Artikel
Zevende editie Sweeler Carbid Academy

"Jonge vaders moeten het stokje van ons overnemen". In Zweeloo wordt op oudejaarsdag voor de zevende keer de Sweeler Carbid Academie gehouden. Het instituut is zeven jaar geleden opgezet om de jeugd op veilige en verantwoorde wijze carbid te laten schieten.

Ondanks het beproefde draaiboek hebben de mannen van de Sweeler Carbid Academy de afgelopen weken weer nauw overleg gevoerd om ook de jaargang van 2019 weer tot een succes te maken. In 2012 kwamen ze op het idee om hun kennis door te geven aan de jeugd van Zweeloo en omstreken om zo het cultureel erfgoed in de benen te houden in.

Op de vraag: van wie hebben jullie het geleerd…..? komt er een voorzichtig “Tja, gewoon in de achtertuin met een blikkie Buisman. Er was altijd wel een buurjongen in de buurt die wel wist hoe het moest……”

Jonge vaders moeten het stokje overnemen
De mannen, inmiddels veertigers én sommigen zelfs al vijftigers, schieten al jaren in de hof van Askes met melkbussen. Aan het einde van de middag komt dan steevast Albert Nijenbanning even langs om ook nog even een paar bussen af te vuren. “Dit was voor ons eigenlijk een eye opener”, zo vertelt nestor Joop Timmer, “want wie schiet er als wij straks de zestig gepasseerd zijn.....??" En zo zag de Sweeler Carbid Academy het levenslicht en onderhand is het een instituut geworden.

Joop Timmer en zijn manschappen hebben de afgelopen periode ook jonge vaders enthousiast gemaakt om zich bij de Sweeler Carbid Academie aan te sluiten. “We willen het stokje graag overdragen, want deze traditie moeten we uiteraard in ere houden.”

Echte melkbussen
De Sweeler Carbid Academy werkt met vijftien instructeurs, die aan maximaal 50 kinderen les geven. Net als voorgaande jaren is ook de jeugd van het voortgezet onderwijs van harte welkom. “Als je groot genoeg bent om naar Emmen of Oosterhesselen te fietsen ben je ook groot genoeg om met een echte melkbussen te schieten. Voor deze jeugd tot 16 jaar hebben we vanaf 13.00 het “heftige uurtje” en mogen ze onder toeziend oog van de instructeurs met echte melkbussen schieten." Daarna - vanaf 14.00 uur -  gaan de oudere jongeren van Zweeloo zelf aan de gang en tot hoe laat....?? "Haha" een schaterlach en glimoogjes…… misschien wel tot middernacht ;-) “

Verbondenheid

Het carbidschieten is in 2014 als vijftigste traditie op de nationale erfgoedlijst geplaatst.  ‘Deze status, zo zegt Joop Timmer, "is een belangrijk middel om de mensen te helpen deze traditie door te geven aan de toekomst. Het carbidschieten is een perfect voorbeeld van levend erfgoed. Dit zorgt voor een gevoel van verbondenheid en trots en een band met het verleden."

Dinsdag om stipt 11.00 uur
De Carbid Academy begint dinsdagochtend stipt om 11.00 uur en tussendoor is er een versnapering voor de deelnemende kinderen én uiteraard drinken….. want flink drinken hoort bij carbid schieten. Na afloop wordt de traditionele groepsfoto gemaakt. Opgave is niet nodig gewoon; vrije inloop en uiteraard is de deelname gratis.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 1 januari 2020

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Terug in de tijd…..

Tweede Bijlmer ging Aalden aan neus voorbij. Er was eens……een uitgestrekt natuurgebied, liggend tegen de dorpsrand van Aalden en zich uitdijend tot aan de horizon. Het ‘veld’ – zoals het werd ge...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Wereldrecord kniepertiesbakken behaald

De actie van de jongerenwerkers van Maatschappelijk Welzijn Coevorden heeft zijn doel ber...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Woongroep Zweeloo herpakt zich na brand Zorgboerderij ’t Haantje

Een 'stom ongeluk' noemt de algemeen-directeur de brand op 20 juli, die een groot deel van de zorgboerderij 't Haantje in de as legde. "Het is heel triest voor alle mensen ...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder
Willekeurige foto