Artikel
BBC2014 op werkbezoek bij de buitenzwembaden

De drie openluchtbaden in de gemeente Coevorden trekken gezamenlijk op in de verdere verduurzaming van de accommodaties. Nog deze maand presenteren de bestuursleden van de zwembaden in Zweeloo, Noord-Sleen en Zwinderen een uitgewerkt verduurzamingsprogramma aan de gemeente Coevorden.

Dat bleek deze week tijdens een werkbezoek van de fractie van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) aan de drie buitenbaden.

Content
De drie stichtingen hebben de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in energiemaatregelen, maar voor een verdere verduurzaming zijn nog aanvullende investeringen nodig. De fractie van BBC2014 liet zich informeren over de stand van zaken. De partij is content met het feit dat de drie stichtingen gezamenlijk optrekken en onderling kennis uitwisselen. "Het is belangrijk dat we niet het wiel opnieuw uitvinden. Het bundelen van krachten en plannen is een uitstekende zaak”, aldus fractievoorzitter Ferry Booij van BBC2014, die tijdens het werkbezoek nogmaals de belangrijke en onmisbare rol van de vrijwilligers benadrukte.

Energieslurpers
De drie zwembaden stonden jarenlang te boek als energieslurpers, maar dankzij tal van besparende maatregelen is de gas- en elektriciteitsrekening van de accommodaties de afgelopen jaren vrij drastisch gedaald. “Een te hoog energiegebruik was jarenlang kenmerkend voor onze baden en daarom is vooral ingezet op efficiëntieverbetering. We hebben gezamenlijk flinke stappen gezet, maar met het voorliggende verduurzamingsprogramma willen we toewerken naar een vrijwel gasloos zwembad”, zegt Nico Westerhuis van Zwembad Zweeloo.

Ook het Bosbad Noord-Sleen heeft flink ingezet op verduurzaming, maar gasloos is voor voorzitter Jan Roelof Kunstman geen doel op zich. ‘We willen niet ten koste van alles een gasloos zwembad, maar kijken ook naar andere vormen van verduurzaming. Wij hebben plannen voor een investering in zonnepanelen, daarmee besparen we juist aanzienlijk op de elektra. En als de aangrenzende biovergister op termijn weer in gebruik worden gesteld, dan is het Bosbad al gasloos”.

Complexe materie
Piet Reurink was namens Stichting Bosbad Zwinderen bij het werkbezoek van BBC2014 aanwezig. De 71-jarige inwoner van Gees is al bijna dertig jaar nauw bij het bad betrokken. In zijn functie als penningmeester weet Reurink hoe belangrijk de verdere verduurzaming van het zwembad is. “Het is een complexe materie, want door voortschrijdend inzicht en opgedane ervaringen moeten we wel de juiste afwegingen maken.”

De drie stichtingsbesturen rekenen bij de uitvoering van de plannen op subsidie van de gemeente en provincie.  

Geplaatst 10 november 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Sportnieuws

vv Sweel krijgt volledig vrouwelijk dagelijks bestuur

met Anita Klingenberg (43) als nieuwe voorzitter. Anita Klingenberg is voorgedragen als nieuwe voorzitter van vv Sweel. Zij volgt Alfred Vrieling op die na drie jaar afscheid neemt. De 43-jarige Klingenberg, in het...

dinsdag, 23 juni 2020

Lees verder

Fiets de alternatieve Amslod Drentse Fiets4Daagse

Sinds maart staat het leven dat we gewend waren op z’n kop. Gelukkig kunnen we nu zo langzamerhand het “gewone” leven weer oppakken, echter de evenementen kunnen tot 1 september nie...

dinsdag, 16 juni 2020

Lees verder

Stichting ’t Alterbarg zet volgende stap in verbeteren sportaccommodatie

Sportpark ’t Alterbarg staat aan de vooravond van een aanzienlijke kwaliteitsverbetering. Naast vernieuwing van de velden krijgt het sportpark ook duurzame en energiezuinige LED-sportveldverlichting. Dat geldt voor zowel het hoofdveld, vel...

dinsdag, 16 juni 2020

Lees verder
Willekeurige foto