.

.

 

.

Nicole Dirksen (26) uit Aalden zit midden in noodtoestand Tokio,

..... terwijl ze zou meewerken aan de Olympische Spelen. De noodtoestand in plaats van toewerken naar de Olympische Spelen. Het is de wereld op zijn kop voor Nicole Dirksen. De 26-jarige Aaldenaar is momenteel werkzaam als innovatie attaché van de Nederlandse ambassade in Japan. Met de Olympische Spelen in aantocht leek Nicole met de neus in de boter te vallen, maar vanwege de coronacrisis is het grootste sportevenement ter wereld een jaar verschoven.

Normaliter had Nicole deze periode op de ambassade in Tokio een bijdrage geleverd aan de voorbereidende werkzaamheden voor de Olympische Spelen. “Dat is nu vrijwel volledig naar de achtergrond verdwenen. Ik vind het volstrekt begrijpelijk, want gelet op de omstandigheden is dit de beste en veiligste keuze”, zegt Nicole in een vraaggesprek vanuit Tokio. 

Afgelopen dinsdag werd in de Japanse hoofdstad de noodtoestand afgekondigd. “Hoewel er geen sprake is van een lockdown, is de pandemie goed voelbaar. De noodtoestand heeft hier overigens wel een andere implicatie dan in Nederland. Restaurants en kappers zijn voorlopig nog open, maar er zijn wel degelijk aangescherpte maatregelen van kracht.”

Drukke periode
Nicole Dirksen is in Tokio neergestreken in het kader van een Rijkstrainee-programma. Ze wisselt elk half jaar van ministerie en locatie. “Ik werk op dit moment voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het oog op de Olympische Spelen lag de keuze voor Japan wel voor de hand.” Nicole was overigens zijdelings bij de voorbereidende werkzaamheden betrokken. “Ik ben hier in Japan vooral bezig met een andere tak van sport: onderzoek doen naar de toepassing van kunstmatige intelligentie en te kijken naar mogelijkheden of er via internationale samenwerking kansen op het gebied van hoogwaardige technologieën liggen. Dat betekent innovatieve matches tussen Nederland en andere landen op gang brengen.”

Dienstbaar
Uiteraard verheugde Nicole zich op de Spelen en de vele side-events die op het programma stonden. Op de Nederlandse ambassade stond veel in het teken van de Olympische Spelen. “Het zorgde voor extra werkzaamheden en daarin zou ik ook een rol vervullen. De komst van naar verwachting tienduizenden fans moest in goede banen worden geleid, sportkoepel NOC*NSF zouden we ondersteunen bij de voorbereiding en Nederlandse bedrijven op weg helpen. Met het verschuiven van de Spelen naar de zomer van 2021 zijn deze taken nu minder urgent geworden, maar niet verdwenen.”

Verjaardag
Vorige week zondag vierde Nicole ver van familie en vrienden haar 26e verjaardag. Ze woont op een kamer in Minato-ku, een stadswijk in het hartje van Tokio. Dichtbij de haven, het keizerlijke paleis en de ambassade. Met de metro’s en de stations op loopafstand. Nicole vierde haar verjaardag gelukkig buiten de grootste metropool van Japan. “Ondanks dat is het wel veel videobellen. Hopelijk komt er snel enige verlichting in de situatie, maar de noodtoestand is naar verwachting zeker tot begin mei van kracht. Tot die tijd rest weinig anders dan afwachten en er het beste van maken.” Ze heeft bijna dagelijks contact met haar ouders in Aalden, haar vriend Remi in Den Bosch en haar vaste Aalder vriendengroep. “Ondanks het feit dat mijn vrienden allemaal over Nederland en de wereld zijn uitgevlogen, is er dagelijks contact. We zijn ook zo hecht opgegroeid: dat raak je niet zomaar kwijt en dat is vooral in deze tijd van grote onzekerheid heel waardevol.”

Niet vergelijkbaar
Nicole omschrijft Japan als een prachtig land en eigenlijk niet vergelijkbaar met enig ander land wat ze ooit heeft bezocht. “De mensen zijn erg respectvol naar elkaar en naar hun omgeving. Kijkend naar Tokio heb ik nog nooit een schonere stad meegemaakt, meer zorg gezien voor de parken en huizen of beleefdheid en geduld van mensen dan hier. Dat terwijl Tokio de dichtstbevolkte metropool is van de wereld. Ook is Japan ontzettend georganiseerd en heb ik nog niet meegemaakt dat ook maar iemand hier ooit te laat is, inclusief de treinen.”

Tegenstellingen
Tokio is volgens Nicole echter ook een metropool van tegenstellingen. “Waar aan de ene kant nog een hele sterke hang is naar de eigen Japanse cultuur, wil Japan ook vooroplopen in vernieuwing. Hierdoor kan je tussen de gigantische wolkenkrabbers ook shrines en tempels tegenkomen. Of zie je in het centrum van Tokio nog het oude keizerlijke paleis staan, maar omringd door wolkenkrabbers. Japan is een land waar oud en nieuw samenkomen en waar ook in elke stap deze sterke cultuur en toekomstvisie terugkomt. Ik zou hier graag over een paar jaar weer naartoe komen om te kijken hoe snel de ontwikkelingen zijn gegaan.”

Internationaal opleidingsprogramma
Op de Radboud Universiteit Nijmegen heeft ze inmiddels twee masters op het terrein van Bestuurskunde en Conflictstudies afgerond. Verder studeerde Nicole onder andere in Zuid-Afrika en deed in Johannesburg vrijwilligerswerk bij Orange Babies. “In het kader van mijn opleidingsprogramma ben ik daarnaast als stagiaire werkzaam geweest bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de OESO in Parijs en als trainee bij de Europese Commissie in Brussel.”

In haar werkzaamheden legt ze graag de focus op Europese of internationale ontwikkelingen, maar wel altijd met een Nederlandse link. “Het werk op de ambassades - wat ik nu doe en voorheen heb gedaan – past als een jas. Ik ben blij dat ik connecties heb met de Rijksoverheid en de Europese Unie.”

To-do-lijst
Als alles volgens plan verloopt keert Nicole medio september terug naar Nederland en gaat weer aan de slag bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hoewel de Olympische droom daarmee voor haar is vervlogen, zag Nicole de afgelopen periode wel tal van wensen in vervulling gaan. “Ik had Japan hoog op mijn to-do-lijst staan en dat is gelukt. Wat ik nu graag zou willen is Japan nog beter leren kennen en door het land reizen. Het leren van de Japanse taal helpt mij hier al aardig mee. De grootste uitdaging voor de nabije toekomst is een plek vinden waar ik voor een langere periode zou willen blijven.” 

Door alle internationale ervaring beseft Nicole dat Nederland voor haar onderhand wat klein is geworden. “Toch merk ik wel dat Drenthe - en in het bijzonder Aalden - een speciale plaats in mijn hart heeft. Ik heb in al mijn reizen nog geen mooiere plek gevonden dan Aalden.”

Nicole Dirksen (26) uit Aalden werkt momenteel als innovatie attaché op de Nederlandse ambassade in Tokio. Deze periode zou voor haar mede in het teken staan van de voorbereidingen op de Olympische Spelen, maar de pandemie veroorzaakte een harde stop. (Eigen foto)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 21 april 2020

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel