.

.

 

.

Thuisonderwijs de Anwende

 “We zetten alles op alles voor goed thuisonderwijs”. Juf Jannie van der Weide werkt al ruim veertig jaar in het basisonderwijs, maar thuisonderwijs heeft ze nog nooit eerder meegemaakt. “Er is de afgelopen periode veel werk verzet. We zijn nu bijna drie weken bezig met het verzorgen van thuisonderwijs.

De eerste dagen werden vooral  gevuld met organisatorische zaken en voorbereidingen. Vanaf woensdag 20 maart hebben we de lessen online verzorgd.”

Onderwijs op afstand….hoe gaat dat…?
Veel mensen vragen zich af hoe dat gaat, onderwijs op afstand. Jannie legt het uit: “De leerlingen krijgen iedere dag een dagschema. ‘De lessen starten om 9.00 uur en om 14.00 uur stoppen we. Door middel van videobellen wordt er eerst contact gelegd met de leerlingen. Na een instructie kunnen de leerlingen op hun Chromebook aan het werk. Lessen die op een Chromebook gegeven worden zijn onder andere rekenen, taal, spelling, woordenschat en studievaardigheden. De leerkracht kan op afstand volgen hoe er gewerkt wordt. Loopt een leerling vast, worden er veel fouten gemaakt of vergeet een leerling aan het werk te gaan, door middel van videobellen, chatten of gewoon een telefoontje wordt er contact gelegd met de leerlingen. Ook de leerlingen - en hun ouders - kunnen op deze manier in contact komen met de leerkracht. Om iets te vragen, om te overleggen maar ook om gewoon even gezellig iets te vertellen.”

Contacten met kinderen missen
De uitgeverijen van onderwijsmethodes hebben goed ingespeeld op de situatie. “Voor bijna alle vakken zijn er digitale lessen. Verschillende organisaties bieden lessen aan. Een voorbeeld is de les over bijen, die verzorgd wordt IVN Natuureducatie. Groep 5 tot en met 8 van De Anwende gaat deze les volgen. Ook de kinderen uit de onderbouw krijgen hun dagelijkse opdrachten via een weekplanning. De leerkrachten proberen steeds met de kinderen in contact te blijven en veel resultaten worden via beeld met elkaar gedeeld. Van de kinderen horen we dat ze de contacten met de andere kinderen erg missen. Iedere dag proberen we met videobellen ook een paar momenten te vinden dat de leerlingen met elkaar kunnen praten. Dat je elkaar dan ook ziet is natuurlijk helemaal mooi”, doet Jannie verslag. (vervolg op pagina 3)

“Trots op onze leerlingen, hun ouders en alle medewerkers op school”

Naast het digitale werken worden er natuurlijk ook schriftelijke opdrachten gemaakt. Voor de leerlingen konden deze opdrachten met inachtneming van de regels, gehaald worden. De opdrachten werden door de leerkrachten door een open raam op een statafel buiten gelegd.

 

Jo Selhorst: “Veel saamhorigheid en bereidheid”
Van de ouders wordt ook veel gevraagd. “Veel ouders werken thuis en het valt dan niet altijd mee om naast je gewone werk ook nog even het schoolwerk aan je kind  uit te leggen. Toch merken we in deze bijzondere tijden veel saamhorigheid en bereidheid om er met elkaar het beste van te maken”, aldus Jo Selhorst, directeur van o.b.s. De Anwende.

Instructie
Voor de leerkrachten betekent deze situatie dat ze van 9.00 uur tot 14.00 uur constant bezig zijn met het geven van instructie en het beantwoorden van vragen. En natuurlijk geldt voor de leerkrachten dat ze het contact met de kinderen ook missen. “Hoewel we de normale schoolsituatie niet kunnen evenaren, zijn we er van overtuigd dat we met ons digitale thuiswerken de kinderen zo goed mogelijk bedienen en het onderwijsproces zoveel mogelijk door kunnen laten gaan”, geeft Jo Selhorst aan.  

“Tot slot zijn we bijzonder trots op onze leerlingen, hun ouders en alle medewerkers op school die, in lijn met ons motto : “obs De Anwende - Zorg voor elkaar”, er het beste van maken. We hopen dat we na de meivakantie het gewone schoolleven weer op mogen pakken. Pas goed op jezelf en elkaar en blijf gezond!”

Reacties van ouders
Ouders die thuis hun kinderen helpen bij het onderwijs, krijgen veel voor hun kiezen en doen enorm hun best. Drie ouders doen verslag van hun ervaringen

Bianca Koops geeft ookde leerkrachten van obs De Anwende een groot compliment. “Ze doen echt hun best. Voor groep 3 krijgen we iedere dag een mail met de lesdag van de dag daarna.  Voor de kleuters wekelijks een programma, een leidraad. Ons kind uit groep 3 wil graag weer naar school,  vindt uitleg van moeder lastig. Hij vond het ook niet leuk dat dit nog langer gaat duren. Hij vond het leuk om met juf te videobellen. Mist contact met klasgenoten en juffen.”

Met vier schoolgaande kinderen en twee thuiswerkers is het in huize Mulder aan de Paasbergstraat in Aalden een behoorlijke krachttoer om de Wi-Fi verbinding in de lucht te houden. Gilbert Mulder doet verslag van de dagelijkse gang van zaken: “Nog geen glasvezel in Aalden, maar gelukkig houdt de Wi-Fi zich staande. Vier schoolgaande kinderen met Chromebooks en telefoons, moeder die online thuis studeert en vader die thuis werkt met veel videoconferencing. Af en toe lopen we elkaar in de weg, maar in overleg komen we er uit. Voor Eva en Isa is het rekenen op afstand, zonder hulp in de klas, lastig.  Als ouder help je, maar een som uitleggen is een vak apart. Respect dan ook voor alle leraren, ook hoe het thuiswerken snel geregeld is. Wat de meiden echt missen is het contact, in de pauzes en na school, gelukkig hebben Eva en Isa veel steun aan elkaar. We gaan nog even door en samen komen we er bovenop.”

Ook Angela Berkhof is vol lof over de inzet van het team van De Anwende. “Hoewel Gijs (12) en Merijn (9) de klasgenootjes, juffen en meesters erg missen gaat thuisles ze prima af. Daarbij een groot compliment voor het team van De Anwende. Dankzij videobellen, een telefoontje tussendoor, mailcontact en lessen via Chromebooks blijven de jongens enthousiast het schoolwerk doen. En nu maar hopen dat achtste-groeper Gijs nog afscheid kan nemen van zijn klasgenootjes, meester Leon en De Anwende met een Musical en heel misschien schoolkamp.”

Juf Joke Kerkhof (in het lokaal) van basisschool De Anwende waar ouders donderdagmiddag lesmateriaal moesten ophalen, zodat ze samen met hun kinderen thuis aan het werk kunnen. ,,We hebben het raam open gezet, zodat niemand de klinken hoeft aan te raken." © Geert Reintsema

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 april 2020

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel