Artikel
Werkgroep zet zich in voor ecologisch bermbeheer én strijd tegen processierups
  • Vrijwilligers hebben 12.000 bloembollen geplant
  • 2000 vierkante meter bloemrijk mengsel ingezaaid
  • Werkgroep Ecologisch Bermbeheer Meppen volgt voorbeeld Wapserveen

In totaal 12.000 bloembollen, nestkastjes voor mezen en vleermuizen en 2.000 vierkante meter bloemrijke berm. De dorpsinwoners van Meppen halen alles uit de kast om de eikenprocessierups te bestrijden. Afgelopen zaterdag waren de dorpsinwoners druk bezig met het planten van de duizenden bloembollen. Een intiatief van de werkgroep Ecologisch Bermbeheer Meppen, die een positieve bijdrage wil leveren aan de leefbaarheid van het dorp.

Lizette Jensch en Jill Soeurt  belichten de doelstelling van de werkgroep. “Vorig jaar zijn we aan de slag gegaan met het ondersteunen van ecologisch bermbeheer in het buitengebied van ons dorp. Het vergroten van biodiversiteit in de bermen is daarin heel belangrijk. Hierdoor krijgen bloemen en bijen een kans om zich weer uit te breiden. Dit is van essentieel belang voor het gehele ecosysteem. Deze zomer kwam de eikenprocessierups daar nog eens bij. Ook hier geldt dat een beter ecologisch beheer deze plaaggeesten kan terug dringen”, vertellen Lizette en Jill.

Hoe doet de werkgroep dat?
Wapserveen is de Meppenaren reeds voorgegaan met een aantal praktische maatregelen, die na drie jaar de eikenprocessierups met liefst 80 procent hebben teruggedrongen.

In het kort de succesformule:
- Bermen later in het seizoen maaien, wat gemaaid wordt afvoeren
- Bloemen en kruiden zaaien in bermen
- Bloembollen planten, liefst in de buurt van eiken
- Nestkastjes voor mezen ophangen
- Ook kauwen, spreeuwen, boomklevers, ringmussen lusten processierupsen
- In de winter vogels bijvoeren, zodat ze in ons gebied blijven

Wat is er tot nu toe gebeurd?
Afgelopen zaterdag heeft de werkgroep met vrijwilligers 12.000 bollen rond eiken in het dorp geplant. “Deze biologisch gekweekte bollen zijn zelfvermeerderend. Bloeiende bollen trekken insecten aan zoals de gaasvlieg en de sluipwesp. De larven van de gaasvlieg eten de eitjes, de larven en ook de eikenprocessierups zelf. Wij willen vooruitstrevend zijn door het aan de voorkant aan te pakken, nog voordat de rupsen overlast veroorzaken”, benadrukken Lizette en Jill.

Er is afstemming geweest met alle betrokken partijen, zoals de gemeente, de boermarke, stichting Bloeiend Landschap  en onderzoeksburo BTL. Er is een kansenschouw uitgevoerd welke bermen in het buitengebied op dit moment het meest geschikt zijn voor ecologisch beheer.

Er is 2.000 vierkante meter berm vanaf de Bronzen Emmer tot  aan de Anne de Vrieshoek ingezaaid met bloemrijk mengsel van de Cruydhoeck, in samenwerking met de gemeente en WMD.

Stand op Wintermarkt Meppen
Komend weekend staat de werkgroep op de Wintermarkt in Meppen om informatie te geven aan geinteresseerden. We verkopen de bloembollen-pakketten voor iedereen die de tuin mooier wil maken met het effect dat de eikenprocessierups het lastiger krijgt door natuurlijke vijanden.

Samenwerking Frensenhoes
Tevens wordt Meppen in samenwerking met het Frensenhoes voorzien van nestkastjes in de eikenbomen.  Kortom veel initiatieven en Meppen zal er volgend voorjaar fleurig bijstaan en in de zomer kunnen we gaan genieten van bloeiende bermen.

Vrijwilligers van de werkgroep Ecologisch Bermbeheer Meppen staken zaterdag de handen flink uit de mouwen. Er werden liefst 12.000 bloembollen geplant. Het project werd gecoördineerd door Jolanda Stultiens en Hennie van Alebeek.

Met bloembollen gaan de Meppenaren de Eikenprocessierups te lijf. De bloembollen zijn vroeg in het voorjaar al een bron van leven voor insecten. Zo ook voor gaasvliegen en sluipwespen, natuurlijke bestrijders in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Oes Eig'n Kraantien 20 november 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Themabijeenkomst Van het gas af!

Hoe dan? Met een Energie Neutraal Wonen plan! Mijn naam is Anita Speelman van de stichting Energietransitie van A tot Z. Als onafhankelijk energie-adviseur kom ik al jaren bij mensen ove...

dinsdag, 25 februari 2020

Lees verder

Kinderen van Wezup beschilderen vogelhuisjes

‘Kunstenaars in de dop’. Afgelopen zaterdag 22 februari hebben 10 kinderen in de voormalige school ‘De Krosbulten’ op een creatieve en kleurrijke manier nestkastjes bes...

dinsdag, 25 februari 2020

Lees verder

Tienus Evenhuis kwart eeuw beëdigd makelaar

Ik ben Tienus Evenhuis en samen met mijn vrouw Arina zijn wij Makelaardij Emmen. Die ene zin en op de website van Makelaardij Emmen zegt eigenlijk alles: samen, maar dan ook...

dinsdag, 25 februari 2020

Lees verder
Willekeurige foto