Artikel
Ook Wezup strijdbaar tegen de eikenprocessierups

Werkgroep richt zich op natuurlijke bestrijding. Vorige week zaterdag hebben tijdens de bollenplantmiddag liefst 25 met spade en plantstok bewapende dorpsgenoten meegeholpen om bloembolletjes te planten in het kader van het project 'natuurlijke bestrijding van de  eikenprocessierups' in Wezup.

Het is gelukt om gedurende deze leuke middag met elkaar bijna 10.000 bollen voor de vorstperiode de grond in  te krijgen. Na de klus hebben de deelnemers nog even gezellig nagezeten bij hotel Hegen en kreeg iedereen een zakje bollen mee om in eigen uit tuin te zetten. De werkgroep kijkt met tevredenheid terug op deze geslaagde actiemiddag.

De bollen zijn gepoot op diverse locaties binnen de bebouwde kom in de directe nabijheid van eikenbomen, waar de rups zich ophoudt. De bollen zijn biologisch geteeld en grotendeels botanisch, dus vermeerderen zich spontaan. Als de bolletjes bloeien trekken zij de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals de sluipwesp en gaasvlieg, maar  uiteraard ook andere insecten die nuttig zijn voor het herstellen van de biodiversiteit.

De plantlocaties zijn aangegeven met kleine houten piketpaaltjes en worden binnenkort met de gemeente afgestemd, zodat het maaibeleid kan worden aangepast. Op de website van Wezup zullen we de locaties ook publiceren zodat iedereen weet waar de bollen staan. De werkgroep hoopt op een fleurig voorjaar!

Drie enthousiaste vrijwilligers bezig met het planten van bollen bij eiken op de brink in Wezup. (Foto: Cornelia Brugman)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 26 november 2019

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto