.

.

 

.

“Vertrouwde driehoek Ouders – Kind - School nu in ander perspectief”

Directeur Max Tetelepta van cbs De Schutse over thuisonderwijs: In tijden van crisis ontstaan meestal creatieve oplossingen en ideeën. Dat geldt ook voor het inderhaast georganiseerde thuisonderwijs. Urgentie, lef en doortastend optreden gingen ook op cbs De Schutse hand in hand.

Rolwisseling
Directeur Max Tetelepta blikt terug op de afgelopen weken. “Het was zoeken naar een balans tussen thuisonderwijs en onderwijs op afstand. Voor ouders was de bijkomende, opgelegde rol lastig te combineren met hun eigen werkzaamheden. Het is onze taak om de ouders daarbij te ondersteunen door ze van tips en suggesties te voorzien om in de ontstane situatie structuur aan te brengen. De rolwisseling van moeder/vader naar juf/meester kan een prettige ervaring zijn of anderszins zijn. Ik denk hierbij aan de uitspraak van Pipi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het.”

Chat- of videogesprekken
Max Tetelepta wijst erop dat de huidige situatie ook nieuwe perspectieven biedt en een bezinning is op het onderwijssysteem wat we met elkaar hebben opgebouwd. “Het gepersonaliseerd leren krijgt door thuisonderwijs een boost. De leerlingen krijgen het onderwijs op maat aangeboden. Wij maken op onze school gebruik van weektaak.com, met de online klassikale instructiemomenten en de mogelijkheid tot individuele begeleiding middels de chat- of videogesprekken. Steeds meer kinderen en ouders weten op deze wijze met ons in contact te komen.”

Vertrouwde driehoek
Volgens de directeur van cbs De Schutse wordt in deze hectische periode de vertrouwde driehoek “Ouders-Kind-School“ in een ander perspectief geplaatst. “De begrippen Snel – Eenvoud – Vertrouwen vormen nu de basiselementen. En handelen met de middelen die je in huis hebt en niet te vergeten de creativiteit van de collega’s om de middelen en communicatie zo effectief mogelijk in te zetten.”

Intelligente lockdown
Cbs De Schutse gaat uit van onderwijskundig partnerschap met ouders. “In deze situatie komt het lesgeven thuis op het bordje van ouders. Onder thuisonderwijs verstaan wij het onderwijs door ouders gegeven en dit was gauw ingericht. Alle leerlingen kregen in de eerste twee weken van de intelligente lockdown een huiswerkpakket mee naar huis. In de derde week kwam de nadruk te liggen op het Onderwijs op afstand. Alle leerlingen kregen van school een chromebook in bruikleen om onderwijs op afstand te krijgen en met behulp van Teams werden coaching- en begeleidingsgesprekken met leerlingen gehouden. In de eerste weken werd dit contactmoment telefonisch gedaan.”

Bijzondere ervaring
Het is voor de leerlingen ook een bijzondere ervaring: “Je spreekt met jouw juf door de telefoon en later in een videogesprek. Ze missen hun klasgenoten en hun juf. Plus de nieuwe ervaring dat mama en papa nu juf en meester thuis zijn. We zijn dan ook trots op onze ouders hoe ze dit hebben opgepakt.”

Als het gaat om opvang van kinderen waarvan één van de ouders werkzaam is in de cruciale beroepen is de opvang binnen de Aelder Meent volgens Max prima geregeld. “De leerlingen worden ’s morgens vanaf 8:30 uur tot 14:00 uur opgevangen door school en kunnen daarna naar onder andere LOL Kinderopvang of Kinderwereld.”

Hoe houd je anderhalve meter afstand op school…?
Max Tetelepta hoopt zijn leerlingen, collega’s en de ouders spoedig mogelijk weer te zien en als dat na de meivakantie weer mogelijk is, juicht de directeur van cbs De Schutse dit van harte toe. “Hoe we de anderhalve meter samenleergemeenschap gaan regelen is een leuke uitdaging: hoe ga je in een reguliere klaslokaal van 56 m2 rekening houdend met deze maatregel kwalitatief goed onderwijs voor alle kinderen geven? Gelukkig maken wij gebruik van leerpleinen en taal-, reken- en speelleerRijken, daardoor creëer je meer ruimte om te leren. Voor een school met onze omvang is het te regelen. Of behoort een combinatie van thuisonderwijs en aangepaste schooltijden tot een van de mogelijkheden? We gaan het beleven! Voor nu wensen wij ouders, leerlingen, leerkrachten en pedagogische medewerkers: zorg goed voor jezelf en elkaar en blijf gezond! Samen kunnen we dit aan!”

Als blijk van waardering heeft Elize Kolberg voor alle juffen en meester van cbs De Schutse een paaspresentje gemaakt.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 april 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel