen keren in het buitenland gewerkt. Tijdens haar opleiding als verpleegkundige heeft ze stage gelopen in Namibië en daar meegewerkt in verschillende ziekenhuizen en de eerstelijns gezondheidszorg. Daarnaast is ze diverse jaren actief geweest voor de Internationale Bouworde en heeft in de jaren 90 meegewerkt aan verschillende  sociale bouwprojecten in Roemenië. Inmiddels is Irma werkzaam als praktijkverpleegkundige op het AZC in Hardenberg.

Daadwerkelijke bijdrage
Haar werkomgeving, en ook persoonlijke verhalen van mensen en collega’s die daar zijn geweest, voedde haar om een daadwerkelijke bijdrage aan hulp te geven. “Op Europees niveau zou hier iets aan gedaan moeten worden. Helaas kan ik de wereld niet veranderen en probeer ik op deze manier mijn steentje bij te dragen.”

En zo gingen de voorbereidingen van start: Een screening bij de door Irma uitgezochte Nederlandse Stichting Bootvluchteling, die medische en psychosociale hulp verleent aldaar, mondde uit in de reis naar Kamp Moria op Lesbos.

Irma vertrok gisteren en is inmiddels al op haar plek van bestemming gekomen. Een plek waarvan Irma hoopt dat ze goede contacten zal hebben, zowel met de patiënten, als met de medevrijwilligers. En dat zij een druppel zal kunnen zijn die op dat moment leed verlicht.

Kijk voor meer informatie op www.bootvluchteling.nl

Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 februari 2020

       

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel