Artikel
“Geen zorgen over tekort aan vrijwilligers bij brandweer”

Het is inmiddels al weer een half jaartje geleden dat Fred Heering, projectleider vrijwilligheid bij de brandweer, een waarschuwende boodschap uitsprak tijdens een gesprek met de NOS. De teneur: “er dreigt op termijn een tekort aan vrijwilligers bij veel lokale brandweerkorpsen” en “de grenzen van het huidige bestel worden bereikt, de rek is eruit.”

Reint Kuijer: “Geen zorgen over tekort aan vrijwilligers bij brandweer”
Net als de meeste Nederlandse brandweerkorpsen bestaat de post in Zweeloo volledig uit vrijwilligers. Herkennen ze zich een beetje in de door Fred Heering geschetste problemen?

Reint Kuijer (57), postchef van het korps in Zweeloo, is de aangewezen persoon om deze vraag te beantwoorden. We gingen even langs bij de bakkerij aan de Aelderstraat.

Nou Reint, zeg het maar.
“Nee, gelukkig kennen wij deze problemen niet. We zijn in Zweeloo in totaal met negentien man, dus nee, momenteel zijn we goed bezet. Het is daarnaast een redelijk jonge ploeg (zeven zijn bijvoorbeeld jonger dan 30 jaar), dus ook voor de komende jaren zie ik ons niet direct in de problemen komen. Het korps kan daarnaast in de huidige samenstelling beschikken over negen chauffeurs en zeven bevelvoerders, dus ook hierover hoeven ons niet direct zorgen te maken.”

De bezetting overdag dan, valt dat ook wel mee?
“Natuurlijk wonen en werken bij ons ook een aantal vrijwilligers buiten Zweeloo”, zegt Reint. “Dat levert tot dusver geen problemen op met de bezetting overdag. Er zijn altijd wel voldoende manschappen binnen de vereiste tijd aanwezig om te kunnen uitrukken.”

Hij legt uit dat bij een melding de brandweer standaard uitrukt met een tankautospuit met zes personen (TS6): een bevelvoerder, een chauffeur en vier manschappen. Echter, het merendeel van de meldingen kan ook af met een lichtere inzet. Een bezetting met vier personen (TS4) bijvoorbeeld, al naargelang de aard van de melding en de risico’s. Je kunt het “uitruk op maat” noemen.

Brandweermannen zijn supermannen?
Vrijwilligers zijn geen “amateur-brandweerlieden”. De opleiding en training zijn pittig en gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Nieuwe leden moeten twee jaar lang één avond per week aan de opleiding besteden en 2x per maand aanwezig zijn bij de oefenavond. Aan het eind van de opleiding weten ze dan ook vrijwel alles over brandbestrijding, EHBO, gevaarlijke stoffen en hoe het beste een mens of dier gered kan worden.

 “Brandweerman is een prachtig beroep”, vertelt Reint. “ De kameraadschap, de actie, de pure adrenaline en het kunnen helpen van mensen en dieren. Al deze facetten samen maken het tot het mooiste beroep dat er is. De keerzijde is er helaas ook in de vorm van ingrijpende en soms schokkende gebeurtenissen. Dat went nooit en vooral niet wanneer er kinderen en/of bekenden bij betrokken zijn. Of wanneer je als brandweer onmachtig moet toekijken. Dat blijft lang bij je hangen. Gelukkig kennen we bij ons korps een goede collegiale nazorg.”

We horen altijd dat de kwaliteitsstandaard bij de brandweer hoog is.
“Enorm hoog”, vertelt Reint. “Zelfs de hoogste van Europa. Je kunt het niet meer vergelijken met vroeger. De opleiding, het materiaal, de faciliteiten, alles is zoveel beter en professioneler. De recente verbouwing van onze kazerne past ook perfect in dit plaatje.”

Verbouwing brandweerkazerne.
Inmiddels is de verbouwing zo goed als klaar, horen we. Begin volgend jaar staan de deuren van de kazerne open en kan het grote publiek de vernieuwde kazerne bewonderen.

De verbouwing in het kort: een nieuwe kantine, nieuwe en grotere kleedruimtes, nieuwe sanitaire voorzieningen en duurzame verwarming  in de vorm van vloerverwarming en zonnepanelen. Hiermee voldoet het gebouw aan de eisen die aan een moderne kazerne gesteld mogen worden. U moet straks maar eens komen kijken.

Leeftijd.
Tegenwoordig is er geen maximum leeftijd meer en kan een vrijwilliger, mits medisch goedgekeurd, tot aan zijn/haar pensioenleeftijd bij de brandweer actief blijven.

“Ze zeggen wel eens: brandweerman ben je voor het leven”, glimlacht Reint. “Ben je eenmaal besmet met het brandweervirus, dan laat het je niet meer los. Toch moet je de ogen niet sluiten voor je leeftijd. Ik ben nu 57 jaar en wil de jongere manschappen beslist niet in de weg staan bij hun carrièremogelijkheden. Wanneer het uur U daar is, weet ik nog niet precies, maar mijn afscheid van de brandweer zal geen jaren meer duren.”

“Europese wetgeving brengt voortbestaan vrijwillige brandweer in gevaar”
Eind september pakte het AD uit met een verontrustend item over de vrijwillige brandweer. Door nieuwe Europese wetgeving zou het voortbestaan hiervan reëel in gevaar zijn.

Als gevolg van Europese wetgeving zouden brandweervrijwilligers volgens de nieuwe regels loon moeten krijgen. Dat zou het einde betekenen van de vrijwillige brandweer, want daarmee is een enorm bedrag gemoeid. Vrijwilligers vormen nu de ruggengraat van de Nederlandse brandweer. Het personeel bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers (ruim 19000) en voor 20 procent (ruim 5000) uit beroeps. Een denktank met deskundigen moet nu met oplossingen komen. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat hun adviesrapport nog voor het eind van dit jaar klaar is.

Het brandweerkorps in Zweeloo levert een actieve bijdrage aan de veiligheid van onze directe omgeving. Het zijn vrijwilligers – maar in hun werk professionals - die samen een hecht team vormen waarop je kunt bouwen. Zttend v.l.n.r Henk van Engen, Jasper van der Veen, Henrico Schonewille en Gert Vrielink. Staand v.l.n.r.: Reint Kuijer, Arno Renting, Bastiaan Bouwknegt, Dennis Kalsbeek, Rolf Nijhoving, Bart Koekoek, Geert Nijhoving, Bernd Hollander, Arjen Kregel, Julian Taekema, Edwin Smidt, Alex Hahn en Bert Abbing. Op de foto ontbreken Jan Tubben en Joop Timmer. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 10 december 2019

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Terug in de tijd…..

Tweede Bijlmer ging Aalden aan neus voorbij. Er was eens……een uitgestrekt natuurgebied, liggend tegen de dorpsrand van Aalden en zich uitdijend tot aan de horizon. Het ‘veld’ – zoals het werd ge...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Wereldrecord kniepertiesbakken behaald

De actie van de jongerenwerkers van Maatschappelijk Welzijn Coevorden heeft zijn doel ber...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Woongroep Zweeloo herpakt zich na brand Zorgboerderij ’t Haantje

Een 'stom ongeluk' noemt de algemeen-directeur de brand op 20 juli, die een groot deel van de zorgboerderij 't Haantje in de as legde. "Het is heel triest voor alle mensen ...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder
Willekeurige foto