Artikel
Van (niet zo heel) ver naar Zweel

Richard, Gretha en Roël Zwols. In een prachtig nieuw huis aan de Deel nummer 6 in Aalden (met de deur aan de Baander… verwarring scheppend nu en dan) vindt het gesprek plaats met de bouwers en nu bewoners van dit pand.

Met 2 van de 3, want het is een doordeweekse avond, en zoon Roël is momenteel alleen maar in de weekenden thuis.

In een geanimeerd gesprek komt de weg naar deze woonplek aan de orde. Gretha vertelt dat ze op twee plekken in Sleen gewoond hebben. Rondkijkend naar een mogelijke bouwkavel zijn ze op diverse plaatsen wezen kijken. Richard vertelt dat één van de aandachtspunten was een flinke kavel waarop een huis naar eigen behoeften gebouwd kon worden, maar met een zodanige ligging dat er een klein tuinoppervlak zou ontstaan.

Een dergelijke kavel was in Sleen niet te vinden. Dus verder rondgekeken. “Toen we hier in Aalden rondreden was er meteen een gevoel van ‘thuis’. Er werden handen opgestoken. En deze kavel was precies wat we nodig hadden.” De bouw kon beginnen en sinds maart 2019 wordt het huis door hen bewoond.

Roël in voetsporen van vader Richard
“Zoon Roël (21) heeft zich ook een plekje hier veroverd,” zegt Gretha, wat onder andere tot uiting kwam tijdens het Zuidenveldgebeuren. “Hij volgde een opleiding interieurbouw/meubelmaker, en wat je hier aan meubilair en keukeninrichting ziet is allemaal van zijn hand”, zo wordt - met terechte trots - verteld. Deze opleiding bleek een tussenstation te zijn tussen middelbare school en wat hij nu, toch, is gaan doen: een opleiding tot marinier. Daarmee in de voetsporen van vader Richard tredend. “Van kleins af aan is Roël mee geweest naar mijn werk, en het heeft altijd zijn interesse gehad.”

Geknipt en geschoren
Vriendin uit Westerbork, studerend, vriendengroep in Erm, goede buurt, werk dat hem ligt….dat alles heeft hem er niet van weerhouden toch de stap naar “Doorn” te zetten. En de - zeer zware - opleiding tot marinier te gaan volgen. In de weekenden hangt het huis vol met zijn kleding, die weer schoon en volgens de regelen der marinierskunst opgevouwen, mee teruggenomen wordt door een ‘geknipte en geschoren’ Roël. “Maar hij is enthousiast en gaat er voor,” zegt Richard.

Gretha werkzaam als zorgassistent
Gretha deed indertijd een opleiding op de land- en tuinbouwschool, met als specialisatie dieren. In de Slener tijd werkte zij als huishoudelijke hulp. Via een thuiszorgorganisatie, maar ook wel particulier. Ze werkte toen ook wel in bij mensen in De Korenhof, en elders in Aalden. Ook werkte Gretha enige tijd in de horeca. Op een gegeven moment heeft zij de stap gewaagd naar “De Schoel”, het woonzorgcentrum in Sleen. Daar is zij middels een 0-uren-contract begonnen, als zorgassistent.

Elke dag is anders’
Inmiddels is Gretha bezig met de opleiding Helpende Plus, op het Drenthe College. En dat doet zij terwijl zij ook werkt in De Korenhof. Want dat is inmiddels haar werkplek geworden. De dagopvang, en nu dan ook de uitgebreidere zorg. Werk dat haar, vertelt ze met ogen die beginnen te stralen, op het lijf is geschreven. “Ik vind het heerlijk; het is zo fijn om iets voor mensen te kunnen betekenen, en elke dag is anders….!!”

Zo wonen en leven zij dan in hun nieuwe huis, “met 0 op de meter”, Richard, Gretha en (soms) Roël, van niet zo heel ver naar Zweel gekomen.

Richard, Gretha en Roël Zwols wonen sinds maart dit jaar in een prachtig huis aan de Deel 6 in Aalden. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 17 december 2019

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto