Artikel
Brandweer inspecteert woningen Wezuperbrug op brandgevaar
"Een brand voorkomen is beter dan een brand blussen”. Je hoopt er nooit mee te maken te krijgen: een brand bij jezelf thuis. Maar als het toch een keer misgaat, is het goed dat je voorbereid bent om je huis snel en veilig te verlaten. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Dat geldt zeker voor brand. Die breekt altijd onverwacht uit.

In dat kader gingen de brandweermensen van post Schoonoord de afgelopen twee zaterdagen bij alle woningen in Wezuperbrug langs om een gratis brandveiligheidscheck aan te bieden en om praktische brandveiligheidstips te geven. “Een brand voorkomen is beter dan een brand blussen.”

Snel gewaarschuwd
Natuurlijk helpt het om gewoon voorzichtig te zijn: niet te veel apparaten op hetzelfde stopcontact, geen brandbare dingen naast het fornuis, kaarsen uitblazen voor het slapengaan en alle binnendeuren dicht. Maar lang niet elke brand is te voorkomen en dan kun je maar het beste snel gewaarschuwd zijn. “De brandweer komt ook graag bij de bewoners langs als er géén vuur is. Nu materieel en opkomsttijden in orde zijn, is dat de plek waar veiligheidswinst valt te halen”, zegt Carry Seidel, medewerker risicobeheersing van de Brandweer Drenthe.

Volgens haar is het huisbezoek als middel om informatie te verstrekken door de bewoners als uitstekend beoordeeld. Ook Wouter van Wijk, voorzitter van Ons Belang Wezuperbrug, blikt tevreden terug. “We vonden het bijzonder leerzaam en ontzettend belangrijk. Het was een hele goede zet.”

Rookmelders belangrijk
Dertig jaar geleden duurde het nog 20 minuten voordat bij brand de rook zich door het huis had verspreid. Doordat meubels steeds meer brandbare kunststoffen bevatten, is die tijd sterk ingekort. Gemiddeld hebben bewoners nu nog maar drie minuten om een brandende woning veilig te verlaten. “Brandweer Drenthe staat 24 uur per dag voor iedereen klaar, maar kan onmogelijk binnen drie minuten bij iedereen op de stoep staan. Daarom is het van groot belang dat mensen weten hoe ze een brand kunnen voorkomen. En als er onverhoopt toch brand uitbreekt is het belangrijk dat de mensen rookmelders hebben en weten wat ze moeten doen”, benadrukt Carry Seidel het belang van de brandveiligheidscheck.

Overzichtelijke klus
Ze legt uit dat de Drentse brandweermensen met enige regelmaat een woningcontrole uitvoeren in hun werkgebied en deze keer is Wezuperbrug aan de beurt. "Met 75 huizen langs het Oranjekanaal een overzichtelijke klus voor de elf mannen en een vrouw van de post Schoonoord." Gewapend met een goed humeur en een checklist gingen brandweermensen van de post Schoonoord op zaterdag 11 en 18 januari van deur tot deur in Wezuperbrug. Ze stelden vragen. Heel simpel: is uw huisnummer goed zichtbaar, ook in het donker? Ingeval van nood heel belangrijk voor de hulpdiensten. Maar ook over de elektrische installatie, cv-ketel, wasdroger, gasfornuis, afzuigkap, elektrische deken, het vegen van het schoorsteenkanaal en hoe gooien rokers hun peuken weg? En vooral: zijn er rookmelders aanwezig en is er bij de houtkachel of open haard een koolmonoxidemelder? Indien nodig, krijgen de bewoners een rookmelder van de brandweer.

‘In verreweg de meeste gevallen is de mens oorzaak van de brand’
,,Natuurlijk kijken we goed naar de staat van allerlei zaken in het huis. Daar werken we de hele checklist voor af. Maar voor ons maakt het niet zoveel uit of het een modern nieuwbouwhuis is of een oude boerderij. Veel belangrijker is een stuk bewustwording. In verreweg de meeste gevallen is de mens de oorzaak van de brand. Als we het gedrag ten goede kunnen veranderen, wordt de kans op een brand aanzienlijk kleiner’, besluit Carry Seidel.

NOG EEN PAAR TIPS

• Veel ouderen hebben elektrische rolluiken. Maar bij brand in de meterkast kunt u de luiken niet meer openen. Hou daar rekening mee.

• Gebruik de juiste opladers voor elektrische apparatuur, zoals smartphones, tablets of elektrische fietsen en laad apparaten alleen overdag op in een ruimte waar een                   rookmelder hangt.

• Gebruik een kookwekker of fornuis met beveiliging tijdens het koken. en voorkom dat u een pan op het vuur vergeet.

• Er zijn rookmelders te koop die als ze afgaan, buren of familie kunnen waarschuwen. Meestal via een internetverbinding.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 21 januari 2020

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Van ver naar Zweeloo: Martine en Gertjan Ponstein

Van Mokum naar Sweel: Martine en Gertjan Ponstein. Heimwee naar het Westen hebben ze beiden niet.  “Als je voorbij Hilversum bent ruik je de kerosinelucht van Schiphol al,” zegt Gertjan Pon...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Berichtgeving Dorpsbelangen Aalden over stemmen dorpsbudget

In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft Dorpsbelangen Aalden  besloten om het op papier stemmen op aanvragen uit het dorpsbudget - dat gepland stond op 4 april a.s. bij...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Coronacrisis zet ook streep door paasvuren

Jeugdsoos Zweeloo schuift plannen voor groots paasvuur noodgedwongen een jaar op. Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, gaan de paasvuren in Drenthe dit jaar niet door. Dat heeft het Reg...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder
Willekeurige foto