Artikel
Historicus Marcel Zantingh presenteert boek over Tweede Wereldoorlog in Zweeler dorpen
“Wel gebogen maar niet gebroken” binnenkort in de boekwinkels. Rond 2013 begon Zantingh zich te verdiepen in de oorlogsgeschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo.

Als historicus was de geboren en getogen Aaldenaar al geïnteresseerd in de geschiedenis, maar zijn specifieke interesse voor de zes dorpen van de oude gemeente werd verder aangewakkerd door verhalen binnen de familie. Zo had zijn overgrootvader Jan Meijering met diens zoon Roelof ooit eens een paar Amerikanen uit handen van de Duitsers weten te houden. Veel details waren er niet bekend en daarom besloot Marcel deze geschiedenis uit te zoeken. Het speurwerk van dit ene verhaal leidde al snel tot een uitgebreid onderzoek naar meer gebeurtenissen uit de oorlogsperiode.

Interview met tientallen inwoners
In 2014 begon Marcel aan een nieuwe baan in Rotterdam, bij een bedrijf dat actief was bij het opsporen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Deze onderzoeken naar explosieven werden in heel Nederland uitgevoerd en hierdoor kwam Marcel in verschillende Nederlandse, maar ook in een aantal buitenlandse archieven terecht, waardoor hij zich verder kon specialiseren in de militaire geschiedenis van Nederland en ook van Zweeloo en omstreken. In deze periode begon Marcel ook met het interviewen van enkele tientallen inwoners van de gemeente Zweeloo die de oorlog zelf hadden meegemaakt. Het waren veel persoonlijke verhalen, met informatie die vaak niet in de geschreven bronnen te vinden waren.

Historische Vereniging Zweeloo
Het idee een boek te schrijven ontstond rond 2015, toen Marcel zich besefte wel heel veel informatie te hebben verzameld over Zweeloo. Het leidde tot een aantal artikelen voor de Historische Vereniging Zweeloo en uiteindelijk tot het manuscript voor een heel boek, dat eind 2019 aan Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum in Assen werd gepresenteerd.

Presentatie op 10 april a.s.
Het eindresultaat van ruim zes jaar onderzoek naar de gemeente Zweeloo en omgeving in de Tweede Wereldoorlog zal op 10 april a.s. worden gepresenteerd, exact 75 jaar na de bevrijding van de gemeente Zweeloo. Het boek "Wel gebogen maar niet gebroken" bestaat uit zeven hoofdstukken, waarin een beeld wordt geschetst van de geschiedenis van de oude gemeente in de periode 1940-1945. Het gaat over de Duitse inval, het dagelijks leven, verzet, de Duitse onderdrukking, de luchtoorlog en tenslotte de bevrijding op 10 april 1945. Met behulp van veel uniek beeld- en kaartmateriaal wordt een overzicht geboden van vijf bezettingsjaren in een Drentse gemeente.

Bestelformulier
Het boek zal op 10 april a.s. worden gepresenteerd en in de boekhandel te vinden zijn, maar kan door de lezers van het Oes Eig’n Kraantien nu alvast worden besteld. Wie het boek vóór 10 april a.s. besteld, ontvangt bovendien een korting. Het boek kost dan geen € 24,95, maar slechts € 20,00. In de uitgave van het O.E.K. van deze week is voor de lezers een bestelformulier bijgevoegd, waarmee het boek besteld kan worden. Bestellen kan natuurlijk ook via internet. Op de website van Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum (www.vangorcum.nl) kan het boek worden besteld met kortingscode Zweeloo2020. U betaalt geen verzendkosten. 

Marcel Zantingh

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 februari 2020

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Stedelijk Museum Coevorden blijft gesloten tot 1 juni 2020...

... en de tentoonstelling ‘Coevorden 75 jaar bevrijd’ is geannuleerd. In lijn met het landelijk beleid met betrekking tot het coronavirus sluit Stedelijk Museum Coevorden haar deuren voor het publiek tot...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Historische Vereniging Zweeloo haalt streep door activiteiten 75 jaar Bevrijding

Helaas heeft de Historische Vereniging Zweeloo moeten besluiten om in verband met het coronavirus haar activiteiten in De Aelder Meent rondom 75 jaar Bevrijding af te gelasten. De afgelasting betreft zowel d...

zaterdag, 28 maart 2020

Lees verder

Alle bibliotheken tot 6 april gesloten

In navolging van de richtlijnen van de Nederlandse overheid het besluit genomen dat alle Drentse bibliotheken vanaf maandag 16 maart gesloten blijven voor alle publiek. Dit duurt in ieder geval tot...

woensdag, 18 maart 2020

Lees verder
Willekeurige foto